Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το δάκρυ του Ζέρβα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο (video)

Οι Κρητικοί που βρέθηκαν στο δημαρχείο για τα κάλαντα τραγούδησαν για τους Κρήτες Μακεδονομάχους και συγκίνησαν τον Κωνσταντίνο Ζέρβα

Έντονη ήταν η συναισθηματική φόρτιση σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όταν μέλη της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας τραγούδησαν για τη συμβολή των Κρητών στον Μακεδονικό Αγώνα, στο πλαίσιο των επισκέψεων στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα για τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Οι Κρητικοί τραγούδησαν έναν σκοπό στον ρυθμό του «Πότε θα κάνει ξαστεριά», του Ν. Ξυλούρη, και στους στίχους μνημόνευαν στην πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν περισσότεροι από 3.500 Κρητικοί στην απελευθέρωση της περιοχής. «Που ήρθαν και πολέμησαν για τη Μακεδονία, για της Ελλάδας την τιμή», ήταν ένας από τους συγκινητικούς στίχους που ακούστηκαν.

Το τραγούδι που ένωσε Κρήτες και Μακεδόνες στον αγώνα για ελευθερία γέμισε με έντονα συναισθήματα τον κ. Ζέρβας. Αμέσως μετά και αναφερόμενος στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συγκινήθηκε ιδιαίτερα όταν μίλησε για αυτόν. «Να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι, σήμερα, εδώ, είναι Ελλάδα χάρις σε έναν μεγάλο, ίσως τον μεγαλύτερο Έλληνα, που ήταν Κρητικός: τον Ελευθέριο Βενιζέλο», είπε βουρκωμένος ο κ. Ζέρβας.

Δείτε τα χαρακτηριστικά βίντεο από τη συγκίνηση του δημάρχου και το τραγούδι που την προκάλεσε: