Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Airbnb στην Ξάνθη: Παραλιακές βίλες προς… 400 ευρώ τη βραδιά!

Κοινοποίηση

Airbnb στην Ξάνθη: Παραλιακές βίλες προς… 400 ευρώ τη βραδιά!

Σχεδόν 20 καταλύματα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της Ξάνθης βρίσκονται στην πλατφόρμα Airbnb 

Το χέρι βαθιά μέσα στην τσέπη πρέπει να βάλουν όσοι θέλουν να παραθερίσουν στην παραλιακή ζώνη της Ξάνθης και να διαμείνουν σε κάποιο από τα καταλύματα που υπάρχουν διαθέσιμα στην πλατφόρμα Airbnb.

Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης από το Εράσμιο μέχρι και τη Μάνδρα συναντά κανείς πάνω από 20 καταλύματα, στα οποία μπορεί να διανυκτερεύσει μέσω Airbnb. Πρόκειται κυρίως για εξοχικές μονοκατοικίες τις οποίες ενοικιάζουν με την ημέρα οι ιδιοκτήτες τους, με τις τιμές να ξεκινούν από 90 ευρώ και να αγγίζουν ακόμη και τα 400 ευρώ τη βραδιά. Μεταξύ άλλων στην πλατφόρμα Airbnb συναντά κανείς πολυτελείς βίλες στην περιοχή της παραλίας του Άι Γιάννη και στο Πόρτο Μόλο ενώ σε αρκετές των περιπτώσεων υπάρχει όριο κατώτατης κράτησης στις πέντε διανυκτερεύσεις.

Airbnb στην Ξάνθη: Παραλιακές βίλες προς… 400 ευρώ τη βραδιά!

Οι Airbnb κατοικίες ωστόσο δεν περιορίζονται απλά στην παραλιακή ζώνη μιας και στα χωριά που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα μπορεί κανείς να βρει επίσης καταλύματα για διαμονή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Μαγγάνων, όπου υπάρχουν 6 Airbnb κατοικίες μέσα στο χωριό με τις τιμές ωστόσο να κυμαίνονται σε πιο χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με αυτές της παραλιακής ζώνης. Την ίδια στιγμή στο χωριό Άβδηρα λειτουργούν 12 Airbnb κατοικίες ενώ αντίστοιχα καταλύματα υπάρχουν και στο Μυρωδάτο.

Ο κορονοϊός έπληξε το Airbnb 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στον τουρισμό εμφανίστηκαν και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (τύπου Airbnb), σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) από την Ernst & Young. Όπως καταδεικνύει, θα υπάρξει μία περίοδος προσαρμογής του Airbnb στα νέα δεδομένα, κυρίως λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς θεωρητικά το Airbnb θα προσφέρει μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια από ένα ξενοδοχείο. Ωστόσο, σημειώνεται πως Airbnb και ξενοδοχειακές μονάδες δεν είναι άκρως ανταγωνιστικές, καθώς το Airbnb απευθύνεται σε χαμηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, στη μελέτη καταγράφονται αναλυτικά οι τάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον τουρισμό και τη διαμονή, οι οποίες δείχνουν ότι ο κλάδος της φιλοξενίας έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα το πλήγμα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων διαφαίνεται από το γεγονός ότι η αξία της Airbnb τον Μάρτιο του 2017 ανερχόταν σε 31 δισ. δολάρια, ενώ στο τέλος του Απριλίου 2020 η αξία της σημείωσε σημαντική πτώση, καθότι εκτιμήθηκε στα 18 δισ. δολάρια.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα