Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: Νέοι αγρότες, παράγουν και μεταποιούν στη Γενισέα

Κοινοποίηση



Νέοι αγρότες, παραγωγοί από τη Γενισέα της Ξάνθης. Παράγουν κίτρινη πατάτα πολύ καλής ποιότητας, όπως υποστηρίζουν, μιλώντας με σιγουριά για τον δικό τους σπόρο, που εμπιστεύονται και κάθε χρόνο τα καταφέρνουν καλύτερα τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά.

«Κάθε Σάββατο είμαστε στη λαϊκή της Ξάνθης και από πέρσι ξεκινήσαμε μια οικοτεχνία με τουρσί, λάχανο, μελιτζάνα, αγγουράκια, πίκλες, πιπεράκια, ντομάτα, όλα τα είδη, σπιτικό τουρσί με λαχανικά τα οποία τα καλλιεργούμε εμείς.» δηλώνει η Κωνσταντίνα Μαυρίδου και σημειώνει ότι όταν κάτι δεν μπορούν να το πουλήσουν, δεν το πετάνε «τα κάνουμε όλα τουρσί, ό,τι παράγουμε το αξιοποιούμε.»

Όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν; «Κάναμε δύο χρόνια να πάρουμε άδεια για να μπορούμε να βγαίνουμε στο παζάρι και να πουλάμε τα δικά μας προϊόντα» δηλώνει η Κωνσταντίνα κι αναφέρεται με προβληματισμό στην παρουσία εκείνων που εμφανίζονται στις λαϊκές ως παραγωγοί, ενώ δεν είναι. «Οι ίδιοι οι ψευτοπαραγωγοί μας δημιουργούν πρόβλημα. Αγοράζουν και πουλάνε κι εμείς οι παραγωγοί δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα δικά μας προϊόντα και φυσικά δεν έχουμε καμία απολύτως βοήθεια» σημειώνει ζητώντας αυστηρότερους ελέγχους.

«Θέλουμε να γίνονται έλεγχοι, εμείς μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι δική μας η παραγωγή» προσθέτει ευχόμενη να τα καταφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερα στο μέλλον. «Να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα η δουλειά και να γίνει γνωστή η πατάτα που έχουμε. Είναι ντόπια και πολύ γευστική» δηλώνει προσθέτοντας πως «η χαρά που την καλλιεργούμε και την παράγουμε μόνοι μας είναι μεγάλη. Χαιρόμαστε που ο κόσμος μας προτιμά».

Νέοι αγρότες , με τον σύζυγό της να έχει σπουδάσει γεωπονία, αξιοποιούν όσα έχουν διδαχθεί και  προσπαθούν «κάθε χρόνο για το καλύτερο» κι ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου / ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα