Skip to main content

Ζωή προς το καλύτερο από την Αστυπάλαια μέχρι τη Θεσσαλονίκη

Μια γόνιμη συζήτηση για τη βελτίωση της ζωής στις πόλεις και τις κοινότητες στη εκδήλωση της Παπαστράτος «Πόλεις # prostokalytero».

Ιδέες και παραδείγματα βελτίωσης της ζωής των πολιτών μοιράστηκαν στην αποψινή εκδήλωση της εταιρείας Παπαστράτος «Πόλεις # prostokalytero» ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης και ο πρόεδρος της Dimand Real Estate, Δημήτρης Ανδριόπουλος στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Παίρνοντας πρώτα τον λόγο ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι η πόλη είναι απεριποίητη και υστερεί σε βασικές υποδομές, τονίζοντας παράλληλα ότι απουσιάζει πειστικό και ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία. «Η Θεσσαλονίκη για να γίνει καλύτερη πόλη θα πρέπει να είναι μια πόλη καθαρή, μια πόλη με ευταξία και με ολοκληρωμένες τις μεγάλες υποδομές όπως αυτές για τις οποίες μαλώναμε σήμερα το πρωί και ίσως και αύριο το πρωί», σημείωσε ο ίδιος αφήνοντας αιχμές για το ζήτημα της ολοκλήρωσης του μετρό. «Η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια σε χαμένες ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Για τη βελτίωσή της, ο δήμαρχος ανέφερε πως η πόλη πρέπει να φροντίζει για την έγκαιρη συντήρηση και φύλαξη του δημόσιου χώρου για να αποτρέπεται η υποβάθμισή του ενώ έφερε για παράδειγμα τη Νέα Παραλία, η οποία, όπως ανέφερε, δείχνει ήδη σημάδια γήρανσης. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμα στον αντικαπνιστικό νόμο λέγοντας πως είναι σημαντικό η πόλη να μπει στη λογική του ότι δεν καπνίζουμε σε κλειστούς και δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενου του δημαρχείου. Μάλιστα ο ίδιος αστειεύτηκε λέγοντας ότι όντας καπνιστής βγαίνει στο μπαλκόνι του γραφείου του για να καπνίσει.

Από πλευράς του, ο κ. Κομηνέας περιέγραψε το όραμά του η Αστυπάλαια για να γίνει το πρώτο smoke free νησί υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση χρησιμοποίησε κυρίως τη μέθοδο της πειθούς και όχι του εκφοβισμού. Δίνοντας το παράδειγμα και κρατώντας άκαπνους του δημόσιους χώρους, ο δήμαρχος ανέφερε πως οι πολίτες ακολούθησαν την πρακτική και απαγόρευσαν το κάπνισμα στα καφέ και τα εστιατόρια τους. 

Ακολούθως, ο κ. Ανδριόπουλος αναφέρθηκε στα παλιά κτήρια του εργοστασίου της Παπαστράτος στον Πειραιά τα οποία η εταιρεία του μετέτρεψε σε πράσινα κτήρια, εξαιρετικής ενεργειακής συμπεριφοράς, που στεγάζονται γραφεία εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Όπως είπε, η αλλαγή αυτή βοήθησε στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Τέλος, παίρνοντας τον λόγο ο κ . Χαρπαντίδης ανέφερε ότι στην Παπαστράτος δεν προσπαθούν μόνο για την οικονομική πρόοδο της επιχείρησης, αλλά προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν προς τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες, τις κοινωνίες και τις κοινότητες. Χαρακτηριστικά, έφερε ως παράδειγμα τη συμμετοχή της εταιρείας στην πρωτοβουλία για μια smoke free ΔΕΘ.