xalkidiki football players

Με μια πρόχειρη σκέψη δεν μπορείς να αναλογιστείς πως υπάρχουν τόσοι Χαλκιδικιώτες που αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν σε επαγγελματικά σαλόνια τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Παρόλα αυτά, είναι αρκετοί.

Πολλοί παίκτες που υπηρέτησαν μέχρι και το εθνόσημο εκπροσώπησαν τη Χαλκιδική με τον καλύτερο τρόπο, ενώ έχουν πάρει τη σκυτάλη οι νεότεροι για να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του νομού.

Πάμε να τους δούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν από το 1990 μέχρι και σήμερα.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΤΖΙΚΟΣ

Με καταγωγή από το Διονυσίου έχει πατήσει τα 28 χρόνια ωστόσο έχει πλούσιες παρουσίες σε πολλές ομάδες της χώρας με καλύτερη αυτή στον Παναθηναϊκό όταν και έγινε επαγγελματίας το 2006 ενώ έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα των πράσινων σε ένα νικηφόρο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Μαζί με τον Παναθηναικό ακολούθησαν κ άλλες ομάδες όπως Δόξα Δράμας, Κέρκυρα, Απόλλων Σμύρνης, Παναχαϊκή, ενώ εδώ και δυο χρόνια αγωνίζεται στον Ολυμπιακό Βόλου, φέτος ως αντίπαλος της Τρίγλιας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΥΝΑΣ

Ο Χαλκιδικιώτης από την Πορταριά 23χρονος επιθετικός μέσος ξεκίνησε τα επαγγελματικά του βήματα από τον Άρη με τον οποίο πραγματοποίησε 36 συμμετοχές σε τρία χρόνια. Ακολούθησε ο Απόλλων Σμύρνης για να επιχειρήσει το ευρωπαϊκό άλμα στη Serie C της Ιταλίας με τη φανέλα της Μονόπολι και από τη φετινή σεζόν βρίσκεται στη πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με τη φανέλα της Ρετζίνα. Επίσης, έχει τη δική του προσφορά με όλες τις μικρές ομάδες της Εθνικής.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΓΑΡΑΣ

Το νέο Πορταριανό όνομα της Super League με τη φανέλα του Παναιτωλικού. Ο πολυθεσίτης έχει κλέψει τις καρδιές των Αγρινιωτών και μετρά πάνω από 40 συμμετοχές με τη φανέλα του Παναιτωλικού, μόλις στα 20 χρόνια του. Μάλιστα, οι Αγρινιώτες προχώρησαν σε αναπροσαρμογή συμβολαίου με τον Χαλκιδικιώτη μέσο, δείχνοντας πόσο πιστεύουν στο πρόσωπο του. Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είναι και ο αδερφός του Χάρης Τσιγγάρας με τον ΠΑΟΚ, ωστόσο δεν έχει καταγράψει επίσημη συμμετοχή με τον δικέφαλο. Παρόλα αυτά είναι μέλος και εκ των αρχηγών της εκπληκτικής ομάδας Κ20 του ΠΑΟΚ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΥΑΝΗΣ

Ο μέσος από την Γαλάτιστα έχει καταγράψει τη δική του πορεία ως επαγγελματίας στην Α’ Εθνική. Έχει περάσει από Πανιώνιο, Ξάνθη, Ολυμπιακό Βόλου μεταξύ άλλων, ενώ απέκτησε εμπειρίες και από το πρωτάθλημα της Κύπρου με τη φανέλα του Απόλλωνα Λεμεσού. Πέρσι επέστρεψε στη Χαλκιδική για λογαριασμό της Τρίγλιας και φέτος είναι ο ηγέτης της ομάδας του χωριού του, του Ανθεμούντα Γαλάτιστας.

ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ

Ένας ακόμη Χαλκιδικιώτης από την Ποτίδαια που πέρασε από τα γήπεδα της Super League. Ο λόγος για τον Καλούδη Λεμονή που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο και έκανες τις πρώτες του επαγγελματικές συμμετοχές με τους κίτρινους τις σεζόν 2012-13. Ακολούθησε η ευρωπαϊκή εμπειρία στην Ολλανδία, ενώ φέτος ανήκει στην ομάδα της Τρίγλιας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΑΣ 

Από το Νεοχώρι έχει και αυτός μια πλούσια καριέρα ως τώρα καθώς έχει κάνει με τη σειρά του το άλμα για το εξωτερικό. Ο 24χρονος επιθετικός ξεκίνησε κι αυτός από τον Άρη γράφοντας 45 συμμετοχές για να αποχωρήσει από τους κίτρινους μετά από δυο χρόνια επαγγελματικής παρουσίας και να κάνει το πρώτο άλμα στο εξωτερικό και τη Φορτούνα Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Στη συνέχεια δανεικός στον Αστέρας Τρίπολης και εν συνεχεία μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Ακολούθησε δανεισμός από τους Πειραιώτες στο ΑΠΟΕΛ. Εν συνεχεία, μετακόμισε στην Βαγιαδολίδ της Ισπανίας για να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη για λογαριασμό της ΑΕΚ. Κι αυτός έχει προσφορά και με το Εθνόσημο στο στήθος.

ΑΒΡΑΑΜ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ένας Χαλκιδικώτης που έχει γράψει, αν και αγωνίζεται ακόμα, από τις μεγαλύτερες καριέρες στα επαγγελματικά γήπεδα από παίκτες του νομού. Ξεκίνησε από το Λάκκωμα για να πάρει μεταγραφή στον Άρη και εν συνεχεία στον Ολυμπιακό και να αγωνιστεί έξι χρόνια. Στη συνέχεια στάθηκε άτυχος καθώς είχε ένα σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Ωστόσο δεν το έβαλε κάτω και επέστρεψε δυνατός για να περάσει και από τη Τουρκία, την Αυστραλία με τη φανέλα της Μπρισμπέιν. Σήμερα, τον συναντά κανείς να αγωνίζεται με την φανέλα του Ολυμπιακού και να είναι εκ των αρχηγών των ερυθρολεύκων.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Ένας ακόμη παίκτης του Λακκώματος που εκπροσώπησε το νομό στα επαγγελματικά γήπεδα και έχει αφήσει τη σφραγίδα του στον ΠΑΟΚ κατά κύριο λόγο. Με μεγάλη παρουσία στον Δικέφαλο από το 2007 ως το 2017 ως επαγγελματίας, ενώ μεσολάβησε και ένας δανεισμός στον Πανσερραϊκό το 2009-10. Μετά από τόσα χρόνια αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη για το Ισραήλ και τη Μακάμπι Χάιφα. Σαφώς έχει και τη προσφορά του με την Εθνική ομάδας της χώρας. Μπορεί η ποδοσφαιρική του καριέρα σήμερα, Τετάρτη (18/3) να μην είναι στα ύψη όπως τότε, δεν παύει, όμως, να είναι εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της Χαλκιδικής.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΑΝΟΣ

Με μεγάλη καριέρα κυρίως στον Ηρακλή ο Μανώλης από την Ιερισσό έχει αφήσει κι αυτός το στίγμα του στα Ελληνικά γήπεδα. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στον Άρη και το 2013 μετακόμισε στη Ρουμανία και την Κονκόρτια για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στις Ξάνθη, Βέροια και ΟΦΗ. Σήμερα, φοράει τη φανέλα της Τρίγλιας, ενισχύοντας το Χαλκιδικιώτικο στοιχείο της ομάδας στα σαλόνια της Football League.

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΝΤΑΜΑΡΛΗΣ

Ένας ακόμη Χαλκιδικώτης που έχει ”υπηρετήσει” τον Άρη. Ο 25χρονος Νταμαρλής από τη Σάρτη ξεκίνησε τα ποδοσφαιρικά του βήματα από τα τμήματα υποδομής των κίτρινων για να αγωνιστεί τη σεζόν 2014-15 με την πρώτη ομάδα του ”Θεού του Πολέμου”. Μετά τον Άρη έπαιξε Αγροτικό Αστέρα, Ερμιονίδα, Απόλλων Καλαμαριάς και τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Σάρτη.

ΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ένας ακόμη Ιερισσιώτης που πέρασε από τα γήπεδα της Α’ Εθνικής. Με θητεία στον Ηρακλή, τον Ολυμπιακό Βόλου, τη Δόξα Δράμας και τέλος τον Άρη ο 28χρονος έκανε την περιήγηση του στα επαγγελματικά σαλόνια.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

Το Λάκκωμα έχει βγάλει πολλούς επαγγελματίες στο ποδόσφαιρο και ένας από αυτούς ήταν και ο παραπάνω. Ένας ακόμη Χαλκιδικιώτης που πέρασε από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ και υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τους ασπρόμαυρους. Επίσης, έχουν ακολουθήσει ομάδες όπως τη Ζάκυνθο, τον Κισσαμικό και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς μεταξύ άλλων, ενώ και αυτός φοράει την φανέλα της Τρίγλιας την φετινή σεζόν.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΛΛΙΟΣ

Ένας οπαδός του Παλαιοχωρίου, κάτι που έχει εκφράσει πολλές φορές μέσω των σόσιαλ μίντια. Ένας επιθετικός που έκανε καριέρα στο εξωτερικό με τη φανέλα της Νότιγχαμ Φόρεστ ενώ στο παρελθόν φόρεσε και αυτή της Έβερτον στο νησί. Στα Ελληνικά γήπεδα έχει γίνει γνωστός με δυο θητείες στον Ηρακλή, μια τις σεζόν 2008-11 και 2015-16, ενώ φέτος τον συναντάμε εκ νέου στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Ατρομήτου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΝΤΗΣ

Ποδοσφαιρομάνα η Ιερισσός. Όσο οι παραπάνω, τόσο και ο Γιώργος Μπαντής εκπροσωπούν την Ιερισσό στα επαγγελματικά σαλόνια. Με παρουσίες σε Ηρακλή, Αστέρα Τρίπολης, Ομόνοια Κύπρου και στον Πανιώνιο ένας ακόμη Χαλκιδικώτης που προστίθενται στο αφιέρωμα. Σήμερα η Χαλκιδική καμαρώνει τον πρόεδρο του ΠΣΑΠ(Πανελλήνιος Σϋνδεσμος, Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών), Γιώργο Μπαντή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΙΤΙΩΤΗΣ

Ο Σημαντρινός επιθετικός έχει τη δική του ιστορία στις μεγαλύτερες κατηγορίες, κυρίως στη Β’ Εθνική, ωστόσο έχει αγωνιστεί και στη Super League με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννενα όπου πέρασε τις καλύτερες ποδοσφαιρικές του στιγμές στα τέσσερα χρόνια παρουσίας στον ‘Αγιαξ της Ηπείρου. Παρόλα αυτά, έχει σημαντική προσφορά και στις Βέροια, ΑΕΛ ενώ έχει φορέσει και τη φανέλα της Ξάνθης μεταξύ άλλων.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΑΝΟΣ

Ο αδερφός του Μανώλη είναι ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που εκπροσώπησε την Ιερισσό στα γήπεδα της χώρας. Αγωνίστηκε με τον Ηρακλή τη σεζόν 2014-15 ενώ πέρασε και από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς αλλά και από το πρωτάθλημα της Κύπρου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ

Ο τερματοφύλακας από το Μαρμαρά που έκανε καριέρα στις μεγάλες κατηγορίες της χώρας με τη φανέλα του Εδεσσαϊκού αλλά και του Ολυμπιακού Βόλου και ΠΑΕ Κασσάνδρα μεταξύ άλλων. Συνολικά στην καριέρα του έχει αγωνιστεί πολλά λεπτά και έχει γράψει αρκετές συμμετοχές σε Α’ και Β’ Εθνική. Πλέον, κάνει την προπονητική του καριέρα στην Όλυνθο και σε δική του ακαδημία στη Χαλκιδική.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΒΑΛΗΣ

Ένας ακόμη γκολκίπερ από το Μαρμαρά ο Δημήτρης Καρατζιοβαλής που έκανε επίσης καριέρα στα σαλόνια της Α’ Εθνικής. Το όνομά του έγινε περισσότερο γνωστό από τη θητεία του στον Άρη τις σεζόν 2005-09 ενώ έχει περάσει από Δόξα Δράμας, Απόλλων Καλαμαριάς, Ολυμπιακό Βόλου μεταξύ άλλων.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΣ

Ο Πορταριανός κεντρικός μέσος έκανε, επίσης, καριέρα σε αρκετές ομάδες με μεγαλύτερη όλων τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2000-01. Επίσης, έχει αγωνιστεί σε Εδεσσαϊκό, Καλαμάτα με μεγάλη επιτυχία ενώ σημαντικό πέρασμα είχε και από τον Ηρακλή τις σεζόν 2001-03. Στο πλούσιο βιογραφικό του προστίθενται και οι ΟΦΗ, Κέρκυρα, και Παναιτωλικός. Πλέον, κάνει τη προπονητική του καριέρα στις μικτές Χαλκιδικής, στην Νικήτη και σε δική του ακαδημία στη Χαλκιδική.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ

Ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης έχει κάνει κι αυτός τον κύκλο του από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της χώρας και όχι μόνο. Έχει περάσει από πολλές ομάδες, ωστόσο τα σημαντικότερα επιτεύγματα ήταν τις σεζόν 1996-00 όταν και πέρασε από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Μπενφίκα.

Ένα αφιέρωμα που πρέπει να κοσμεί όλα τα ΜΜΕ καθώς προωθεί και διαφημίζει το ποδόσφαιρο της Χαλκιδικής και με αυτό το σκεπτικό το xalkidikipolitiki.gr μάζεψε πληροφορίες για όσους αγωνίστηκαν από το 1990 και έπειτα στα σαλόνια της πρώτης εθνικής και έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το νομό.

Επίσης, υπάρχουν κι άλλοι παίκτες του νομού που έχουν κάνει και κάνουν καριέρα στη B’ Εθνική – τώρα Super League 2 (σ.σ όπως για παράδειγμα ο Βασίλης Βιτλής του Απόλλωνα Σμύρνης), αλλά το συγκεκριμένο αφιέρωμα είναι γι αυτούς που έχουν αγωνιστεί στη Σούπερ Λιγκ μετά το 1990. Γίνεται αντιληπτό πως θα ακολουθήσουν άρθρα που θα αναφέρονται στους… υπόλοιπους.

Παρόλα αυτά, προφανώς και υπάρχουν κι άλλοι που έχουν αγωνιστεί παλιότερα, όπως ο Λάκης Στεργιούδας που έγραψε μεγάλη καριέρα στους δικέφαλους αλλά και στην Εθνική αλλά μαζί του και αρκετοί άλλοι που θα προστεθούν σε νεότερο αφιέρωμα αργότερα.

Τουλάχιστον, ελπίζουμε να μην ”ξεχάστηκε” κάποιος από αυτό το γκρουπ και αν έγινε, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έγινε ηθελημένα.

Στις δύσκολες μέρες που διανύει ο τόπος μας και γενικότερα η χώρα μπορούμε να θυμηθούμε πως ο τόπος μας έχει τη δική του προσφορά στα «σαλόνια της Α’ εθνικής» και όχι μόνο, ενώ διευκρινίζεται πως η αρχική φωτογραφία ήταν κάτω από τυχαία επιλογή.