Skip to main content

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Πάνω από 90 εκατ. επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2024

Επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 140 εκατ ευρώ υιοθετεί η ΕΔΑΘΕΣΣ για την τετραετία 2020-2014 - Φυσικό αέριο ακόμα και σε αποκρυσμένες περιοχές.

Με στόχο να ταξιδέψει το φυσικό αέριο σε ακόμα περισσότερες περιοχές και ειδικότερα στις πιο απομακρυσμένες που πλήττονται από χαμηλές θερμοκρασίες, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ παρουσίασε το επενδυτικό της πλάνο για την επόμενη τετραετία, που είχε ανακοινώσει λεπτομερώς στην ημερίδα της Voria.gr, για το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Μπακούρα, γενικό διευθυντή της εταιρείας, πρόκειται για επενδύσεις που ξεπερνούν τα 140 εκατ, ευρώ, με τα 49 να αφορούν τη Θεσσαλία και τα υπόλοιπα στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα, οι επενδύσεις αφορούν σε πάνω από 400 χιλιόμετρα δικτύου, αλλά και σε νέες τεχνολογίες. Στη λίστα προστίθενται και οι επενδύσεις για την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας για την τετραετία 2020-2024.

«Μια εταιρεία οφείλει να έχει ευχαριστημένους μετόχους που θα θέλουν να επενδύουν, ευχαριστημένο προσωπικό που θα έρχεται με όρεξη για δουλειά και ευχαριστημένους καταναλωτές, που πρέπει να δουν άμεση εξοικονόμηση χρημάτων και μείωση ρύπων του περιβάλλοντος, πράγμα που καταφέραμε», σημείωσε ο κ. Μπακούρας, επισημαίνοντας πως μετά τη μεγάλη ζήτηση για σύνδεση στο δίκτυο σε χωριά και απομακρυσμένες περιοχές και τα 570 εκατ. που έχουν επενδυθεί μέχρι το 2019, οι μέτοχοι πείστηκαν για ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις.

Έτσι, μετά τη σύνδεση της Καρδίας το 2020, που έχει ανακοινωθεί, σειρά έχουν η Χαλάστρα, τα Νέα Μάλγαρα, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Πεντάλοφος, η Νεοχωρούδα και πολλές ακόμα περιοχές για να αυξήσουν το ήδη μεγάλο ποσοστό (61%) της γεωγραφικής κάλυψης της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, μεγάλο είναι και το πρόγραμμα για τη Θεσσαλία, όπου το αέριο θα φτάσει σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές με την μορφή που συμπιεσμένου αερίου, μια καινοτόμα τεχνολογία που υιοθετείται μόνο στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Έτσι, η ΕΔΑΘΕΣΣ καταφέρνει την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού των απομονωμένων περιοχών, με τον διευθυντή της εταιρείας να σημειώνει ενδεικτικά την περίπτωση της σύνδεσης των Κουφαλιών. Τέλος, αναφέρθηκε ότι στόχος της εταιρείας είναι να καλύπτει μέχρι το 2024 το 74% του πληθυσμού με τις υπηρεσίες της αλλά και να εξυπηρετούν όλες τις βιομηχανίες, καθώς το αέριο κρίνεται πλέον αναγκαίο για τη λειτουργία τους.

Μιλώντας για την εταιρεία, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου εξήρε την παρουσία της σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς μιλά αποκλειστικά με πράξεις και υλοποιεί όλους τους στόχους που θέτει, όπως είπε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Καράογλου, «το φυσικό αέριο πρόκειται για μια δαπάνη που θα χαρακτήριζα επένδυση για κάθε νοικοκυριό», ενώ ταυτόχρονα αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό για την ενεργειακή αναπτυξιακή στρατηγική. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η εταιρεία αποδίδει υψηλά μερίσματα αλλά και ότι με την παρουσία της σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία όλα αυτά τα χρόνια, ενισχύει το Δημόσιο. Μάλιστα, επισήμανε πως η επιτυχία της εταιρείας βασίζεται στο γεγονός ότι είναι φιλική προς τους μετόχους, τους θεσμούς και κυρίως τους καταναλωτές.

Επικαλούμενος λόγους ιδιαίτερης συμπάθειας λόγω καταγωγής, ο κ. Καράογλου υπενθύμισε στον κ. Μπακούρα, ότι περιοχές όπως ο Σοχός και το Ζαγκλιβέρι, οφείλουν να συνδεθούν και αυτές, με τον κ.Μπακούρα να τονίζει ξανά ότι το επενδυτικό πλάνο προβλέπει σύνδεση όλων των περιοχών Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας στο δίκτυο.

«Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ήρθε για να μείνει, έχοντας ήδη εξαιρετικές παροχές προς τους δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, συμπληρώνοντας πως σε μια τέτοια εποχή είναι σημαντικό να υπάρχουν φθηνά καύσιμα που να προκαλούν το ενδιαφέρον νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Καϊτεζίδης εστίασε και στα άμεσα οφέλη που έχει το φυσικό αέριο για την τοπική αυτοδιοίκηση με ελάφρυνση προϋπολογισμού αλλά και για το περιβάλλον, τονίζοντας ότι θα είναι αρωγός στο πενταετές πρόγραμμα της εταιρείας.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άμεση ανταπόκριση της εταιρείας στη σύνδεση του Φιλύρου και του Χορτιάτη, δύο περιοχών με βαρύ χειμώνα και χαμηλές θερμοκρασίες, στο δίκτυο της ΕΔΑΘΕΣΣ τέσσερα χρόνια γρηγορότερα απ'ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Για μια εταιρεία με κοινωνική υπευθυνότητα, που ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας και προνοεί για την υγεία, την ασφάλεια, το περιβάλλον αλλά και τη στήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων, έκανε λόγο από την πλευρά της η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΔΑΘΕΣΣ, Σάχταρη Αικατερίνη.