Skip to main content

Βουλή: Μάχη Κεραμέως και Φίλη για τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ

Σφοδρή είναι η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες με την επέμβαση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ.

Σφοδρή αντιπαράθεση για την επέμβαση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας είχαν η Νίκη Κεραμέως και Νίκος Φίλης στην συνεδρίαση της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

Ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι ο μπαχαλακισμός είναι μεν καταδικαστέο κοινωνικό φαινόμενο το οποίο όμως δεν πρέπει να συγκρίνεται με την τρομοκρατία.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι στο πλαίσιο ενός σόου «νόμου και τάξης» χαρακτηρίστηκαν υπόγεια του πανεπιστημίου που βρέθηκαν 3 ρόπαλα ως «γιάφκες». Ανέφερε ότι πραγματικός υπουργός Παιδείας είναι ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενώ πρόσθεσε ότι αν γίνουν επεισόδια κατά την διάρκεια των εορτασμών του Πολυτεχνείου, υπεύθυνη θα είναι η κυρία Νίκη Κεραμέως.

Απαντώντας η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εντός του πανεπιστημίου βρέθηκαν κοντάρια, διατακτικά εργαλεία, πέτρες και κράνη και πρόσθεσε «είναι αδιανόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη βία. Εσείς επιλέγετε να είστε με εκείνους που κάνουν ορμητήρια βίας τα πανεπιστήμια και εμείς με εκείνους που θέλουν τα πανεπιστήμια απαλλαγμένα από κάθε μορφή βίας».

«Το ξέρετε πως άνοιξαν με αλυσοπρίονο την πόρτα στην ΑΣΟΕΕ», προσέθεσε η υπουργός, για να ακουστεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν ο Κ. Μάρκου - να λέει «και καλά κάνανε».

Η κυρία Κεραμέως πρόσθεσε πως «η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδειξε περίτρανα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέθαλπε αυτές τις πρακτικές» και άσκησε κριτική στο Ν. Φίλη πως επέλεξε να πάει χθες στην ΑΣΟΕΕ και «να πυροδοτήσει την ένταση». Μάλιστα σημείωσε πως «η θέση του κ. Φίλη είναι δυσμενής. Πήγε στην ΑΣΟΕΕ και τον αποδοκίμασαν οι φοιτητές».

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην πρόσφατη επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο πολιτικό γραφείο της κυρίας Κεραμέως με τον κ. Φίλη να αντιδρά επιχειρώντας να υποβαθμίσει το γεγονός. Κάλεσε δε την υπουργό να μην φοβάται «την κόκκινη μπογιά».

«Ας αφήσει τις εύκολες κορώνες η κυβέρνηση. Δημιουργεί ανώφελες εντάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδα» είπε ο κ.Φίλης για να προσθέσει «Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει σύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος της τρομοκρατίας με το κοινωνικό φαινόμενο των μπαχαλάκηδων. Είναι καταδικαστέα αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα αλλά δεν είναι τρομοκρατία. Πού πηγαίνουμε; Φτιάχνουμε ζωτικό χώρο δημιουργίας τρομοκρατών;»

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο μεταναστευτικό: «Εχουμε τώρα την ατζέντα του χωροφύλακα στα πανεπιστήμια. Δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό από κανένα. Η κυβέρνηση στα δύσκολα που αντιμετωπίζει όπως το προσφυγικό επιλέγει γραμμή αντιπερισπασμού. Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να δυσφημεί το άσυλο και τα πανεπιστήμια. Θα μας βρει απέναντι σε αυτή την ύπουλη προσπάθειά της». Τόνισε τέλος ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να εγγυηθεί πως για τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου «η αστυνομία δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία χωρίς συνεννόηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Όχι κλιμάκωση της έντασης στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Επι 5 χρόνια υπήρξε δημοκρατία στον ακαδημαϊκό χώρο. Φαινόμενα ανομίας τα αντιμετωπίσαμε χωρίς επικοινωνιακό σόου. Είστε υπόλογοι. Είστε προσωπικά υπεύθυνη κα Κεραμέως για ότι συμβεί στο 3ήμερο».