Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα ματωμένα μεροκάματα της Ξάνθης

Κοινοποίηση

Τα ματωμένα μεροκάματα της Ξάνθης
Την Παρασκευή, ένας νέος άνθρωπος μόλις 47 ετών χάνει τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα στην Ξάνθη. Δυστυχώς δεν είναι ο πρώτος, δεν είναι ο μόνος. Τα εργατικά δυστυχήματα που καταγράφονται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια δημιουργούν προβληματισμό και έντονη ανησυχία, ενώ έκδηλη είναι η οργή για την απόδοση ευθυνών – όταν και εφόσον υπάρχουν. 
Ο Γκιριτλή Τζιχάτ, 47 ετών από τον Κένταυρο πατέρας δύο παδιών, εργαζόταν στο εργοτάξιο της εταιρίας ΑΚΤΩΡ, στον υπό κατασκευή οδικό άξονα Ξάνθης – Εχίνου – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων. 
Είναι ο τέταρτος εργάτης που πέφτει νεκρός εν ώρα εργασίας στην Π.Ε. Ξάνθης τα τελευταία 2,5 περίπου χρόνια και ο τρίτος από την αρχή του έτους. Μάλιστα, στο ίδιο εργοτάξιο πριν από μερικές μήνες έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος, μόλις 23 ετών και πατέρας τριών παιδιών. 
Εάν ανατρέξει κανείς στο οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον θα βρει σίγουρα κάποιον εργαζόμενο θύμα εργατικού ατυχήματος ή πολύ χειρότερα εργατικού δυστυχήματος, στην περιοχή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εργατών, είτε σε βιομηχανίες της Ξάνθης είτε σε εργοτάξια, που καταλήγουν στο Νοσοκομείο ή και στο νεκροτομείο. 

Αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα 

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που εκθέτει η ΕΛΣΤΑΤ για την Περιφέρεια ΑΜΘ, και στα οποία καταγράφεται αύξηση στα ποσοστά των εργατικών ατυχημάτων. Το 2016, 5 εργάτες χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας με τα συνολικά εργατικά ατυχήματα στην Περιφέρεια να ανέρχονται σε 186. Ένα χρόνο μετά, ήτοι το 2017, τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται σε 228, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 22,6%. Μάλιστα την ίδια χρονιά άλλοι 5 εργαζόμενοι σκοτώνονται στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο. 

«Επείγει η στελέχωση όλων των νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με επιθεωρητές ασφαλείας. Δυστυχώς, οι έλεγχοι γίνονται κάθε φορά κατόπιν εορτής» δήλωσε με αφορμή το τελευταίο εργατικό δυστύχημα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης. 

Ψάχνουν ευθύνες 

Από την πλευρά τους τα Σωματεία Εργαζομένων αλλά και συλλογικές οργανώσεις και φορείς επιδίδονται σε έναν αγώνα αναζήτησης των ευθυνών πίσω από τα εργατικά δυστυχήματα, ζητώντας τόσο δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειες τους, όσο και μέτρα για την αποτροπή νέων αντίστοιχων ατυχημάτων. 
«Όσο τα κέρδη του κατασκευαστικού κεφαλαίου και των οικονομικών κολοσσών παραμένουν το μόνο κίνητρο των “αναπτυξιακών” τους σχεδίων, τόσο η ασφάλεια και η υγιεινή θα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και οι εργάτες θα το πληρώνουν με τη ζωή τους» τονίζει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ξάνθης με αφορμή τον θάνατο του 47χρονου στην Ξάνθη, ενώ μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ από την πλευρά του αναφέρει πως «οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δουλεύουν ανά δεύτερη εβδομάδα και Σάββατο, αλλά και καθημερινά υπερωρίες 1 με 2 ώρες, στις οποίες οι εργαζόμενοι εξαντλημένοι εξαναγκάζονται να συμπληρώσουν τα πενιχρά τους μεροκάματα. Επίσης σημαντικό θέμα συζήτησης η ύπαρξη σε καθημερινή βάση τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας, που δίνει παρουσία μία φορά την εβδομάδα κι όχι καθημερινά, η εκπαίδευση του προσωπικού ανάλογα με την επικινδυνότητα του έργου και της εργασίας, τα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας». 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα