Skip to main content

Τιμήθηκαν οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος Κουκουβίνος και Κούνιο (vid)

Την απονομή έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο σημείο της εκδήλωσης μνήμης μπροστά από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Οι Αχιλλέα Κουκουβίνο, 100 ετών και Χάινς Κούνιο, 92 ετών, οι οποίοι επέζησαν του Ολοκαυτώματος τιμήθηκαν σήμερα κατά τις εκδηλώσεις στην «Πορεία Μνήμης», για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Και οι δύο άντρες συγκινημένοι ευχαριστήσαν τους διοργανωτές για την τιμή που τους έκαναν και φώναξαν ηχηρά «Ποτέ πια», «Ποτέ ξανά πόλεμος».

Την απονομή έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο σημείο της εκδήλωσης μνήμης μπροστά από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.



Ο Αχιλλέας Κουκουβίνος, με καταγωγή από τη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής πολέμησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και συνελήφθη στο μπλόκο της Βάλτας. Γλίτωσε από τύχη την εκτέλεση και έπειτα οδηγήθηκε στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Υπό την απειλή εκτέλεσης εκτοπίζεται στο στρατόπεδο του Μάουτχάουζεν στην Αυστρία. Διέμεινε σε στρατόπεδα εκτοπισμένων για μήνες προτού επιστρέψει στην Ελλάδα έπειτα από τετράμηνη πορεία.

Αντίστοιχα ο Χάινς Κούνιο, Θεσσαλονικιός Εβραίος οδηγείται στην αρχή με την οικογένειά του στο γκέτο του Βαρόνου Χιρς και έπειτα με τρένα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Ύστερα από δύο χρόνια κράτησης μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν και στη συνέχεια στο Έμπενζεε.  Κατά την απελευθέρωση ζύγιζε μόλις 35 κιλά.

Πριν τη βράβευση των δύο αντρων, παιδιά του ιδιωτικού σχολείου της ισραηλητικής κοινότητας φύτεψαν συμβολικά μια ελιά και απήγγειλαν ποιήματα.

Σύντομοι Χαιρετισμοί

Στην αρχή της εκδήλωσης, εκπρόσωποι του δήμου, των πανεπιστημίων και των φορέων εβγάλαν σύντομους χαιρετισμούς.

«Η πορεία είναι η ελάχιστη πράξη για τη σιωπή μας τόσα χρόνια», σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προσθέτοντας πως «η αδιαφορία της προηγούμενης γενίας γίνεται ενδιαφέρον». Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε τη συγκίνησή του λέγοντας ότι ειναί η τελευταία φορά που συμμετέχει στην πορεία ως δήμαρχος.

Με τη σειρά της η Αριάδνη Στογιαννίδου, αντιπρύτανης του ΑΠΘ, υπογράμμισε πως το ΑΠΘ είναι και θα συνεχίζει να είναι εδώ στην εκδήλωση αυτή.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ανατριχιαστικό περιστατικό στη Νέα Ζηλανδία, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στέλιος Κατρανίδης, τόνισε πως πρέπει να εκφράζουμε την αποτροπή μας για τις νέες εστίες του μίσους.

Το δικό του μήνυμα για την ημέρα αυτή έστειλε ο Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος της ισραηλητικής κοινότητας, λέγοντας πως πριν φύγουν οι συρμοί με προορισμό το μεγαλύτερο νεκροταφείο της Ευρώπης, είχε κυριαρχήσει πρώτα η μισαλλοδοξία, το μίσος και η αδιαφορία. Ακόμα ευχαρίστησε τους Θεσσαλονικείς που συμμετέχουν στην πορεία αυτή.

Εκπροσωπώντας τη βουλή, ο Τάσος Κουράκης τόνισε πως ο θάνατος των 50.000 Εβραίων αποτελεί πληγη στην πόλη που δεν θα σταματήσει να πονάει ποτέ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση της μνήμης, όπως το μουσείο ολοκαυτώματος, αλλά και τη μετονομασία δρόμου από «στρατηγού Χρυσοχόου» σε «Αλβέρτου Ναρ».

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν οι απόγονοι Γερμανών Ναζί ανέβηκαν στο βήμα ζητώντας συγγνώμη που οι πατεράδες και παππόυδες τους έκλεψαν από την πόλη τον θησαυρό της εβραικής κοινότητας.

Στο βήμα μάλιστα ανέβηκε ο Γιούνκερ Γιά, ο παππούς του οποίου υπηρέτησε στη Βέρμαχτ στη Θεσσαλονίκη. «Ο παππούς μου συμμετείχε ενεργά στη δολοφονία αθώων ανθρώπων. Εγώ δεν μπορώ να επανορθώσω την αδικία αλλά σήμερα στέκομαι μπροστά σας σπάζοντας τη σιωπή και φέρνοντας στο φως την αλήθεια. Αγαπώ το Ισραήλ και τους Εβραίοις και δεν θα μεινω σιωπηλός στον αντισημιτισμό», είπε.