Skip to main content

Ξέθαψαν το τσεκούρι του πολέμου οι νονοί της νύχτας στη Θεσσαλονίκη

Η αστάθεια που έφερε η απώλεια του «πατριάρχη», οι «φυλές» της νύχτας, η σύγκρουση για τα μαγαζιά-φιλέτα και το στοίχημα της αστυνομίας.

Μέρες... εμφυλίου φαίνεται πως ζει τους τελευταίους μήνες η νύχτα της Θεσσαλονίκης.

Η προστασία στα νυχτερινά μαγαζιά είναι κοινό μυστικό όπως ήταν και ο εξισορροπητικός ρόλος γνωστού παράγοντα της νύχτας που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Η απώλειά του έφερε στο προσκήνιο αρκετούς «δελφίνους» που μάχονται πλέον απροκάλυπτα για τη διαδοχή και τον έλεγχο των νυχτερινών μαγαζιών.

Ένοπλες επιθέσεις, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και εκβιασμοί περιλαμβάνονται πια στο... πρόγραμμα της νυχτερινής ζωής της πόλης που χαρακτηριζόταν άλλοτε για την ηρεμία της, σε αντίθεση με την Αθήνα όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφονταν και καταγράφονται ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με δολοφονίες νονών.

Το σκηνικό αυτό φαίνεται να έχει μεταφερθεί πλέον και στη Θεσσαλονίκη, με τις ένοπλες επιθέσεις σε νυχτερινά μαγαζιά της πόλης να συνεχίζονται, όταν αυτά μάλιστα είναι γεμάτα κόσμο.

Χαρακτηριστική ήταν η τελευταία επίθεση σε γνωστό κλαμπ της παραλιακής όπου οι σφαίρες από το όπλο επιβαίνοντα σε μηχανή μεγάλου κυβισμού τραυμάτισε στο πόδι εργαζόμενο της επιχείρησης που δούλευε εκεί ως υπεύθυνος ασφαλείας.

Επιχειρηματίες αλλά και θαμώνες νυχτερινών μαγαζιών εκφράζουν πλέον την ανησυχία τους σχετικά με το κατά πόσο η νύχτα της Θεσσαλονίκης είναι πια ασφαλής, όταν οι φατρίες των νονών ανοίγουν απροκάλυπτα πυρ σε σημεία όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες κόσμου.

Σύγκρουση στα μαγαζιά-φιλέτα 

Για τους αξιωματικούς της αστυνομίας η νυχτερινή ζωή της πόλης μέχρι πρόσφατα δεν προξενούσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την κίνηση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνταν σε αυτή.

Ο αποθανών παράγοντας, με την πολυετή εμπειρία, κρατούσε τα σκήπτρα της «μοιρασιάς» του ελέγχου των καταστημάτων και όλοι ήταν ευχαριστημένοι ή έτσι έδειχναν, αφού οποιαδήποτε παρεκτροπή η αστάθεια θα είχε και συνέπειες για τους ίδιους.

Τα πάντα όμως ανατράπηκαν προ μηνών με την αιφνίδια απώλεια του «πατριάρχη» που μοιάζει σαν «ρέκβιεμ» της ηρεμίας της νύχτας της πόλης.

Μπορεί ο έλεγχος στα μικρά νυχτερινά μαγαζιά, όπως μπαρ και καφέ να διατηρείται με το παλιό καθεστώς, ωστόσο οι φατρίες των νονών άρχισαν να ορέγονται τα μαγαζιά «φιλέτα».

Τα Λαδάδικα, που ζουν έναν δεύτερο «χρυσό αιώνα» μετά από αυτόν της δεκαετίας του '90, αλλά και η παραλιακή, είναι τα λεγόμενα χρυσωρυχεία της νύχτας. Εκεί είναι άλλωστε και το πεδίο των «μαχών», όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι ομάδες επιδίδονται σε έναν αγώνα επίδειξης δύναμης η μία στην άλλη.

Οι «φυλές» της νύχτας

Το φιτίλι της σύγκρουσης ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που προσπαθούν να επιβληθούν ολοκληρωτικά πλέον στη νύχτα της πόλης, άναψε για τα καλά από το περασμένο φθινόπωρο.

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο φατρίες με τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας, που προσπαθούν να αυξήσουν τους τζίρους τους από τον έλεγχο και την προστασία των νυχτερινών μαγαζιών.

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από Γεωργιανούς και ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πρόκειται για την ομάδα με τη μεγαλύτερη εμπειρία στη νύχτα και ειδικά της Θεσσαλονίκης.

Η «τεχνογνωσία» που διαθέτουν τους δίνει ένα σοβαρό αβαντάζ για τον έλεγχο των μαγαζιών, με τους καλά γνωρίζοντες τη νύχτα της πόλης να κάνουν λόγο για ομάδα που θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το κλειδί της διαδοχής.

Το αντίπαλο στρατόπεδο αποτελείται από Αλβανούς, που ζουν χρόνια στη χώρα μας και δεν σχετίζονται με στοιχεία της μαφίας της γειτονικής χώρας, λειτουργώντας αυτόνομα. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να διεισδύσουν όλο και βαθύτερα στη νυχτερινή ζωή της πόλης.

Τα χρόνια της «ειρήνης», οι αλβανόφωνοι είχαν καταφέρει να ανέλθουν στα κλιμάκια της νύχτας, πετυχαίνοντας να πάρουν υπό τον έλεγχό τους όλο και περισσότερα μαγαζιά. Η ισχύς που απέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια τους οδήγησε το να διεκδικήσουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας όταν πια χάθηκε ο έλεγχος.

Οι δύο φατρίες, ελέγχουν η καθεμιά δύο από τα πιο γνωστά νυχτερινά μαγαζιά της πόλης στην ευρύτερη περιοχή των Λαδάδικων. Ωστόσο, το παιχνίδι παίζεται πλέον στο «όλα ή τίποτα», με τις δύο πλευρές να διασπώνται σε διάφορα παρακλάδια και να προσπαθούν να θέσουν ακόμα και με σφαίρες υπό την επιρροή τους την αντίπαλη πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τυφλή μάχη που έχει ξεκινήσει, έχουν στρατολογηθεί μέχρι και ομάδες από Ρομά, που δρουν για τους καλά γνωρίζοντες ως «αναλώσιμοι».

Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ

Το ότι πατιούνται σκανδάλες όπλων και τραυματίζονται άνθρωποι σε σημεία που οι διεθνείς τουριστικοί οδηγοί προτείνουν ως σημεία διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί.

Μπορεί η νύχτα πάντα να είχε τον δικό της κώδικα επικοινωνίας, με σαφή μηνύματα μεταξύ των αντιπάλων όταν υπερέβαιναν τα εσκαμμένα, όμως οι τραυματισμοί από πυροβολισμούς σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου, έχει δημιουργήσει τον φόβο ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν «παράπλευρες απώλειες», 

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη καλούνται να κερδίσουν ένα μεγάλο στοίχημα: Να επανέλθει το κλίμα ασφάλειας στα βράδια της πόλης. Μπούσουλα για την εκτεταμένη αστυνομική έρευνα που διενεργείται προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ αποτελεί το περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 16ης Δεκεμβρίου στα Λαδάδικα.

Η μία ομάδα προσπάθησε να παρεισφρήσει σε μαγαζί που ελέγχεται από την αντίπαλη πλευρά, ωστόσο αυτό έγινε αντιληπτό και η κατάσταση ξέφυγε με την ανταλλαγή πυροβολισμών στην οδό Παγγαίου, δίπλα στην πλατεία Μοριχόβου. Οι αστυνομικοί που έφτασαν λίγο μετά τη συμπλοκή στο σημείο συνέλεξαν αρκετούς κάλυκες που ίσως λύσουν αρκετούς γρίφους.

Περισσότερα ερωτήματα όμως φαίνεται πως λύνει το υλικό που συλλέχθηκε από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων της περιοχής. Πολλοί εκ των ενόπλων που ενεπλάκησαν στο συμβάν έβγαλαν τις κουκούλες full face που φορούσαν, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στους αστυνομικούς να μπορέσουν  να οδηγηθούν στην ταυτοποίησή τους.

Ενδιαφέροντα στοιχεία φαίνεται πως προκύπτουν και από την έρευνα του περιστατικού της Πρωτοχρονιάς με τους δύο χτυπημένους από σφαίρες στα Λαδάδικα, ενώ η περίπτωση του πυροβολισμού εργαζόμενου ανήμερα Θεοφανείων σε μαγαζί της παραλιακής φαίνεται πως έχει αφήσει αρκετούς άλυτους γρίφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, τα στοιχεία της έρευνας της ΕΛΑΣ για τις εν λόγω υποθέσεις που ερευνώνται ξεχωριστά αναμένεται εν ευθέτω χρόνω να αποτελέσουν «χαλινάρι» για την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των κυκλωμάτων της νύχτας. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για εξελίξεις στο ζήτημα που θα γίνουν γνωστές σύντομα.