Skip to main content

Βαλεργάκης: Υπό κατοχή η Θεσσαλονίκη, μόνο ο Άρης αντιστέκεται

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης τοποθετήθηκε για το θέμα του θανάτου του οπαδού της Μπότεφ, Τόσκο Μποτζατζίτσκι.

Για το θέμα του θανάτου του οπαδού της Μπότεφ, Τόσκο Μποτζατζίτζκι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ρ/σ «Yellow», ο Νίκος Βαλεργάκης υπογραμμίζοντας πως πρέπει να τιμωρηθούν όχι μόνο όσοι οδήγησαν τον 28χρονο Βούλγαρο στον θάνατο αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε o πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και γνωστός υποστηρικτής των «κιτρινόμαυρων»:

Σε ένα σημείο της ανακοίνωσης της, η ΠΑΕ Άρης αναφέρει σχετικά με το διαιτητικό λάθος: «ελπίζουμε να ήταν το πρώτο και το τελευταίο στο 2020»

«Πιστεύετε ότι θα έχουμε δίκαιη διαιτησία; Εγώ δεν το πιστεύω, δεν έχω αυταπάτες. Δίκαιη διαιτησία δεν θα υπάρχει ποτέ στην Ελλάδα γιατί πάντα οι κύριοι που δέχονται τώρα μηνύσεις, ήταν είναι και θα είναι εξαρτώμενοι. Εμείς οι Αρειανοί δεν ξεχνάμε τι έχουμε τραβήξει από τον άλλο πόλο εξουσίας που αυτή την στιγμή είναι σε ύφεση γιατί υπάρχει ο «ντόπιος» πόλος εξουσίας. Δεν θα ξεχάσουμε τα πέναλτι του Αναστόπουλου που σφύριζε και ο Ζαχαριάδης μέσα στο Χαριλάου. Δεν θα ξεχάσω εγώ το χέρι του Παπαδόπουλου ή του Νοβοσέλατς μπροστά στην θύρα 1 που «έκοψε» σαν τερματοφύλακας και ο διαιτητής είπε «εκείνη την στιγμή ανοιγόκλεινα τα μάτια μου γι’αυτό δεν είδα κάτι». Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα αλλά επειδή τότε δεν μας «έκαιγε» άμεσα, κάπου και εμείς το διακωμωδούσαμε. Τώρα όμως που συμβαίνει με τον ΠΑΟΚ αυτό το αίσχος, μας ενοχλεί παραπάνω. Από την άλλη μεριά όμως, με αυτό που έγινε τώρα με τον Βούλγαρο, πλέον είμαι 1000% σίγουρος ότι η πόλη είναι ''υπό κατοχή''. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ''αντίσταση''».

Και εμείς αυτή την αίσθηση έχουμε..

«Λειτουργούν σαν να μην έγινε το περιστατικό της Κυριακής.Το αντιλαμβάνεστε αυτό; Και πέρα από αυτό, υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αμερόληπτοι δημοσιογράφοι που εκφράζουν κάποιους προβληματισμούς όπως «γιατί η αστυνομία είπε πως ήταν οπαδοί του ΠΑΟΚ;». Έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο και αυτό που θέλω να πω ας το λάβει υπόψη ο εισαγγελέας και ο ανακριτής που θα αναλάβουν την υπόθεση. Ο ηθικός αυτουργός πρέπει να τιμωρηθεί, γιατί αν εγώ πάρω 20 παιδάκια και τους μιλάω κάθε μέρα για κάτι, στο τέλος θα το πιστέψουν».

Ποιος είναι όμως ο ηθικός αυτουργός;

«Αυτό θα το ανακαλύψει η ανάκριση, δεν θα πω κάτι ούτε εγώ ούτε εσείς».

Καταγγέλλετε πως η Θεσσαλονίκη είναι «υπό κατοχή» και προτρέπετε τον εισαγγελέα και τον ανακριτή να ψάξουν σε βάθος για να τιμωρηθούν και οι ηθικοί αυτουργοί της υπόθεσης.

«Ακριβώς αυτό! Πρέπει να στραφεί και στο ποιος τους ειδοποίησε εκείνους, αυτό είναι πολύ σημαντικό, με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου είναι σίγουρο ότι μπορεί να βρεθεί και ποιος πήρε τηλέφωνο και τι του είπε. Γι’αυτό λέω ότι η υπόθεση είναι ένα κακό περιστατικό, θα γινόταν αυτό. Έγινε τώρα και την πλήρωσε ο Βούλγαρος οπαδός, θα μπορούσε να γίνει σε οποιονδήποτε από εμάς. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλουν να τα παρουσιάσουν οι οπαδοί, ότι όλοι οι οπαδοί των ομάδων είναι κακοί και μαλώνουν. Ναι φυσικά σε όλες τις ομάδες υπάρχουν και καλοί και κακοί, εδώ όμως είναι ένα σύστημα οργανωμένο και δεν πρέπει να υπάρχει. Για παράδειγμα εγώ πηγαίνω στην δουλειά μου και θέλω να βάλω ένα κασκόλ κίτρινο, όχι απαραίτητα επειδή είμαι Αρειανός, αλλά επειδή μου αρέσει το χρώμα ή οποιοσδήποτε, απαγορεύεται;»

Αυτό λέμε και εμείς..

«Γι’αυτό σας λέω ότι είμαστε ''υπό κατοχή''. Όλα τα προβλέπουμε και τα προλαμβάνουμε, αυτό όμως όχι. Δεν γνώριζε δηλαδή η ελληνική αστυνομία; Σας πληροφορώ η ελληνική αστυνομία γνωρίζει ότι αυτή την στιγμή μιλάμε και δεν το λέω για κακό. Δεν ήξερε η αστυνομία ότι έχουν έρθει και κάποιοι από άλλες χώρες για να δουν τον αγώνα που ίσως να είναι και λίγο πιο χαλαροί χωρίς να ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει; Και μπορεί να πιουν έναν καφέ με το κασκόλ; Θα μου πεις βέβαια «αυτή είναι η δουλειά της αστυνομίας;».

Δυστυχώς, εκεί που φτάσαμε με την ανοχή των τελευταίων δέκα ετών, αυτή πρέπει να είναι η δουλειά της αστυνομίας. Γιατί και ένα παιδί να γλυτώσει, θα είναι κέρδος για την κοινωνία.

Εδώ υπάρχει ένα ακόμη θέμα. Τα παιδιά αυτά είναι θύματα μιας ασυδοσίας και μιας κατάστασης στην οποία επικρατεί και η ατιμωρησία.
Φυσικά. Ο ηθικός αυτό κάνει, σε πείθει να κάνεις αυτή την πράξη επειδή κυρίως σου υπόσχεται ότι δεν θα πάθεις τίποτα».

Ο ένας από τους δράστες είναι γιος αστυνομικού που ήταν στέλεχος στην αθλητική βία..

«Το ότι οι γονείς του παιδιού αυτού είναι αστυνομικοί, δεν σημαίνει τίποτα. Οι αστυνομικοί γνωρίζουν τους συναδέλφους τους, δεν μπορεί λοιπόν όταν ξέρεις ότι ο ''χ'' συνάδελφος σου έχει ένα παιδί που συμμετέχει σε κάποια επεισόδια, είναι παραπάνω από το κανονικό από την γραμμή, δεν μπορείς να τον έχεις σε αυτή την ευαίσθητη υπηρεσία. Γιατί; Γιατί μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί να πιάσεις το παιδί του! Αυτό όπως και να το κάνουμε δεν είναι εύκολο».

Το αντίθετο, είναι πάρα πολύ δύσκολο όσο ευσυνείδητο και αν είναι..

«Αυτό από την μια μεριά. Από την άλλη μεριά και η γονέας έπρεπε η ίδια να ζητήσει να μην βρίσκεται σε αυτή την υπηρεσία».

Πως μπορεί να σταματήσει αυτή η «κατοχή»;

«Η κατοχή σταματά με έναν τρόπο, με την απελευθέρωση. Σταματάει να υπάρχει ο δυνάστης, ο κάτοχος της πόλης και αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή του νόμου. Όταν πήγε να παίξει ο Άρης πέρσι για το κύπελλο στην Τούμπα, κάηκε μια καντίνα, αλλά επειδή ήταν στα 500μ. είπαν ότι ήταν μακρυά και δεν πειράζει».
Έπεσαν μολότοφ ενώ υπήρξε και τραυματισμός..

«Άμα λοιπόν η αντίδραση είναι αυτή, ότι δεν έγινε τίποτα αφού είναι μακριά, θα γίνει και την επόμενη χρονιά και ξανά και ξανά. Θα καούν π.χ δύο καντίνες την επόμενη φορά και θα πέσουν 15 μολότοφ. Αν αυτή την στιγμή τα δύο παιδιά την ''βγάλουν καθαρή'', δεν θα ξαναγίνει; Όταν πήγαν στην Σουρωτή που έπαιζαν οι έφηβοι έγινε κάτι;»

Τίποτα, το απόλυτο μηδέν..

«Τότε γιατί να μην το ξανακάνουν; Επομένως, αυτή η κατοχή θα σταματήσει μόνο αν εφαρμόζονται οι νόμοι και μάλιστα να εφαρμόζονται και σε αυτούς που δεν τους εφαρμόζουν. Δηλαδή προχθές, ο αστυνομικός του β’ τμήματος τροχαίας Εθνικών οδών, τον έστειλαν με μετάθεση αλλού σχετικά με το χιόνι; Η αστυνομία δεν είναι μόνο αυτοί που βγαίνουν για περιπολία. Η αστυνομία μας ξέρει έναν προς έναν. Αν λοιπόν θελήσει η αστυνομία, η κατοχή θα λήξει μέσα σε έξι μήνες».
Αλλά θα πρέπει να υπάρξει βούληση από την κεντρική εξουσία..

«Αρκεί να υπάρχει βούληση, εντολή μάλλον και να εφαρμοσθεί. Δεν λέμε φυσικά να κάνει κακό σε κάποιον, εμείς λέμε να σταματήσει αυτή η κατάσταση που επικρατεί τώρα. Ποιος μου λέει εμένα ότι ένα παιδάκι δει κάποιο άλλο μικρό με ένα κασκόλ που του έβαλε ο μπαμπάς του, δεν το προπηλακίσει καθώς επιστρέφει στο σπίτι του, ή δεν θα το χτυπήσει; Τι φταίει το παιδάκι; Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Και να προσθέσω και κάτι ακόμα, αυτό που έχει κάνει ο ''Super 3'' και οι ''Ιερολοχίτες'' αλλά και γενικώς το οπαδικό κίνημα του Άρη, να μην πέφτει ούτε ένα κέρμα, ούτε ένας αναπτήρας στο Άρης-ΠΑΟΚ, δεν έχει ξαναγίνει. Όλοι είχαμε την τρέλα μας φυσικά να κερδίσουμε και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Δεν θυμάστε που δεν μπορούσε να παιχτεί το κόρνερ; Ο τρόπος είναι να εφαρμοσθεί ο νόμος σε όλους. Το γεγονός ότι από τόσο νωρίς αποκαλύφθηκε πως είναι παιδί αστυνομικών και ποια ομάδα υποστηρίζει, τουλάχιστον είναι μια πρώτη ένδειξη ότι η αστυνομία δείχνει ότι δεν θέλει να καλύψει τίποτα».

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος κατήγγειλε ότι σε περιπτώσεις συλλήψεων κάποιων ανθρώπων που έχουν μαχαιρώσει, στην προκειμένη περίπτωση τον Απρίλιο του 2015, μαχαιρώθηκε Έλληνας οπαδός του Άρη, συνελήφθησαν τέσσερις οπαδοί και ενώ ήταν παιδιά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, εμφανίστηκαν με «πανάκριβη» υπεράσπιση και γλύτωσαν την καταδίκη «λόγω αμφιβολιών»..

«Γιατί έχετε καμία αμφιβολία; Η κατοχή σημαίνει και αυτό. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι υπερασπιστές των συναδέλφων, ούτε είμαι εφορεία να ξέρω πως οι γονείς μπορούν να πληρώσουν το α ή β δικηγόρο. Μπορεί ο συνάδελφος να σου πει ότι το κάνει δωρεάν γιατί π.χ είμαι παοκτσής ή γιατί είμαι υπέρ του δικαίου. Έγιναν επεισόδια π.χ πριν από πολλά χρόνια στο Ιβανώφειο σε ένα Ηρακλής-Παναθηναϊκός. Ο συλληφθείς οπαδός του Παναθηναϊκού είχε «πανάκριβη» υπεράσπιση από την Αθήνα, οι γονείς του οποίου ήταν εργάτες...».

Πως γίνεται να χτυπάς έναν και να την βγάζεις καθαρός;

«Βλέπετε έργα αστυνομικά; Θυμάστε το περιστατικό που τον σκοτώνουν στο δωμάτιο και πηγαίνουν και τον ρίχνουν σε ένα διερχόμενο αμάξι και στο τέλος είπαν πως τον πάτησε το αμάξι;

Ακριβώς αυτό έγινε. Τον έχουν χτυπήσει τόσο πολύ, είναι αιμόφυρτος προσπαθεί να ξεφύγει και όπως πάει να φύγει και πάει να περάσει τον δρόμο, τον πατάει το αυτοκίνητο και λένε πως φταίει το αυτοκίνητο. Η προπαγάνδα..ο Γκέμπελς τι έλεγε; «Όσο πιο μεγάλο είναι ένα ψέμα, τόσο πιο εύκολα γίνεται πιστευτό». Είναι πρακτικές..

Να κάνω και ένα τελευταίο σχόλιο. Αυτή είναι η κατάντια μας, που επιτέλους η ομάδα μας πηγαίνει πολύ καλά, κάνει νίκες πάιρνει παιχνίδια όπως πρέπει, μιλάμε για πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό. Είναι αντιγραφή του «κόκκινου» μηχανισμού των 20 ετών. Είναι από ανθρώπους που μεταπήδησαν στον κόκκινο μηχανισμό και επανήλθαν στον μαυρόασπρο μηχανισμό, ξέρουν καλά πως δουλεύει το παιχνίδι από μέσα, τα τελευταία 5-6 χρόνια γίνονται συστηματικές κινήσεις. Όταν εμείς ήμασταν στην β’ και στην γ΄εθνική, αυτοί δεν είχαν αντίσταση και τότε βγήκε το σύνθημα ''Μια ομάδα μια πόλη'' γιατί ήξεραν πως όταν επιστρέψουμε εμείς θα χαλάσει η μαγιά, δεν θα είναι μόνοι τους. Και γι’αυτό δεν μας θέλουν. Έφτασαν τώρα σε σημείο που ήταν 20 χρόνια ο κόκκινος δυνάστης και τώρα είναι αυτοί οι δυνάστες του ελληνικού ποδοσφαίρου».