Την επιθυμία του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη Ευθύμη Βαρλάμη προτίθεται να ικανοποιήσει ο δήμος Αριστοτέλη και να φιλοξενήσει σε μόνιμη βάση την έκθεση με τίτλο «Άγιον Όρος». Πρόκειται για το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στη Χαλκιδική τα τελευταία χρόνια, καθώς η έκθεση περιλαμβάνει 60 περίπου δημιουργίες του καλλιτέχνη που αφορούν την Αθωνική Πολιτεία και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν νοερά αλλά ουσιαστικά, στα μονοπάτια του Αγίου Όρους.

«Ο δήμος θα πρέπει να αποκτήσει μια πνευματική υφή εκτός από την τουριστική που είναι όλη η Χαλκιδική. Ακούσαμε πολύ ευχάριστα την πρόταση από το Μουσείο Βαρλάμη ότι η έκθεση για το Άγιο Όρος είναι επιθυμία του να εκτεθεί μόνιμα σε χώρο κοντά στην Αθωνική Πολιτεία. Πήγαμε στην Αυστρία και είδαμε τη σύζυγό του, και συμφωνήσαμε. Μπορούμε δίπλα στην αίθουσα τρισδιάστατων προβολών στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού να προβάλλουμε την παγκοσμίου φήμης έκθεση ζωγραφικής», τόνισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς.

«Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να έρθει στην έκθεση αυτή και να αισθανθεί την κατάνυξη του Αγίου Όρους και να πάρει γεύσεις, εικόνες μυρωδιές από τον ευλογημένο τόπο. Η έκθεση συνδυάζεται με τη νέα προβολή για το Άγιο Όρος, στην τρισδιάστατη αίθουσα και μπορεί να πει κανείς ότι ένα κομμάτι του βρίσκεται στο Άγιο Όρος», ανέφερε η Λένα Παναγιωτοπούλου, πρόεδρος του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου.

Η έναρξη της έκθεσης θα γίνει στις αρχές Απριλίου με ορίζοντα παραμονής 4ετίας στην Ιερισσό. Ωστόσο επιδίωξη του δήμου είναι να μείνει σε μόνιμη βάση η έκθεση δίπλα στην Αθωνική Πολιτεία, εκεί που «ανήκει».

 

Το «Άγιον Όρος» του Ευθύμη Βαρλάμη

Ο διεθνούς φήμης ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και παιδαγωγός Μάκης Βαρλάμης, έφυγε από τη ζωή το 2016 σε ηλικία 75 ετών έπειτα από βαριά ασθένεια. Ο Βαρλάμης ζούσε και δημιουργούσε στην Αυστρία περισσότερο από 50 χρόνια.

έχουν γράψει….”Η έκθεση Βαρλάμη αποτελεί ένα άλλοθι επανεκτίμησης αυτού που ο Άθως αντιπροσωπεύει για τον καθένα “.

Ο Μάκης Βαρλάμης γεννήθηκε το 1942 στη Βέροια και έπειτα από σπουδές αρχιτεκτονικής στη Βιέννη καταξιώθηκε στον χώρο των τεχνών ως ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, διακοσμητής, αλλά και ως παιδαγωγός, ενώ είχε διατελέσει καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης και είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

έχουν γράψει… “Ο μυστικισμός και η εσωτερικότητα γίνονται εμφανείς κατά κόρον στην έκθεση του Βαρλάμη. Παράλληλα όμως. εκθειάζεται η φύση και εξυμνείται η ικανότητά της να επηρεάζει με το χρώμα και με τις δικές τις εμπνεύσεις τα ανθρώπινα συναισθήματα”.

Υπήρξε ένας «πολύμορφος καλλιτέχνης», και σύμφωνα με τον Έρβιν Πρελ, κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, όπου ζούσε και δημιουργούσε και είχε ιδρύσει το μουσείο του, «η Κάτω Αυστρία χάνει έναν μεγάλο καλλιτέχνη διεθνούς κύρους, ο οποίος υπήρξε μία πολύπλευρα ταλαντούχος προσωπικότητα, που δώρισε πολλά και εμπλούτισε πολύμορφα τη χώρα μας».