Skip to main content

Τρεις επιχειρήσεις της Μακεδονίας στο πλευρό των προσφύγων

Οι εταιρείες διένειμαν εκατοντάδες κιλά ποιοτικών προϊόντων τους σε οικογένειες προσφύγων που φιλοξενούνται στη δομή στα Λουτρά Νέας Απολλωνίας.

Την έμπρακτη υποστήριξή τους στις προσπάθειες φιλοξενίας των προσφύγων τα τελευταία χρόνια σε περιοχές της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας, έδειξαν τρεις επιχειρήσεις της Μακεδονίας και συγκεκριμένα:

- «Αγροτικός Συνεταιρισμός (Α.Σ.) VENUS GROWERS», από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας,
- «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. - OLYMP ΑΕ», από την Κατερίνη Πιερίας,
- «Μενεξόπουλοι Αφοί – Dryfo», από το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης,

μέσω της ευγενικής προσφοράς τους και διανομής εκατοντάδων κιλών ποιοτικών προϊόντων τους (κομπόστες ροδάκινο, ελιές, ρεβύθια, φακές) σε οικογένειες προσφύγων που φιλοξενούνται από το Ι.Α.Τ.Α.Π.-Ινστιτούτο Ανάπτυξης Τεχνολογίας & Ανθρωπίνων Πόρων στις εγκαταστάσεις του χώρου φιλοξενίας προσφύγων στα Λουτρά Νέας Απολλωνίας – Λίμνη Βόλβης.

Το Ι.Α.Τ.Α.Π. στο πλαίσιο υλοποίησης μέρους του έργου «Δράση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με τίτλο "Relocation Scheme and Emergency Response", και ειδικότερα στην υλοποίηση των δράσεων στήριξης, φιλοξενίας και αρωγής αλλοδαπών προσφύγων στην περιοχή της Βόλβης, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ Α.Μ.Κ.Ε. και με τη χρηματοδότηση της UNHCR, υποστηρίζει από την 1η Νοεμβρίου 2016 την λειτουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή Νέας Απολλωνίας Βόλβης Λαγκαδά.

Η «VENUS GROWERS» (www.venusgrowers.gr) ιδρύθηκε το 1964, έχει έδρα την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και δραστηριοποιείται στον τομέα της επεξεργασίας φρούτων και παραγωγής κομπόστας φρούτων. Ως εξαγωγικός συνεταιρισμός έχει συνεργασία με πελάτες σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Επιπλέον έχει αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους τομείς ανάπτυξης νέων ποικιλιών και προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης πρωτογενούς παραγωγής, με Πανεπιστήμια, Ερευνητικούς Φορείς και άλλους πελάτες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων καθώς και με προμηθευτές & παραγωγούς για την ανάπτυξη νέων μεθόδων παραγωγής και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και μεθόδων καλλιέργειας.

Η επιχείρηση “ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. - OLYMP ΑΕ” (www.konstolymp.gr) ιδρύθηκε από τον Λεωνίδα Κωνσταντόπουλο το 1956, έχει έδρα στην Κατερίνη Πιερίας και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς της χώρας. Έχει καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, με χώρες προορισμού τις ΗΠΑ, τον Καναδά, χώρες της Νότιας Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης, τις Αραβικές χώρες καθώς και την Αυστραλία, εξάγοντας από 16.000 έως 20.000 τόνους ετησίως και αγοράζοντας και διακινώντας το 17% με 18% της ελληνικής εγχώριας παραγωγής ελιάς.

Η εταιρία «Μενεξόπουλοι Αφοί – Dryfo» (www.menexopoulos.gr) ιδρύθηκε το 1951 από το Δημήτριο Μενεξόπουλο στην περιοχή «Λαδάδικα» του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας ως μια μονάδα πώλησης ξηρών καρπών. Τον Μάρτιο του 1988 η εταιρία πήρε τη σημερινή της μορφή ως “Μενεξόπουλοι Δ. Αφοί Α.Β.Ε.Ε.”, με έδρα πλέον τη βιομηχανική περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης και δραστηριοποίηση στο εμπόριο, την επεξεργασία, την εισαγωγή και εξαγωγή ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών, οσπρίων, δημητριακών και snacks.