Skip to main content

Τουρκία: Ψάχνει εναλλακτικές εάν αποκλειστεί από τα F-35

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «άδικη» την αμερικανική απόφαση αποκλεισμού της από το πρόγραμμα των F-35, απόφαση που έλαβε η Ουάσινγκτον.

Η Άγκυρα θα εξετάσει εναλλακτικές στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον την αποκλείσει από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Χρειαζόμαστε πολεμικά αεροσκάφη. Αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε F-35, θα αναζητήσουμε εναλλακτικές», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Ταλίν της Εσθονίας όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «άδικη» την αμερικανική απόφαση αποκλεισμού της από το πρόγραμμα των F-35, απόφαση που έλαβε η Ουάσινγκτον έπειτα από την αγορά των S-400.

Μια δεύτερη συστοιχία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος άρχισε να παραδίδεται αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, και θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία είχε παραγγείλει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του «αόρατου» μαχητικού σε αντίδραση για την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας του ρωσικού S-400. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει παράλληλα τους S-400 και τα F-35.

Επισκεπτόμενος χθες Τρίτη την ρωσική πρωτεύουσα για μια διεθνή αεροπορική επίδειξη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Μόσχα στην αμυντική βιομηχανία.