Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: 3 γραφικά χωριά για Κυριακάτικη βόλτα

Κοινοποίηση

xanthi-3-grafika-xoria



Ξάνθη: Η περιοχή είναι γεμάτη με όμορφα μικρά γραφικά χωριά τα οποία μπορεί κανείς να επιλέξει για σύντομες εξορμήσεις. 





Η Ξάνθη είναι γνωστή τόσο για την ιστορία και τον πολιτισμό της όσο και για το ιδιαίτερο φυσικό της κάλλος. Πρόκειται για μια περιοχή που συνδυάζει αρμονικά βουνό, ποτάμι και θάλασσα και μπορεί κανείς να τα προσεγγίσει σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα.

Είτε προτιμάει κανείς εξορμήσεις πλάι στο κύμα, είτε επιλέγει τη γαλήνη του βουνού και της ηρεμία του ποταμιού, η Ξάνθη τα έχει όλα.

toxotes-xanthis

Τοξότες Ξάνθης

Οι Τοξότες είναι οικισμός του δήμου Τοπείρου στο νομό Ξάνθης. Βρίσκεται 13,9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ξάνθης. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 819 κατοίκους (2011).





Ιστορία

Ο οικισμός περί το 19ο αιώνα ονομαζόταν Όξιλαρ (Okcular) και αποτελούνταν από μουσουλμανικό πληθυσμό.

Οι κάτοικοι του οικισμού ήταν καπνοκαλλιεργητές. Κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, ορισμένοι κάτοικοι έφυγαν από τις εστίες τους. Έπειτα από τη Συνθήκη της Λωζάνης, στα περίχωρα του Σιδηροδρομικού Σταθμού εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και 70 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία μετέβησαν στον οικισμό Τούζλα.

Το 1923, πρόσφυγες από την ευρύτερη περιοχή της Τραπεζούντας έφτασαν στα Ίμερα. Το 1924, ο οικισμός από Όξιλαρ μετονομάστηκε σε Τοξότες. Σταδιακά οι οικισμοί Τούζλα και Ίμερα εγκαταλήφθηκαν.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μια βόλτα στο χωριό και μετέπειτα βόλτα στο ποταμό Νέστο 

sravroypoli-xanthi

Σταυρούπολη Ξάνθης

Η Σταυρούπολη (μέχρι το 1920 Γενή-Κιόι) είναι χωριό του δήμου Ξάνθης, της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.





Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 536 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 130 μέτρων, στις όχθες του Νέστου, ανάντη των στενών του Νέστου. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την Ξάνθη. Με το πρόγραμμα Καποδίστριας είχε οριστεί έδρα του δήμου Σταυρουπόλεως, και παλαιότερα ήταν έδρα της κοινότητας Σταυρούπολης, στην επαρχία Ξάνθης.

Ιστορικά στοιχεία

Κατά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, στη Σταυρούπολη εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο. Στη διάρκεια της βουλγαρικής Κατοχής, στη Σταυρούπολη λειτούργησε στρατόπεδο συγκέντρωσης Βουλγάρων αντιφρονούντων και Εβραίων.

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν οι τιμές του καπνού διαμορφώθηκαν κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα η καλλιέργειά του να γίνει οικονομική ασύμφορη, η Σταυρούπολη ήταν σημαντικό κέντρο της καλλιέργειας καπνού και είχε αποκτήσει οικονομική ευημερία και ο πλούτος αυτός αντικατοπτρίζεται στα κτίρια της Σταυρούπολης.

Στο χωριό σώζονται καλοδιατηρημένα κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα. Τα κτίρια αυτά ήταν διώροφα, λιθόκτιστα, είχαν εξοχές στηριγμένες σε ξύλινους δοκούς, ενώ υπάρχουν κτίρια με νεοκλασικές επιρροές.

Τι μπορείτε να κάνετε: Βόλτα στα γραφικά σοκάκια του χωριού, να δείτε την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, κατασκευασμένη το 1858, με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, να απολαύσετε έναν καφέ κάτω από τον ιστορικό πλάτανο της πλατείας και να κάνετε βόλτα στους γύρω οικισμούς. 

avdera-xanthis

Άβδηρα Ξάνθης





Τα Άβδηρα είναι κωμόπολη του Νομού Ξάνθης της Θράκης στον Νέστο ποταμό. Υπήρξε πατρίδα του φιλόσοφου Δημόκριτου, του σοφιστή Πρωταγόρα, καθώς και του Λεύκιππου, Εκαταίου, Βίωνα, και Αναξάρχου.

Ο Στέφανος Βυζάντιος αναφέρει τα Άβδηρα ως Άβδηρον ενώ στη Βιβλιοθήκη του Απολλόδωρου απαντάται και ως (θηλ.) η Άβδηρα. Με το ίδιο όνομα απαντάται σήμερα o δήμος Αβδήρων κοντά στον αρχαιολογικό τόπο και αρχαία πόλη της Ισπανίας, μεταξύ Μάλαγας και Καρθαγένης, χτισμένη από τους Φοίνικες.

Ο αρχαιολογικός χώρος

Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. Μπορείτε να βοηθήσετε προσθέτοντας την κατάλληλη τεκμηρίωση. Υλικό που είναι ατεκμηρίωτο μπορεί να αμφισβητηθεί και να αφαιρεθεί.

Η σήμανση τοποθετήθηκε στις 12/12/2014.

Η αρχαία πόλη διέθετε τείχη, λιμάνι, νεωσοίκους και ιερά, που έχουν αποκαλυφθεί με τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα οικοδομήθηκε με το ιπποδάμειο σύστημα ένα νεότερο συγκρότημα με τείχη, ακρόπολη, δύο λιμάνια.

Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο ξεκίνησαν το 1950 από τον Δ. Λαζαρίδη στον λεγόμενο νότιο περίβολο (κλασική-ελληνιστική πόλη).

Ακολούθησαν οι ανασκαφές της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο ίδιο σημείο και στα αρχαία νεκροταφεία. Από το 1981 ανασκάπτεται συστηματικά η αρχαϊκή πόλη του βορείου περιβόλου και τα νεκροταφεία της. Αποκαλύφθηκαν τείχη και κτίσματα του βορείου και του νοτίου περιβόλου.





Από το 1985 ξεκίνησε πρόγραμμα συντήρησης, το οποίο συνεχίζεται έως σήμερα. Συντηρήθηκαν τα κτίσματα των παλαιότερων ανασκαφών και ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να γίνει επισκέψιμος.

xanthi-avdira-arxaia

Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα της περιοχής είναι:




  • Η περιοχή της Δυτικής Πύλης και το τείχος του 4ου π.Χ. αιώνα.
  • Οικία ρωμαϊκών χρόνων με πλακόστρωτη περίστυλη αυλή και περιμετρικά δωματια.
  • Εργαστήριο κοροπλαστικής, ένα συγκρότημα κατοικιών που είχε χρησιμοποιηθεί και για βιοτεχνικές δραστηριότητες.
  • Συγκρότημα ρωμαϊκών κατοικιών στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα.
  • Αρχαϊκή πόλη με τείχη, νεωσοίκους, ιερό και κατοικίες.
  • Οικία δελφινιών κλασικής εποχής στην οποία αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο με δελφίνια.
  • Έχουν επίσης εντοπιστεί διάφορα λιμενικά έργα: τρία από τα λιμάνια βρίσκονται σήμερα σε χερσαία περιοχή και δύο στην σημερινή παραλία.

Τι μπορείτε να κάνετε: Βόλτα μέσα στο χωριό και στην παραλιακή ζώνη, καφέ στο Λιμάνι και παρατήρηση πουλιών. 

Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα