«Ενόψει του πρώτου, ουσιαστικά, Δημοτικού Συμβουλίου της νέας διοίκησης του Δήμου Αριστοτέλη θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους τους νέους Δημοτικούς Συμβούλους και τον κ. Δήμαρχο καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν.

Με αίσθημα ευθύνης και διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, παραδίδουμε ως απερχόμενη Διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη, κοινωφελή Έργα 55,8 εκατομμυρίων ευρώ, που ωρίμασαν και άρχισαν να υλοποιούνται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και σε μια τεταμένη κοινωνική συγκυρία.

Για την ωρίμανση και ένταξη των έργων αυτών υπήρξε συντεταγμένος επιχειρησιακός προγραμματισμός, με διαρκή διαβούλευση μεταξύ του Δήμου και των κοινωνικών φορέων, αδιάκοπη συνεργασία και παρακολούθηση για την έγκαιρη εκπόνηση των μελετών, πολλές ώρες δουλειάς για την υποβολή και έγκριση χρηματοδότησής τους, αλλά και την υλοποίησή τους, με βάση τις ανάγκες του τόπου και τους αναπτυξιακούς στόχους για κάθε κοινότητα του Δήμου. 

Συγκεκριμένα, στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκαν και υλοποιούνται έργα 42,184 εκατομμυρίων ευρώ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ εντάχθηκαν και υλοποιούνται έργα 10,917 ευρώ, ενώ έργα 2,7 εκατομμυρίων έχουν υποβληθεί σε διάφορα Χρηματοδοτικά Προγράμματα και αναμένεται η ένταξή τους.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα ακόλουθα έργα που εντάχθηκαν με μέριμνά μας και αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στη βελτίωση των περιβαλλοντικών υποδομών και της ποιότητας ζωής των δημοτών μας, αλλά και την αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού και τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής μας:

Στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020:

  1. ΧΥΤΑ Αρναίας, β’ φάση, 14,760 εκατ. ευρώ
  2. Ολοκλήρωση δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών οικισμών Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Μ.Παναγίας, 10,768 εκατ. ευρώ
  3. Προμήθεια και εγκατάσταση φίλτρων νερού στο Παλαιοχώρι, Νεοχώρι και Πυργαδίκια, 0,924 εκατ. ευρώ
  4. Αντιπλημμυρική Προστασία οικισμού Ιερισσού, 3,997 εκατ. ευρώ
  5. Νέο Κτίριο Γενικού Λυκείου Ιερισσού, 3,446 εκατ. ευρώ
  6. Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων Ιερισσού και Μ.Παναγίας, 1,038 εκατ. ευρώ
  7. Ενεργειακή αναβάθμιση Κλειστού Γυμναστηρίου Ιερισσού, 1,081 εκατ. ευρώ
  8. Ανάπλαση – αξιοποίηση Δημοτικής Αγοράς Ιερισσού, 2,5 εκατ. ευρώ
  9. Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Αμμουλιανής, 0,450 εκατ. ευρώ

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων και το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ:

  1. Εγκατάσταση φίλτρων νερού στην Ολυμπιάδα, 992.000 ευρώ
  2. Εγκατάσταση φίλτρων Ραδονίου στην Αρναία, 960.000 ευρώ
  3. Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης και νέο υδραγωγείο στη Μ.Παναγία, 330.000 ευρώ
  4. Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Στρατωνίου, 243.000 ευρώ
  5. Ολοκλήρωση αγωγών λυμάτων Σταγείρων – Στρατονίκης, 307.500 ευρώ
  6. Ολοκλήρωση Κοινοτικού Καταστήματος και αποδυτηρίων γηπέδου ποδοσφαίρου Ν.Ρόδων και ασφαλτόστρωση περιοχής επέκτασης Σαρακήνα, 667.000 ευρώ
  7. Ασφαλτόστρωση δρόμου Ουρανούπολης – Κομίτσας, 997.000 ευρώ
  8. Σήμανση και διαμορφώσεις για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών και ΑΜΕΑ σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη, 98.600 ευρώ
  9. Προμήθεια μηχανημάτων έργου για τις ανάγκες προστασίας των οικισμών από τις θεομηνίες, 200.000 ευρώ
  10. Δημιουργία νέων παιδικών χαρών σε Ουρανούπολη, Πυργαδίκια, Αρναία, Παλαιοχώρι, Στανό, 217.000 ευρώ
  11. Δημιουργία νέας παιδικής χαράς στη Μ.Παναγία και αναβάθμιση των υφιστάμενων σε Ιερισσό, Ολυμπιάδα, Αμμουλιανή, Ν.Ρόδα, 134.000 ευρώ (και ίδιοι πόροι)

