Ρεπορτάζ Σουζάνα Καζάκα 
Δεν είναι η πρώτη χρονιά που το ΕΠΑΛ Νικήτης παίρνει μέρος στο «Κλικ, προστάτευσέ το!» ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σου δίνει τη δυνατότητα να αναδείξεις, να καταγράψεις και γνωρίσεις καταστάσεις αντικείμενα και χώρους που υπάρχουν στο περιβάλλον σου.
Το θέμα φέτος ιδιαίτερο. Η «Σαντάλα», κωπήλατη ψαράδικη βάρκα. Η ιστορία και η παράδοση των κατοίκων του Νέου Μαρμαρά στη Χαλκιδική αναφέρει ότι η βάρκα Σαντάλα προπορευόταν της ψαράδικης πομπής στο νησί Μαρμαράς στη Μικρά Ασία.
[metaslider id=64655]
Η Σαντάλα μπορεί κάποτε να ήταν η κινητήριος δύναμη στα νερά του παλιού  Μαρμαρά αλλά η τύχη της στο Ν.Μαρμαρά δεν ήταν και τόσο ευοίωνη. Χρησιμοποιήθηκε όσο ήταν χρήσιμη και απλά αντικαταστάθηκε από νέα, γερά και γρήγορα σκαριά λησμονώντας την ιστορία της.
Στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες ανακατασκευής ή ακόμα και κατασκευής αλλά, άλλες έπεσαν στο κενό ή και άλλες στο βυθό.
Οι μαθητές του ΕΠΑΛ με τη καθηγήτριά τους Ελένη Ζουμπουλίδου προσπάθησαν να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν και να δώσουν μέλλον στο όμορφο σκαρί που άλλοτε δάμαζε τη θάλασσα του Μαρμαρά .
Στην προσπάθειά τους αυτή μας βρήκαν συμπαραστάτες. Η ομάδα της ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ έπειτα από συνάντηση που είχαμε με την εκπαιδευτικό Ελένη Ζουμπουλίδου αποφασίσαμε να βοηθήσουμε στην πραγματοποίηση της τηλεοπτικής συνάντησης και στη δημιουργία mini doc των μαθητών με ανθρώπους που  γνώριζαν την ιστορία της σαντάλας.
Το  συγκεκριμένο που αποφάσισαν να προστατεύσουν οι μαθητές δεν είναι  πιστά κατασκευασμένη σαντάλα (αλλά κάτι μεταξύ σαντάλας και μπουγιαντέ,καθώς η σαντάλα  είχε 7 ζεύγη κουπιών και χωρίς πανιά). Σε λίγα χρόνια θα συμπληρώσει τα 100 της χρόνια αν και την ξέχασαν, την άφησαν στο καρνάγιο του Ν.Μαρμαρά να παλεύει με τους καιρούς, αντέχει ακόμη και αν την πλησιάσεις καταλαβαίνεις ότι δεν της πρέπει αυτή η αδιαφορία.
Ίσως τα κίνητρα των μαθητών να μην ήταν από την αρχή τα ίδια σε όλους ή να μην είχαν κατανοήσει το θέμα αλλά αυτό που μετράει είναι πως μετά τη συνάντηση με τους ανθρώπους : Λογοτριβής Αντώνης,Λογοτριβής Χρήστος,Καράμπελας Γεώργιος,Σκουλής Βασίλειος άλλαξαν, φώτισαν τα πρόσωπα τους και εκεί που διστακτικοί στην αρχή του γυρίσματος και χαμηλόφωνα μιλούσαν, οι ερωτήσεις τους έπειτα γίνονταν δυνατές και  διαδέχονταν η μία την άλλη.
Τώρα αφού γνώρισαν τη σαντάλα και κατάλαβαν τη σημαντικότητά της,  αποφασισμένοι θα ζητήσουν από τους φορείς την ανακατασκευή της και την τοποθέτηση της σε γνώριμα μέρη, στη θάλασσα πια του Ν.Μαρμαρά και ίσως οι πρώτοι κωπηλάτες να είναι αυτοί οι ίδιοι .
Εμείς όπως οφείλουμε θα είμαστε εκεί και θα στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες όπως μπορούμε. Είναι σημαντικό να παραδίδουμε κομμάτια της ιστορίας μας στη νέα γενιά με τον καλύτερο τρόπο.