Skip to main content

Το παλιό μαζί με το νέο: Πώς μεταμορφώθηκε ο πεζόδρομος της Παπαμάρκου

Η μεταμόρφωση ενός μικρού πεζόδρομου, στην πλατεία Άθωνος: Δίπλα στα ξυλουργεία και τα εργαστήρια, νέες επιχειρήσεις με δημιουργικό χαρακτήρα

Η γοητεία της κρύβεται στη μίξη του παλιού με το καινούργιο. Η οδός Παπαμάρκου, ένας μικρός πεζόδρομος, βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου, στην πλατεία Άθωνος, και τα τελευταία χρόνια βιώνει τη δική της άνθιση.

Δίπλα στα ξυλουργεία και τα εργαστήρια, τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να ανακαινίζονται τα παλιά μαγαζιά φιλοξενώντας νέες επιχειρήσεις που συχνά έχουν δημιουργικό χαρακτήρα, όπως αρχιτεκτονικά γραφεία, φωτογραφεία, τυπογραφεία, κοσμηματοπωλεία και γραφιστικά γραφεία.

Η Λίζα Τικταπανίδου των T&T Architects εργάζεται τα τελευταία οκτώ περίπου χρόνια στην οδό παρακολουθώντας την να αλλάζει. Όπως σημειώνει, βασικό στοιχείο που βοήθησε στη διαμόρφωση του νέου χαρακτήρα της οδού είναι τα πασαλάκια που τοποθετήθηκαν τα οποία εμπόδιζαν πλέον τα αυτοκίνητα να παρκάρουν στον δρόμο. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο ήταν ότι δεν μπορούσαν, λόγω ποσόστωσης, να ανοίξουν άλλα εστιατόρια. Πριν μεταμορφωθεί σε έναν ντιζαϊνάτο χώρο, το αρχιτεκτονικό γραφείο ήταν ξυλουργείο. Όπως περιγράφει η κ. Τικταπανίδου παλαιότερα, οι ιδιοκτήτες αντίστοιχων εργαστηρίων στην οδό χρησιμοποιούσαν ως χώρο εργασίας τον κάτω χώρο και ως σπίτι τον πάνω όροφο. «Το είδα ένα βράδυ που περνούσα και είπα “τι ωραίο!” Μου άρεσε η αυτονομία του. Έχει κάτι σκηνογραφικό», αναφέρει ο συνάδελφος της κ. Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάτσης, ο οποίος παραδέχεται ότι μεταξύ άλλων ότι έχει δημιουργηθεί μια δυναμική αίσθηση γειτονιάς στον δρόμο. «Υπάρχει γειτονιά, υπάρχει αλληλοκάλυψη», αναφέρει.

Ο Ιορδάνης Τσαταλμπασίδης, ο οποίος διατηρεί το ξυλουργείο του πατέρα του λίγα βήματα μακρυά, θυμάται την περίοδο που η αίσθηση της γειτονιάς ήταν ακόμα πιο έντονη. «Θυμάμαι ότι είχε πολύ ωραίους ανθρώπους που δεν υπάρχουν πια. Είχε ωραίο κόσμο. Μαζεύονταν οι φίλοι του πατέρα μου και έπιναν τσίπουρο», λέει ο ίδιος αναπολώντας εκείνη την εποχή. Όπως αναφέρει, μπορεί να έχουν κλείσει αρκετά ξυλουργεία αλλά έχουν ανοίξει καινούργια που ασχολούνται με άλλες πλέον τέχνες. «Άρχισε να αναπτύσσεται πάλι η Παπαμάρκου», λέει.

Η τουριστική Παπαμάρκου

Η Παπαμάρκου, διατηρώντας αυτό το στοιχείο της παλιάς Θεσσαλονίκης ελκύει τα τελευταία χρόνια και αρκετούς τουρίστες που περπατούν στην περιοχή και αγοράζουν διάφορα μικροπράγματα από τα παραδοσιακά μαγαζιά, όπως ξύλινες κουτάλες και γουδιά. Η τουριστική αυτή κίνηση ήταν ένας από τους λόγους που άνοιξε στην οδό το κατάστημά του ο Γιώγος Νάνος, συνιδιοκτήτης της Outline Adventures, με αντικείμενο τον ποδηλατικό τουρισμό. Όπως παραδέχεται ο κ. Νάνος, που δημιούργησε ένα εντυπωσιακό αλλά μίνιμαλ μαγαζί, ο συγκεκριμένος δρόμος του άρεσε πάντα καθώς διατηρεί ακόμα έναν φολκλόρ χαρακτήρα.

Τα άδεια παρατημένα μαγαζιά

Στην οδό Παπαμάρκου ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα. Αρκετά από τα μαγαζιά παραμένουν ξενοίκιαστα ενώ όντας άδεια χρόνια, παρουσιάζουν σημαντικές φθορές. Σε ένα τέτοιο μαγαζί, που ήταν κλειστό για περίπου δέκα χρόνια άνοιξε καφεμαντείο η Γιούλη Αραμπατζή τον Απρίλιο. «Μου θυμίζει κάτι από τα παλιά», σημειώνει η ίδια αναφερόμενη στον λόγο που επέλεξε την Παπαμάρκου για να στεγάσει τη νέα της επιχείρηση. Ωστόσο δεν είναι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον του δρόμου. «Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε. Το δικό σου κατάστημα θα το κάνεις όμορφο. Τα υπόλοιπα όμως; Ενώ είναι κεντρικό σημείο, από όπου περνούν πολλοί τουρίστες, είναι απαξιωμένο», υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι όταν χαλάει ο καιρός πέφτουν σοβάδες από τα απέναντι μαγαζιά που παραμένουν έρημα. «Είναι κρίμα, θα μπορούσε να είναι μια Πλάκα εδώ, ένα Μοναστηράκι», σημειώνει.

Papamarkou Street Fest

Με φόντο τις αντιθέσεις της οδού Παπαμάρκου, θα στηθεί το Σάββατο για πέμπτη συνεχή χρονιά από τις 18.00 μέχρι τις 23.30 το Papamarkou Street Fest, μια γιορτή στη διάρκεια της οποίας διοργανώνται με εργαστήρια, εκθέσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Πρόγραμμα

Υπαίθριο Εργαστήριο: Φωτογραφιζόμαστε με ή για την «Τζιοκόντα» | Παπαμάρκου 25, από τις 17.30 – 19.30.

Υπαίθριο εργαστήριο φωτογραφίας του Βασίλη Καρκατσέλη αφιερωμένο στο έργο «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, στο πλαίσιο των παγκόσμιων εκδηλώσεων για τα 500 χρόνια από το θάνατο του αρχετυπικού αναγεννησιακού ουμανιστή, πανεπιστήμονα και καλλιτέχνη. Σας περιμένουμε, με ή χωρίς φωτογραφικές μηχανές, να φωτογραφηθείτε ή να φωτογραφίσετε.

Δημιουργικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, αφήγηση παραμυθιού και light party με σαγκρία και punch χωρίς αλκοόλ: 20 Χρόνια Σχεδία στην Πόλη | Παπαμάρκου 8, από τις 18.00 - 23.30

Εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευών για μικρούς και μεγάλους στην Σχεδία στην Πόλη στις 18.00. Στις 19.00 μικρή παράσταση με αφήγηση παραμυθιού και έπειτα μικρό open party για τους φίλους της Σχεδίας. Η Σχεδία, συμπληρώνει 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και το γιορτάζει στην έδρα της στο πλαίσιο του Papamarkou Street Fest.

Θεατρική Παράσταση: «Όσα φέρνει ο Αριστοφάνης» | Παπαμάρκου 39-41, στις 19.30 – 20.00

Το ARTonomous style & design σαν προσκαλεί να γνωρίσετε την παράσταση της ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Α. Βουτσινά στην οποία παίζουν έφηβοι σπουδαστές, περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία του ποιητή, αποσπάσματα από το από έργα του, χορικά, μουσική και χορό. Τα κείμενα της παράστασης βασίζονται στα κόμικς του Τάσου Αποστολίδη και Γιώργου Ακοκαλίδης.

Ταυτότητα Παράστασης:
Κείμενα: Βασισμένα στα κομικ των Τάσου Αποστολίδη και Γιώργου Ακοκαλίδη.
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαρόγλου, Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλιτσογλου, Μαρι Χεκιμιάν
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Σωτηρία Σακαλάκη, Χριστίνα Σεραφειμίδου
Χορογραφίες: Σωτηρία Σακαλάκη
Μουσική Διδασκαλία: Χρίστος Ντόβας
Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης
Παραγωγή: Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ανδρέα Βουτσινά

Στην παράσταση ακούγονται μουσικά κομμάτια από τους Μάνο Χατζιδάκη,Γιώργο Ζαμπέτα,Αγγελική Κωστάκη ,Γιώργο Χριστιανάκη,Χρίστο Ντόβα,Μάρκο Βαμβακάρη,Διονύση Σαββόπουλο.

Έκθεση σε μορφή χρονογραμμής / timeline στην ιστορία της οδού Παπαμάρκου: Papamarkou Stories | Παπαμάρκου με Μητρ. Γενναδίου, από τις 18.00 - 23.30

Το Studio Hervik συμμετέχει για 3η συνεχομένη χρονιά στη διοργάνωση Papamarkou Street με μια σειρά εικονογραφήσεων οι οποίες αποτελούν ένα ιδιότυπο timeline στην ιστορική διαδρομή της οδού Παπαμάρκου και της ευρύτερης εμπορικής συνοικίας και αγοράς, την οποία σηματοδοτεί (Καπάν ή Καπάνι, μεταπολεμικά Πλατεία Άθωνος). Οι άνθρωποι πίσω από τη χάραξη του δρόμου, ο εμπορικός και βιοτεχνικός χαρακτήρας της περιοχής, οι ανώνυμοι μάστορες και τεχνίτες, οι μνήμες και οι αφηγήσεις του δρόμου, καθώς και οι τωρινοί του χρήστες, αποτελούν σημεία μιας πολυσυλλεκτικής διαδρομής που θέλουμε να αναδείξουμε.

Έκθεση: Figurine | Spazio 12 Αυγερινού 12, από τις 18.00 - 23.30

Έκθεση φιγούρων - χαρακτήρων από τον designer Παναγιώτη Σηφάκη στον xώρο του το Spazio 12. Tο Spazio 12 βρίσκεται επί της Αυγερινού, μικρού στενού παράλληλα με τον πεζόδρομο της Παπαμάρκου.

Έκθεση φωτογραφίας: «Τα απρόσεχτα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» | Παπαμάρκου 5, από τις 18.00 - 23.30

Η ΑΘΩΝΟΣ aRT sPace, (Παπαμάρκου 25), ανοίγει τα αρχεία του Βασίλη Καρκατσέλη και εγκαινιάζει το Σάββατο 5 Οκτωβρίου το απόγευμα (18.00 έως 23.00), την έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας του, με τίτλο «Τα απρόσεχτα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης». Διάρκεια έκθεσης έως 26 Οκτωβρίου 2019.

Ομαδική Έκθεση «υπαίθριας» Φωτογραφίας με τίτλο «Πρόσωπα» | στις βιτρίνες της Παπαμάρκου, από τις 18.00 - 23.30

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στη γιορτή του πεζόδρομου της Παραμάκρου, με μία έκθεση με φωτογραφίες στο δρόμο και στις βιτρίνες των καταστημάτων, από τις 17.00 έως τις 23.30. Ο θεματικός τίτλος της φετινής μας έκθεσης είναι: Πρόσωπα! Πρόσωπα οικεία, αγαπημένα ή και απλών περαστικών. Πορτρέτα ανθρώπων καθημερινών ή άλλων που εντέχνως ποζάρουν σύμφωνα με τις οδηγίες του φωτογράφου ή όχι, και ακόμη φιγούρες και είδωλα που αλληλεπιδρούν με τον χώρο γύρω τους.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Χρυσούλα Αθανασίου, Έλενα Γανδά , Αντώνης Δημάδης, Δημήτρης Κανονίδης, Αργύρης Λιαπόπουλος, Κατερίνα Μπάτζιου, Γιάννης Πομάκης, Μαρία Σαμολαδά, Νίκος Σαχπακίδης, Λένα Σιώπη, Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, Θάνος Χαρίσης.

Επιμέλεια: Έλενα Γανδά, Μένη Σεϊρίδου

Έκθεση Φωτογραφίας: «Πρόσωπα εντός» | Παπαμάρκου 28, από τις 18.00 - 23.30

Η Υδρία - Ίδρυμα Τάσου Φάλκου και Τιτίκας Αρβανιτάκη σας καλεί να περιηγηθείτε σε μία ομαδική έκθεση φωτογραφίας, με θέμα το πρόσωπο. Εγκαίνια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στο ευρύτερο πλαίσιο της «Papamarkou Street Fest». Διάρκεια έως 12 Οκτωβρίου 2019.

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Σάκης Αθανασιάδης, Μένη Σεϊρίδου, Κωνσταντίνος Στυλιάδης.
Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Γευσιγνωσία: Γευσιγνωσία οίνων όλων των Ελληνικών ετικετών | Παπαμάρκου 6, από τις 18.00 - 23.30

Το Μαντάτον παράλληλα με τις υπηρεσίες του στον τομέα των συμβουλευτικών προβλέψεων έρχεται σε συνεργασία με το Estate Manolesakis σε μια παρουσίαση – γευσιγνωσία οίνων όλων των Ελληνικών ετικετών.

Street Food: Στο Cafe Bazaar αποκλειστικά για το Papamarkou Street Fest | Παπαμάρκου 34-36, από τις 20.00 - 23.30

Το cafe Bazaar, ένα από τα πρώτα bistro της Θεσσαλονίκης, γνωστό σε όλη την πόλη για την φιλοσοφία, την αύρα και όσα ζεις εντός του, ετοιμάζει αποκλειστικά για την ημέρα του Papamarkou Street Fest, μοναδικές street food προτάσεις. Από τις 20.00 μέχρι και το τέλος του Fest, με μπύρες βαρέλι αφιλτράριστη Corfu και Red Ale Corfou, λευκή σαγκρία, hot dog του Sary από την Δράμα με ξινολάχανο και σπιτικές σάλτσες, pulled pork burger και κρύα σάντουιτς.

Cookbook Store: Γευσιγνωσία (2) ελαιολάδου με την Ειρήνη Κοκολάκη (expert of virgin olive oil tasting) 18:30-19:30 & 20:00-21:00.(περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων)
Δημιουργία Croquembouse από την pastry Chef του Villas Eagles Palace Hotel στην Χαλκιδική Μαργαρίτα Μάινα. Εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης μαχαιριών, εργαλείων κουζίνας, ένδυσης-υπόδησης, βιβλίων και περιοδικών για επαγγελματίες της γαστρονομίας και ερασιτέχνες που αγαπούν την μαγειρική. | Παπαμάρκου 16