Skip to main content

Ξεκινά η ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου στην Καλαμαριά

Το νέο κτήριο θα στεγάσει το 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.837.134,14 ευρώ.

Ξεκινά η ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου στην περιοχή του Βυζαντίου, στο οποίο θα στεγαστεί το 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, καθώς και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου αυτού. Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία», ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 3.837.134,14€ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το καινούριο σχολικό συγκρότημα, που θα κατασκευαστεί  με σύγχρονες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, θα ανεγερθεί σε οικόπεδο έκτασης περίπου 2.000 τ.μ., που βρίσκεται στη συμβολή των  οδών Θερμαϊκού και Κωστή Παλαμά στο Βυζάντιο και θα είναι  δυναμικότητας 220 μαθητών, με 10 αίθουσες διδασκαλίας,

Η σύνθεση στηρίζεται στη δημιουργία δύο όγκων διαφορετικού ύψους που βρίσκονται σε επαφή. Το τμήμα του κτιρίου με το χαμηλότερο ύψος περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό αιθουσών διδασκαλίας και τα εργαστήρια, ενώ στο τμήμα με το μεγαλύτερο ύψος θα γίνουν κατά κύριο λόγο οι υπόλοιπες λειτουργικές ενότητες του σχολείου. Η συνολική επιφάνεια των χώρων ανέρχεται σε 2.431,62 τ.μ.

Συγκεκριμένα, στο ισόγειο προβλέπονται αίθουσες διδασκαλίας και ελεύθερος χώρος που θα χρησιμοποιείται ως χώρος διαλείμματος όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στο ίδιο επίπεδο και στο βάθος του κτηρίου ως προς την κεντρική είσοδο, βρίσκονται ο χώρος εστίασης των μαθητών και το κυλικείο ενώ, κεντρικά τοποθετούνται οι χώροι υγιεινής των μαθητών. Σε γειτνίαση με το κυλικείο υπάρχει δεύτερη είσοδος – έξοδος προς τον αύλειο χώρο. Στο δεύτερο όροφο, εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας και σε διακριτή περιοχή οργανώθηκαν οι χώροι γραφείων (γραμματεία, αίθουσα δασκάλων, γραφείο συλλόγου γονέων και κηδεμόνων). Στο ίδιο επίπεδο, τοποθετούνται ο χώρος της βιβλιοθήκης, οι αίθουσες των εργαστηρίων πληροφορικής και φυσικών επιστημών και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Σε όλα τα επίπεδα και τους χώρους του σχολικού συγκροτήματος, ο σχεδιασμός είχε ως γνώμονα, την άμεση πρόσβαση και την ανεμπόδιστη εξυπηρέτηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που σημαίνει ότι, η ράμπα ειδικών προδιαγραφών, θα αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα.

Ο περιβάλλων χώρος του κτηρίου διαμορφώθηκε με τη συγκέντρωση των ακάλυπτων τμημάτων του οικοπέδου σε μια ενιαία επιφάνεια αύλειου χώρου. Σε αυτόν εντάσσονται τα γήπεδα καλαθοσφαίρισης ή πετοσφαίρισης που θα λειτουργούν εκ περιτροπής λόγω του μικρού μεγέθους του οικοπέδου. Οι αθλητικοί χώροι πλαισιώνονται με φυτεύσεις και δαπεδοστρώσεις, ενώ τοποθετούνται καθιστικοί πάγκοι και βρύσες παράλληλα με το όριο του οικοπέδου.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης δήλωσε σχετικά: «Ένα νέο σχολικό διδακτήριο έρχεται να προστεθεί στον Δήμο μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στον τομέα της σχολικής στέγης στην περιοχή του Βυζαντίου, που μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης. ΄Ενα υπερσύγχρονο κτήριο το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα και την λειτουργία της εκπαίδευσης στον Δήμο μας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια ανέγερσης και άλλων διαδακτηρίων».