Skip to main content

Τρία έργα πρασίνου με 2,6 εκατ. σε Καλαμαριά, Σταυρούπολη και Συκιές

Έργα πρασίνου σε Καλαμαριά, Σταυρούπολη και Συκιές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Τρία έργα πρασίνου, μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σε ισάριθμους Δήμους της Θεσσαλονίκης υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή των σχετικών προτάσεων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενέκρινε την υλοποίηση των τριών έργων σε Καλαμαριά, Σταυρούπολη και Συκιές, τονίζοντας ότι «θα διαμορφώσουν νέες, καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του αστικού ιστού, με ενίσχυση του πρασίνου σε πυκνοδομημένες περιοχές, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Με τις παρεμβάσεις αυτές και με όλα τα έργα του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δημιουργούμε σε πολλά σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος νησίδες πρασίνου, οι οποίες αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, περιορίζουν τους ρύπους και δημιουργούν τη βάση για μια Θεσσαλονίκη πιο βιώσιμη, πιο ανθρώπινη, πιο ελκυστική».

Στον Δήμο Καλαμαριάς εγκρίθηκε η διαμόρφωση χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Λιανίδη και Δεληγιαννίδη. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή χώρου πρασίνου εμβαδού 785 τ.μ. επί των δυο οδών και δυο ανώνυμων πεζοδρόμων. Στόχος είναι η αύξηση του πρασίνου, η βελτίωση λειτουργικότητας του χώρου, η δημιουργία χώρων συγκέντρωσης και αναψυχής και η ομαλή κυκλοφορία των πεζών στα πεζοδρόμια. Στο χώρο προβλέφθηκε η δημιουργία τεσσάρων ενοτήτων αναψυχής, με καθιστικά, τραπέζια και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ θα τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης και ο απαραίτητος φωτισμός και το πάρκο θα διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο φύτευσης και άρδευσης. Ο προϋπολογισμός είναι 108.516 ευρώ.

Στον Δήμο Παύλου Μελά εγκρίθηκε η δημιουργία πράσινου δώματος στο σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Στο συγκρότημα συστεγάζονται το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, το εσπερινό ΕΠΑΛ και το εργαστηριακό κέντρο του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Είναι από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου, τόσο ως προς την έκταση των κτιριακών υποδομών (12.000 τ.μ.), όσο και ως προς το πλήθος των μαθητών που φιλοξενεί (2.662 και 205 άτομα διδακτικού και υποστηρικτικού προσωπικού). Επειδή το κτίσμα δεν σκιάζεται από πουθενά, στο δώμα του αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες. Αντικείμενο της παρέμβασης είναι η δημιουργία φυτεμένου δώματος 3.000 τ.μ. και πράσινων τοίχων 100 τ.μ. Με την ολοκλήρωση των εργασιών αναμένονται πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη μέσα από τη μείωση των ενεργειακών απωλειών και των θερμικών ανταλλαγών του κτιρίου με το περιβάλλον, την ενίσχυση της ηχομόνωσης, τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και τη μείωση του συντελεστή απορροής τους, τη συγκράτηση των επιβλαβών σωματιδίων και τελικά την αναβάθμιση της «πράσινης» λειτουργίας της περιοχής. Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης είναι 1,5 εκ. ευρώ.

Στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών εγκρίθηκε το «Πάρκο των Ήχων», η ανακατασκευή και διαμόρφωση χώρου πρασίνου μεταξύ των οδών Μεσολογγίου, Ν. Πλαστήρα, Λευκάδος, στις Συκιές. Αντικείμενο είναι η ανακατασκευή και αναβάθμιση – βελτίωση του υφιστάμενου χώρου πρασίνου, με τη διαμόρφωση νέου, σε συνολική έκταση 2.000 τ.μ. Στόχος είναι ένα ανακαινισμένο πάρκο, με ακόμη περισσότερο πράσινο, με περισσότερα δένδρα, πέτρινους πάγκους, άξονες κίνησης πεζών, προσβάσιμων από όλους (ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα) και άξονες κίνησης στην περιφέρεια του χώρου πρασίνου κατά μήκος των οδών Λευκάδος και Πλαστήρα. Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης είναι 1 εκ. ευρώ.