Επισημαίνεται προς τη νέα διοίκηση ότι για όλα τα παραπάνω έργα απαιτείται από την ίδια εγρήγορση και όχι εφησυχασμός, γιατί υπάρχουν προθεσμίες και ενδιάμεσοι έλεγχοι και οποιαδήποτε αστοχία μπορεί να επιφέρει ακόμη και την απώλειά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες και οι διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι πολύ λίγοι, μεριμνήσαμε από την πρώτη μέρα της θητείας μας για τη συγκρότηση και εφαρμογή ενός ευέλικτου και δυναμικού μηχανισμού αντίδρασης στα χρηματοδοτικά προγράμματα και στις απαιτήσεις της κεντρικής διοίκησης και των υπουργείων, που όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα απέδωσε καρπούς.

Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε γι’ αυτό όλους τους συνεργάτες μας, που αποτέλεσαν τμήμα αυτής της Δημοτικής Ομάδας, δημοτικούς υπαλλήλους και δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι με την εργατικότητα, αφοσίωση και προσήλωση που έδειξαν, έφεραν ανάλογα αποτελέσματα με Δήμους που διαθέτουν πολυπληθέστερο στελεχιακό δυναμικό.

Επιπρόσθετα, πολύ σημαντικά είναι και τα έργα που υποβλήθηκαν σε κάποια Χρηματοδοτικά Προγράμματα, αλλά μέχρι την ημερομηνία αλλαγής Δημοτικής Διοίκησης δεν είχε κοινοποιηθεί στο Δήμο η Απόφαση ένταξης και χρηματοδότησής τους. Για τα έργα αυτά απαιτείται επικοινωνία με τις αρμόδιες διαχειριστικές Αρχές, ώστε να προχωρήσει ομαλά η αξιολόγηση και ένταξή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε στην κατηγορία αυτή τα ακόλουθα έργα:

  1. Αποκατάσταση Δημοτικού Κτηρίου Διδακτηρίου Στρατονίκης Χαλκιδικής και επανάχρησή του ως Πολυλειτουργικό Κέντρο Αριστοτελικής Εκπαίδευσης, 1.723 εκατ. ευρώ
  2. Αναβάθμιση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Δήμου Αριστοτέλη, (Γηπέδου Μ.Παναγίας και γηπέδων Ιερισσού και Ν.Ρόδων), 667.000 ευρώ
  3. Εφαρμογή μέτρων πυροπροστασίας στα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη, 160.000 ευρώ

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και η ολοκλήρωση σε συνεργασία με το ΑΠΘ, του 10ετούς επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) για την ίδρυση και λειτουργία του “Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης” ένα οραματικό έργο στρατηγικής σημασίας που φιλοδοξεί να φέρει την ευρύτερη περιοχή στο κέντρο του Διεθνούς ενδιαφέροντος, σε σχέση με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο έργο του Σταγειρίτη φιλοσόφου. Να σημειωθεί ότι, αρωγός και μοχλός σύνδεσης του σημαντικού αυτού έργου με την τοπική κοινωνία είναι ο σύλλογος «Αριστοτέλεια πολιτεία» που συστάθηκε ειδικά για αυτό το σκοπό.

Ό,τι καταφέραμε δεν ήταν αυτονόητο. Σε κάθε περίπτωση, καμία από τις μικρές ή μεγάλες υποδομές που εξασφαλίσαμε για την περιοχή μας δεν μας χαρίστηκε. Ό,τι πετύχαμε, κατακτήθηκε με σκληρή δουλειά και μεγάλο αγώνα. Και είμαστε υπερήφανοι, γιατί ο αγώνας αυτός έγινε αποκλειστικά με ίδιες δυνάμεις και δυναμικό του Δήμου μας, χωρίς εξωτερικές οικονομικές ή άλλες εξαρτήσεις, που θα υποθήκευαν το μέλλον του τόπου μας.

Παραδίδουμε στη νέα Δημοτική Αρχή αυτήν την τεράστια υποδομή και την καλούμε να την διατηρήσει καλά συντηρημένη, αλλά και να την διευρύνει, ώστε να επιλυθούν περισσότερα προβλήματα και να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας.