Στο κέντρο του χωριού της Αφύτου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Δημητρίου που κτίστηκε το 1859 πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού.
Τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο, νάρθηκα και γυναικωνίτη. Ο ναός κτίστηκε από ηπειρώτες μαστόρους  και την προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού υπό την επίβλεψη του Σιμωνοπετρίτη μοναχού Φίλιππου  που καταγόταν από την Κεφαλονιά  και εκείνη την περίοδο ήταν Οικονόμος της μονής στο μετόχι που είχε στη περιοχή της σημερινής  Νέας Ποτίδαιας.
Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, με ζωγραφιστό φυτικό διάκοσμο, κοσμείτε με εικόνες που αγιογραφήθηκαν τις δεκαετίες του 1860 και 1870 από τον Γεώργιο Αθανασίου από την Γαλάτιστα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμα οι εικόνες στα προσκυνητάρια του ναού με σημαντικότερες: η εικόνα της Παναγίας της Αφυτιώτισσας έργο των αρχών του 14ου αιώνα, η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα του εργαστηρίου του Διονυσίου εκ Φουρνά και η εικόνα του Αγίου Δημητρίου έργο του Αθανασίου από την Γαλάτιστα του 1828.
Οι τοιχογραφίες στην κόγχη του ιερού και στον τρούλο είναι του δευτέρου μισού του 20ου αιώνα.
Αξιόλογα ακόμα είναι τα λιθανάγλυφα που υπάρχουν στον νότιο τοίχο πάνω από τα παράθυρα, τα οποία περιέχουν Σταυρούς, διάφορα αποτροπαϊκά σύμβολα( αστέρια, ρόδακες, κυπαρίσσια κ.α., καθώς και μία απεικόνιση των κτητόρων ) , στο καμπαναριό ένα λίθινο περιστέρι και στην κόγχη του ιερού κτιτορική επιγραφή με την χρονολογία 1859 και το όνομα του αρχιμάστορα « Μαστρο-Χρη(στος)».
Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου , με το σχολείο το οποίο βρισκόταν ακριβώς μπροστά του, και το χοροστάσι, αποτελούσαν το κέντρο της κοινωνικής ζωής του χωριού. ( Το παλιό σχολείο σταμάτησε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του 1940 και προς το τέλος της ίδιας δεκαετίας κατεδαφίστηκε, όσο για το χοροστάσι καταργήθηκε όταν την δεκαετία του 1950 δημιουργήθηκε η σημερινή πλατεία).

Πηγή:Σύνδεσμος Φίλων Λαογραφίας και Παράδοσης Αφύτου