Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το παρθένο δάσος της Ξάνθης που μαγεύει!

Κοινοποίηση

Dasos Xaintous Xanthis



Το μοναδικό για την ομορφιά του παρθένο δάσος οξιάς στην Χαϊντού αποτελεί “Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης” 

Ένα μοναδικό παρθένο δάσος το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως “Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης”, το δάσος της Χαϊντούς, μπορεί κανείς να συναντήσει στην οροσειρά της Ροδόπης στην Ξάνθη.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, από οικολογικής άποψης, δασικό οικοσύστημα της περιοχής το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες από την περιοχή αλλά και την Ελλάδα ευρύτερα και το εξωτερικό, με τους φυσιολάτρες να μαγεύονται από την απαράμιλλη ομορφιά του δάσους.

Το 1989, τμήμα του δάσους της Χαϊντούς (στη θέση Τσίχλα με υψόμετρο 1.500 μέτρων), λόγω της παρουσίας αδιατάρακτων συστάδων οξιάς και της οικολογικής, βοτανικής και αισθητικής του αξίας, χαρακτηρίζεται ως “Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης” και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Για να απολαύσει κανείς το παρθένο δάσος της Χαϊντούς πρέπει να φτάσει μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μιας και η υψηλότερή του κορυφή (Γυφτόκαστρο, 1.828 μέτρα) βρίσκεται στην Ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

Dasos Xaintous Xanthis

Dasos Xaintous Xanthis

Σημαντική θεωρείται και η παρουσία ενδημικών φυτών, όπως ο κίτρινος κρίνος της Ροδόπης και η σολδανέλα της Ροδόπης αλλά και σχεδόν απειλούμενων ειδών όπως η αραβίδα η κατακλινής. Στην πανίδα της Χαϊντούς συγκαταλέγονται αρκούδες και ζαρκάδια, λύκοι, αγριόχοιροι καθώς και σπάνια πτηνά όπως ο αγριόκουρκος και η μαύρη τσικλητάρα.

Dasos Xaintous Xanthis

Το ύψος των δέντρων ξεπερνά τα 30 μέτρα με τη διάμετρο των κορμών να κυμαίνεται γύρω στο 1-1,5 μέτρο, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα επιβλητική εικόνα. Στην περιοχή υπάρχει μικροί ποταμοί που ρέουν με γρήγορα και παγωμένα νερά και αποτελούν τη ζώνη της πέστροφας.

(Με πληροφορίες από CityofXanthi / Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης)

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα