Skip to main content

Τριάντα εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική

Τα έργα εγκρίθηκαν από το περιφερειακό συμβούλιο και αφορούν Νικόπολη, Ευκαρπία, Πυλαία, παραλία Ν. Προποντίδας, Ορμύλια και Ψακούδια

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα έργα μάλιστα αφορούν και στις περιοχές του Δήμου Παύλου Μελά, τη Νικόπολη και την Ευκαρπία, που πλημμύρισαν προσφάτως.

Σημαντικά έργα σχεδιάστηκαν να πραγματοποιηθούν επίσης στην Πυλαία και σε περιοχές των Δήμων Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου της Χαλκιδικής.

Τα έργα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» του υπουργείου Εσωτερικών και όπως τόνισε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, πρόκειται για έργα που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα και θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην αντιπλημμυρική προστασία «ευαίσθητων» περιοχών της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Τα αντιπλημμυρικά έργα σε Νικόπολη και Ευκαρπία, που προγραμματίζονται, δεν έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των ζημιών από τη λάσπη και τα φερτά υλικά που κατέβασε στα σπίτια η πρόσφατη ισχυρή καταιγίδα, αλλά με την πρόληψη, ώστε σε ανάλογη καταιγίδα να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο.

Έτσι θα δημιουργηθεί δίκτυο ομβρίων στη Νικόπολη και θα διευθετηθεί το ρέμα της Ευκαρπίας, ενώ στην περιοχή της Πυλαίας θα διευθετηθεί το ρέμα Κυψέλης.

Παρεμβάσεις για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων θα πραγματοποιηθούν στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, ενώ θα εκπονηθούν και οι αναγκαίες τεχνικές μελέτες, ενώ τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Πολυγύρου αφορούν στην Ορμύλια και τα Ψακούδια. Έργα τα οποία συνοδεύονται κι από δράσεις ανακύκλωσης.

Φορέας υλοποίησης για τα έργα στους δυο δήμους της Θεσσαλονίκης θα είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ενώ για τα έργα στη Χαλκιδική οι οικείοι Δήμοι.

Η αντιπολίτευση

Η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά», Δήμητρα Θωμά, επισήμανε ότι η διαδικασία πρέπει να γίνεται με ανοιχτό διαγωνισμό κι όχι με την επιχειρηματολογία του κατ' επείγοντος ως απευθείας ανάθεση κι επίσης πρέπει να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και η ποιότητα των έργων. Η παράταξη ψήφισε λευκό.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις», Χρήστος Παπαστεργίου, τόνισε ότι πρέπει τέτοια θέματα να έρχονται στο περιφερειακό συμβούλιο με ολοκληρωμένο τρόπο, διότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, όπως η τροποποίηση του master plan αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Αβραμόπουλος είπε ότι στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» εντάσσονται έργα που καθυστέρησαν πολύ και συγκέντρωσαν την αγανάκτηση των πολιτών. Η ένταξη των έργων στο χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα δεν κρύβει την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και τις τραγικές καθυστερήσεις, είπε.

Η «Ελληνική Αυγή» υπερψήφισε, ενώ ο επικεφαλής της «Οικολογία – Πράσινη Λύση», Φίλιππος Γκανούλης και ο επικεφαλής της «Ανταρσία», Θανάσης Αγαπητός, ψήφισαν λευκό.

Η επικεφαλής της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υπερψήφισε την υποβολή της πρότασης και τόνισε ότι απαιτείται να γίνουν και επιπλέον μελέτες για την πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπερψήφισε επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία», Γαβριήλ Αβραμίδης.