Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σπουδαία διάκριση για μαθητή από την Ξάνθη στα YouSmile Awards

Κοινοποίηση



Με κεντρικό μήνυμα: «Τα παιδιά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο. Ας τα εμπιστευτούμε!», πραγματοποιήθηκαν σήμερα διαδικτυακά, για τέταρτη χρονιά, τα YouSmile Awards.

Σκοπός της εκδήλωσης και φέτος, η ανάδειξη των δράσεων/πρωτοβουλιών μαθητών και μαθητριών που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες. Τα YouSmile Awards πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την έγκριση και τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Ο Ζήσης Βαγκούσης, μαθητής της Α’ Γυμνασίου στα Άβδηρα Ξάνθης πραγματοποίησε δράσεις στην Ξάνθη για την προστασία της υποθαλάσσιας ζωής και των απειλούμενων ειδών και ενάντια στην μόλυνση του περιβάλλοντος.

Κατά την έναρξη των 4ων YouSmile Awards χαιρετισμό απηύθυνε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως η οποία μεταξύ άλλων συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε μαθητές και μαθήτριες. «Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 6.000 παιδιά από 92 σχολεία και τους αξίζουν συγχαρητήρια για τη συμμετοχή τους. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τις ιδιαίτερα πρωτότυπες και δημιουργικές προτάσεις τους. Η μαθητική κοινότητα ανοίγει δρόμους, η γνώση δεν έχει φραγμούς. Οι μαθητές θίγουν κρίσιμα για την κοινωνία θέματα. Το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Εύχομαι οι μαθητές να μείνουν πιστοί στις αξίες τους και να συνεχίσουν να κινητοποιούν την κοινωνία» επεσήμανε η κ. Κεραμέως.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στον 10χρονο ιδρυτή του Οργανισμού, τον Ανδρέα, που με το παράδειγμά του ενέπνευσε άλλα παιδιά να γίνουν εθελοντές και να αναλάβουν δράση για ένα καλύτερο κόσμο, όπου κάθε παιδί θα έχει δικαίωμα στο Χαμόγελο!

«25 χρόνια πριν ο Ανδρέας έδωσε το καλύτερο παράδειγμα για τη δύναμη που έχουν τα παιδιά να αλλάξουν τον κόσμο μας εμπνέοντας άλλα παιδιά, ενήλικες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Σήμερα δίνουμε τον πρώτο λόγο στα παιδιά για να εκφράσουν ελεύθερα αυτό που πιστεύουν, να δράσουν με τον δικό τους μοναδικό και αυθόρμητο τρόπο. Ας αποδεχτούμε ότι τα παιδιά μας έχουν τη δική τους φωνή κι ας τα ακούσουμε, στο τι έχουν να μας πουν για τον κόσμο που ονειρεύονται και επιδιώκουν να ζήσουν. Είμαστε περήφανοι γιατί μέσα από τον θεσμό πλέον των ΥouSmile Awards αναδεικνύουμε τα θετικά πρότυπα αυτών των παιδιών που κάνουν τη διαφορά όχι με τα λόγια αλλά κάνοντας πράξη τα όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο. Φέτος, νιώθουμε υπερήφανοι για ακόμη έναν λόγο: τα παιδιά απέδειξαν με την παραδειγματική και αλληλέγγυα προς όλους μας στάση τους ότι διαθέτουν την απαραίτητη θέληση και το πείσμα να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα ιδιαίτερα κρίσιμες και πρωτόγνωρες καταστάσεις», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Οι 9 νικητές που προέκυψαν μετά από ψηφοφορία των μαθητών-εθελοντών του YouSmile χωρίς καμία παρέμβαση από ενήλικες, έλαβαν το Βραβείο YouSmile, ωστόσο όλα τα παιδιά που κατέθεσαν υποψηφιότητα έλαβαν τιμητικούς επαίνους.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η συμμετοχή νέων που έχουν βραβευθεί στο παρελθόν, οι οποίοι μοιράστηκαν την πορεία τους μέχρι σήμερα και τον θετικό αντίκτυπο που είχε η συμμετοχή τους στο YouSmile για την εξέλιξή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, στα 4 χρόνια διεξαγωγής τους, τα YouSmile Awards έχουν δεχτεί τις συμμετοχές περισσότερων από 23.500 παιδιών και 340 σχολείων α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης.

6.453 μαθητές από 92 σχολεία σε όλη την Ελλάδα βραβεύθηκαν στα φετινά 4α YouSmile Awards από το “Χαμόγελο του Παιδιού”. Σε μια διαδικτυακή εκδήλωση, λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, από το στούντιο του YouSmile, που παρουσίασε για μια ακόμη φορά ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:

Κατηγορία Αθλητισμός: Ο μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, σημαιοφόρος, από τα Αλώνια Πιερίας, Γιώργος Αθανασίου, πήρε την πρώτη θέση στο Διεθνές Τουρνουά Ελληνορωμαϊκής Πάλης στη Ρουμανία.

Κατηγορία Επιστήμη και Τεχνολογία: Η Μαθητική Ομάδα Ρομποτικής του σχολείου Εκπαιδευτική Αναγέννηση” κατέκτησε την 4η θέση στον κόσμο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO. Με την εργασία της “SKEye” καταπιάστηκε με την επίλυση σημαντικών προβλημάτων σε μια πόλη, όπως η διαχείριση αποβλήτων, η αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ο περιορισμός του ανθρώπινου παράγοντα σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κλπ.

Κατηγορία Τέχνη και Πολιτισμός: Η ομάδα του 32ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά βραβεύθηκε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό που βασίστηκε σε δέκα μύθους του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το έργο των μαθητών εκτίθεται σε μουσεία και πινακοθήκες της Ευρώπης δίπλα σε αυθεντικά έργα του ντα Βίντσι.

Κατηγορία Δικαιώματα: Μαθητές του ΓΕΛ Αμφίκλειας έφτιαξαν ένα βίντεο προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το σχολείο και την κοινωνία για τους τυφλούς συμμαθητές τους και έζησαν ως τυφλοί για 70 λεπτά.

Κατηγορία Περιβάλλον: Ο Ζήσης Βαγκούσης, μαθητής της Α’ Γυμνασίου στα Άβδηρα Ξάνθης πραγματοποίησε δράσεις στην Ξάνθη για την προστασία της υποθαλάσσιας ζωής και των απειλούμενων ειδών και ενάντια στην μόλυνση του περιβάλλοντος.

Κατηγορία Μαθητές που βοήθησαν: Ομάδα 25 μαθητών του 4ου Γυμνασίου Βόλου συγκέντρωνε όλη τη χρονιά τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, αντικείμενα οικιακής χρήσης και γραφική ύλη για τους μαθητές του σχολείου που ζουν σε οικονομική ανέχεια. Κάθε μήνα τα παιδιά κινητοποιούσαν ένα διαφορετικό τμήμα του σχολείου, έτσι δραστηριοποίησαν όλους τους συμμαθητές τους.

Δέκα μαθητές του Λυκείου στον Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας βοήθησαν την τοπική κοινωνία καθαρίζοντας την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του χωριού και συμβάλλοντας με κατασκευές και άλλα στην προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων και αποκριάτικων εκδηλώσεων.

Κατηγορία Παιδιά που βοήθησαν: Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε τιμητικά σε όλα τα παιδιά της χώρας, τα οποία στην περίοδο της καραντίνας άλλαξαν ξαφνικά την καθημερινότητά τους, έμειναν σπίτι, έχασαν στη ζωντανή επαφή με φίλους και δασκάλους, χωρίστηκαν από παππούδες και γιαγιάδες.


Κατηγορία
Ενήλικας που Ενέπνευσε: Η Μαρία Λαδά, άτομο με ειδικές ανάγκες και γραμματέας στο κέντρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες Υπερίων ενέπνευσε τους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ληξουρίου να ακολουθούν τα όνειρά τους και να σέβονται τους γύρω τους.

Στα τέσσερα χρόνια που πραγματοποιούνται τα YouSmile Awards έχουν βραβευθεί 23.500 παιδιά από 340 σχολεία. Σκοπός των βραβείων είναι η ανάδειξη δράσεων παιδιών, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, που έχουν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και αποτελούν έμπνευση για άλλα παιδιά ή ενήλικες. Η ανάδειξη των βραβευθέντων έγινε μετά από ψηφοφορία των μαθητών που συμμετέχουν στο YouSmile, τη μαθητική-εθελοντική δράση του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα