Στην Δυτική Μακεδονία, την πανέμορφη Σιάτιστα και την Παλαιοντολογική και βοτανική της συλλογή ταξίδεψε αυτή τη φορά το «Πολιτιστικό Ημερολόγιο».
Τα εκθέματα που υπάρχουν στο χώρο (μαμούθ, ρινόκεροι, πετρώματα και ορυκτά), επιβεβαιώνουν τον γεωλογικό πλούτο της περιοχής.
Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται επίσης ο προϊστορικός ελέφαντας του Καλονερίου που ανακαλύφθηκε το 2006. Είναι ένα τμήμα κρανίου υπέργηρου ελέφαντα με ολόκληρους τους χαυλιόδοντες, ηλικίας 125.000 ετών περίπου.
Το ξεκίνημα αυτής της συλλογής τοποθετείται στις αρχές του 20ου αιώνα.Το πρώτο της κομμάτι, ο απολιθωμένος χαυλιόδοντας, βρέθηκε στην κοιλάδα του Αλιάκμονα -στον οικισμό Πολύλακκο- το 1902 από τον Ν.Διαμαντόπουλο.
Προσδιορίσθηκε επιστημονικά από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ.Σκούφο.

Μοναδικά φυτά από το όρος Μπούρινος στην συλλογή

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας το 1989 (26 Αυγούστου) εγκαινίασε το Βοτανικό Μουσείο, το οποίο περιελάμβανε 388 δείγματα αποξηραμένων φυτών, 700 φωτογραφίες φυτών και 500 σπάνιες πεταλούδες της περιοχής του Μπούρινου.
Η προσωπική και εθελοντική εργασία μελών του συλλόγου συντέλεσε στη δημιουργία μιας μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα συλλογής η οποία τιμήθηκε 2 φορές (1992 και το 2002) από το Α.Π.Θ. Γνωρίστε τις μοναδικότητες της Σιάτιστας σε μια εποχή με ωκεανούς μαμούθ ελέφαντες αλλά και τις μοναδικότητες των φυτών του Μπούρινου με 1866 μέτρα υψόμετρο.
Παρουσίαση-επιμέλεια εκπομπής: Σουζάνα Καζάκα
Σκηνοθεσία: Ζωή Γανίτη
Η εκπομπή θα προβληθεί την Κυριακή 8/12 στις 21:10 στην TV 100 και σε επανάληψη την Παρασκευή 13/12 στις 14,00.