«Ο σημερινός όρκος μας, είναι η πρώτη 100% Ομόφωνη πράξη Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και Τοπικών συμβούλων, που ανεξαρτήτως παραταξιακής προέλευσης, αποδεχόμαστε την τιμή και το χρέος να υπηρετούμε το κοινό καλό όλων των συμπολιτών μας!»

Αυτό τόνισε ξεκινώντας στην πρώτη του ομιλία με τη νέα του ιδιότητα, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, μετά την ολοκλήρωση της τελετής Ορκωμοσίας του ιδίου και του συνόλου των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων, που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Η τελετή ξεκίνησε με Δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος, που απευθυνόμενος στη νέα διοίκηση και στην αντιπολίτευση, ζήτησε τη διαφύλαξη της ενότητας του λαού του Δήμου Αριστοτέλη, παραπέμποντας σε μηνύματα ενότητας των επιστολών του Αποστόλου Παύλου.

Ακολούθησε η Ορκωμοσία του Δημάρχου και όλων των νεοεκλεγέντων, και οι χαιρετισμοί των επικεφαλής όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, του κ. Αργύρη Τσακνή, του κ. Γεωργίου Λαμπράκη, του κ. Απόστολου Παπαγεωργιου, οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να ενισχύσουν το έργο της νέας Δημοτικής Αρχής, επιτελώντας εποικοδομητικά τον ρόλους ως αντιπολίτευση, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη και πρόταση.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο τέως Δήμαρχος κ. Γιώργος Ζουμπάς, ευχόμενος καλή επιτυχία στον κ. Βαλιάνο και στη νέα Δημοτική Αρχή.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ομιλία του νέου Δημάρχου κ. Στέλιου Βαλιάνου που μεταξύ άλλων, περιέγραψε συνοπτικά μερικές από τις βασικές προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής, τόνισε ως αδιαπραγμάτευτη αξία της νέας διοίκησης, τη διαφύλαξη της ενότητας και την μετατροπή της σε κινητήριο μοχλό ανάπτυξης:

«Δεσμεύτηκα να είμαι δήμαρχος εξίσου για εκείνους που με επέλεξαν, όσο και για εκείνους που δεν με επέλεξαν. Και σ` αυτή μου τη δέσμευση θα είμαι απόλυτα συνεπής», σημείωσε ο κ. Βαλιάνος. «Δεσμεύτηκα επίσης, στην τελευταία μου προεκλογική ομιλία εδώ στην Ιερισσό, να είμαι ως δήμαρχος, μόνο Αριστοτελίτης! Το ίδιο ζητώ κι από όλους τους εκλεγμένους για τη νέα θητεία. Να είμαστε όλοι Αριστοτελίτες! Όχι Αρναιώτες, Ιερισσιώτες, ή Μεγαλοπαναγιώτες! Αριστοτελίτες! Δείχνοντας τη μέριμνά μας εξίσου, για όλες τις κοινότητες του Δήμου μας! Τόσο εμείς που θα διοικούμε, όσο κι εσείς που θα μας ελέγχετε, ελπίζω με την καλή προαίρεση, να μας ωθείτε να γινόμαστε καθημερινά πιο αποτελεσματικοί στο έργο μας.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ κ. ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΑΛΙΑΝΟΥ

Αγαπητοί συμπατριώτες

Σας καλώ, για μια στιγμή και αναλογιστείτε και να συγκρατήσετε το συμβολισμό της σημερινής μέρας.

Προφανώς λόγω του όρκου που δώσαμε να υπηρετήσουμε τον Δήμο Αριστοτέλη αλλά όχι μόνο γι` αυτό.

Ο σημερινός όρκος μας, είναι η πρώτη 100% Ομόφωνη πράξη Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και Τοπικών συμβούλων, που ανεξαρτήτως παραταξιακής προέλευσης, αποδεχόμαστε την τιμή και το χρέος να υπηρετούμε το κοινό καλό όλων των συμπολιτών μας!

Εκείνων που μας επέλεξαν να τους εκπροσωπήσουμε σ` αυτό το δημοτικό συμβούλιο, αλλά ακόμα και εκείνων που για διάφορους λόγους δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία του περασμένου Μαΐου!

Σήμερα έχουμε την πρώτη έμπρακτη, συμβολική, αλλά και πολύ ουσιαστική, εκδήλωση Ενότητας και Ομοθυμίας, της τετραετίας που ξεκινά!

Ζητώ αυτή την ενότητα να την διαφυλάξουμε και να την μετατρέψουμε σε κινητήριο μοχλό ανάπτυξης.

Προσωπικά -και πιστεύω πως δεν είμαι μόνος σ` αυτό- προτίθεμαι να ξεπεράσω και να ξεχάσω τις πιθανές κακές στιγμές της προεκλογικής περιόδου.

Δεσμεύτηκα να είμαι δήμαρχος εξίσου για εκείνους που με επέλεξαν, όσο και για εκείνους που δεν με επέλεξαν. Και σ` αυτή μου τη δέσμευση θα είμαι απόλυτα συνεπής!

Δεσμεύτηκα επίσης, στην τελευταία μου προεκλογική ομιλία εδώ στην Ιερισσό, να είμαι ως δήμαρχος, μόνο Αριστοτελίτης!

Το ίδιο ζητώ κι από όλους τους εκλεγμένους για τη νέα θητεία. 

Να είμαστε όλοι Αριστοτελίτες! Όχι Αρνιώτες, Ιερισσιώτες, ή Μεγαλοπαναγιώτες! Αριστοτελίτες! 

Δείχνοντας τη μέριμνά μας εξίσου, για όλες τις κοινότητες του Δήμου μας! Τόσο εμείς που θα διοικούμε, όσο κι εσείς που θα μας ελέγχετε, ελπίζω με την καλή προαίρεση, να μας ωθείτε να γινόμαστε καθημερινά πιο αποτελεσματικοί στο έργο μας.

Στο νέο ξεκίνημα τα δεδομένα στον Δήμο Αριστοτέλη, προφανώς απέχουν από το να χαρακτηριστούν ρόδινα.

Γεγονός, άλλωστε, που αντανακλάται στην εμφατική απόφαση των συμπολιτών μας για αλλαγή «σελίδας» στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Δεν περιμέναμε να βρούμε εύκολα, ούτε μας φοβίζουν τα δύσκολα. 

Τόσο στο οικονομικό σκέλος, όσο και στο επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών και προσωπικού, ελλείψεις υπάρχουν και αναλαμβάνοντας καθήκοντα, ενδέχεται να εντοπίσουμε και περισσότερες. 

Ακόμα και σε τομείς που αποτελούν αμιγώς αυτοδιοικητική ευθύνη, όπως η καθαριότητα.

Σε καμία περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε οι ελλείψεις αυτές να γίνουν άλλοθι αδράνειας.   

Θα κοιτάξουμε προβλήματα και ανάγκες κατάματα. Και είμαι βέβαιος πως σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι για τον ρυθμό, την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου Αριστοτέλη προς τους πολίτες.

Δεσμεύτηκα πως οι μεγαλεπήβολοι στόχοι του Δήμου, δεν θα μας αποπροσανατολίζουν από την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης και αναβάθμισης των ζητημάτων της καθημερινής λειτουργίας και εξυπηρέτησης των δημοτών μας, σε όλες τις κοινότητες.

Ό,τι έχουμε πει ισχύει χωρίς την παραμικρή έκπτωση.

Είμαι αποφασισμένος στο τέλος αυτής της τετραετίας να επιδείξουμε ισοσκελισμό προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. 

Σε κάθε περίπτωση, η δημόσια λογοδοσία και ενημέρωση προς τους πολίτες για τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής, θα είναι τακτική και λεπτομερής.

Φίλες και φίλοι

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας που ξεκινά, η πρόθεσή μας είναι –και πρέπει να είναι- να παραμένουμε διαλλακτικοί, ανοιχτοί στην αντίθετη άποψη, ευπροσήγοροι, δημοκρατικοί.

Θα είμαστε όμως, όπως οφείλουμε, και αποφασιστικοί. 

Διότι αν κάτι υπάρχει που είναι αδιαπραγμάτευτο, είναι η πίστη μας στην ενότητα των συμπολιτών μας και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου.

Έναν τόπο, που έχουμε κάθε λόγο να τον προστατεύουμε, υπερήφανοι για τα πολυποίκιλα πλούτη του.

Να αναδεικνύουμε και να στηρίζουμε με κάθε τρόπο, την πολυδιάστατη προοπτική του.

Με αυτόν τον κανόνα στο μυαλό μας, το διάστημα που πέρασε, από τις εκλογές του Μαΐου μέχρι σήμερα, δεν ήταν για μας ένα διάστημα θερινής ραστώνης.

Ήταν και ένα διάστημα επαφών, που θεμελιώνουν την ταχύτερη δυνατή εξέλιξη της πορείας υλοποίησης των προγραμματικών μας στόχων.

Θα μου επιτρέψετε να σας αναφερθώ με αδρές γραμμές σε ορισμένες από τις προτεραιότητες που ήδη βρίσκονται σε κίνηση.

Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό. 

Προφανώς ισχύουν όλοι οι στόχοι και οι σχεδιασμοί που έχω παρουσιάσει εκτενώς κατά την προεκλογική περίοδο.

Δεν θα τα αλλοιώσω τον πανηγυρικό χαρακτήρα της ημέρας με μακροσκελείς προγραμματικές αναφορές.

Άλλωστε προτιμώ να μιλώ με αποτελέσματα και όχι να περιγράφω δρομολόγια προς ένα αποτέλεσμα πριν αυτό κατακτηθεί.

Σε συνέχεια όμως, όσων προεκλογικά είχαμε πει για τον τουρισμό, αυτό που μπορώ να σας πω, είναι πως ήδη σχεδιάζονται ενέργειες δυναμικής προβολής του Δήμου Αριστοτέλη, με το βλέμμα στην επόμενη τουριστική περίοδο.

Και πάντα σε συνάρτηση με τις σκέψεις, τις αγωνίες, αλλά και την αισιοδοξία και τις υψηλές προσδοκίες των τουριστικών παραγόντων του δήμου μας.

Η επιτυχής ανάδειξη του κάλους της αριστοτελικής γης, της ποικιλίας επιλογών και της ποιότητας του έμψυχου δυναμικού αυτού του τόπου, πρέπει να είναι ένα ακόμα σκοπός που θα μας ενώνει όλους.

Θα είναι ευχής έργον, να μπορώ να επικαλεστώ αυτή την ενότητα στις επαφές που θα επιδιώξω να έχω το επόμενο διάστημα, με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να συντονίσουμε ενέργειες δικές μας και της Πολιτείας, που θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Όσον αφορά στο θέμα της Μεταλλευτικής Δραστηριότητας:

Σε συνέχεια των προεκλογικών μας δεσμεύσεων προχωράμε άμεσα στα δύο θέματα που έχει επικυρώσει η κοινωνία του Δήμου μας.

1ον) Τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με το ΤΕΕ/ΤΚΜ που αν και θα έχει πρωταρχικό αντικείμενο την διερεύνηση και τεκμηρίωση του προβλήματος της Στρατονίκης, θα συμπεριλάβει και την πρόβλεψη ελέγχου των προδιαγραφών ασφαλείας εγκαταστάσεων της επενδύτριας εταιρείας.

2ον) Την επιδίωξη μιας απόλυτα διαφανούς συνύπαρξης, χωρίς προκαταλήψεις, αλλά και χωρίς εκπτώσεις, που θα έχει ως αφετηρία: 

Το αμείωτο ενδιαφέρον μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

τη διασφάλιση της εντοπιότητας στη πλήρωση θέσεων εργασίας,

την επανεξέταση του όποιου σχεδίου μεταφοράς διοικητικών υπηρεσιών

τη μορφή και το εύρος των αντισταθμιστικών, που θα αποδίδει κατ` έτος η εταιρεία στην κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη. 

Όπως έχω κατ` επανάληψη τονίσει, όποιος επιθυμεί να πλουτίζει από τη γη του Αριστοτέλη, θα αποδίδει πλούτο και στην κοινωνία του Αριστοτέλη.

Για το εγχείρημα του Αριστοτέλειου Ινστιτούτου Επιστημών και Επιχειρηματικότητας:

Επαναλαμβάνω ότι τα πεπραγμένα των προηγουμένων ετών θα αξιολογηθούν και σίγουρα θα αποτελέσουν το θεμέλιο των δικών μας περαιτέρω ενεργειών.

Βέβαιον είναι, πως ο Δήμος Αριστοτέλη δεν θα είναι απλός υποστηρικτής, αλλά ο καθοριστικός πρωταγωνιστής ενός εγχειρήματος με πολλαπλή σημασία, οικουμενική ακτινοβολία και έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Σε συνεργασία με το νέο Πρύτανη του ΑΠΘ και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τίθεται επί τάπητος η επικαιροποίηση του υφιστάμενου Συμφώνου Δήμου-ΑΠΘ.

Ήδη κατά τις επαφές των τελευταίων ημερών, διαπιστώνω σύμπνοια στη βάση των στόχων που έχουμε προδιαγράψει ως Δημοτική Παράταξη και πλέον ως Δημοτική Αρχή.

Έτσι, το επόμενο διάστημα θα κινηθούμε με τρεις βασικούς άξονες:

1ον) Την πρόθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να συμπρωταγωνιστήσει στο εγχείρημα, που θα αποκτήσει έτσι ακόμα μεγαλύτερη δυναμική.

2ον) Τη θεσμική συγκρότηση του Αριστοτέλειου Ινστιτούτου εντός του 2020, προκειμένου να ξεκινήσει τη δράση του.

3ον) Την προκήρυξη Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, για το κτιριακό σκέλος του εγχειρήματος.

Αυτά προς το παρόν, για τα μεγάλα σχέδια που έχουμε μπροστά μας.

Θα κλείσω, όμως, με τα λεγόμενα μικρά.

Άλλωστε, παραμένει σε ισχύ αυτό που είπα και προεκλογικά, ότι για όλους εμάς στην Ομοφωνία, εκλεγμένους και μη, δεν υπάρχει διαβάθμιση ευθύνης μεταξύ μικρών και μεγάλων έργων και παρεμβάσεων.

Κάθε ζήτημα, για τον πολίτη που το βιώνει στην καθημερινότητά του, είναι μεγάλο και σημαντικό. 

Από την πρωτοβάθμια περίθαλψη ως την εξυπηρέτηση από τι δημοτικές υπηρεσίες.

Από την οδική ασφάλεια, ως την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Και από τις αστικές αναπλάσεις, ως την κοινωνική μέριμνα.

Για μας δεν υπάρχουν πολίτες 2ης κατηγορίας, δεν υπάρχουν κοινότητες 2ης κατηγορίας, δεν υπάρχουν ευθύνες 2ης διαλογής!

Και αυτό, προσωπικά το θεωρώ κορυφαίο συστατικό του όρκου που μόλις πήραμε!

Από τη Δευτέρα, ξεκινάμε για να το αποδείξουμε!

Σας ευχαριστώ, καλή θητεία σε όλους μας!