Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: 4 + 1 λόγοι που την κάνουν μοναδική

Κοινοποίηση

Ξάνθη: 4 + 1 λόγοι που την κάνουν μοναδική


Ο Νέστος, η Παλιά Πόλη, τα γραφικά ορεινά χωριά, τα Άβδηρα και ο φυσικός πλούτος που κάνουν την περιοχή να ξεχωρίζει 

Εάν έχεις ζήσει στην Ξάνθη, ακόμη και για λίγο, τότε σίγουρα θα την έχεις ερωτευτεί. Μπορεί η πόλη να υστερεί σημαντικά σε δομές ανάπτυξης, η ανεργία να χτυπάει κόκκινο και να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και μέτρα ανακούφισης της καθημερινότητας των κατοίκων, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως η Ξάνθη δεν παραμένει ένας φυσικός θησαυρός που συνδυάζει αρμονικά βουνό, ποτάμι και θάλασσα.

Ποταμός Νέστος 

Απέχει μόλις μερικά λεπτά από το αστικό κέντρο της πόλης και αποτελεί μια όαση ηρεμίας και γαλήνης. Ο λόγος φυσικά για τον ποταμό Νέστο, που αποτελεί ένα φυσικό στολίδι της Ξάνθης και πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ο Νέστος προσφέρεται για μια σειρά από δραστηριότητες (πεζοπορία, κανό, τοξοβολία) και αυτό το γνωρίζουν καλά οι τουρίστες που τον επισκέπτονται για να επιδοθούν σε διάφορα φυσιολατρικά σπορ και φυσικά να περάσουν στιγμές χαλάρωσης δίπλα στο ποτάμι.

Ξάνθη: 4 + 1 λόγοι που την κάνουν μοναδική

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης 

Γραφική και μοναδική, η Παλιά Πόλη της Ξάνθης αποτελεί σίγουρα ένα από τα πλέον διαδεδομένα αξιοθέατα της Ξάνθης. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτιρίων, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά μιας άλλης εποχής, αλλά και τα γραφικά σοκάκια της, καθιστούν την Παλιά Πόλη της Ξάνθης ένα μέρος εντυπωσιακό. Συνδέεται άμεσα με το υπόλοιπο, σύγχρονο, αστικό κέντρο της πόλης και μπορεί κανείς να την προσεγγίσει εύκολα. Τα τελευταία χρόνια στην Παλιά Πόλη δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης, που προσφέρουν επιλογές διασκέδασης σε κατοίκους και επισκέπτες, ενώ στην περιοχή πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι περίφημες Γιορτές Παλιάς Πόλης.

Ξάνθη: 4 + 1 λόγοι που την κάνουν μοναδική

Τα γραφικά ορεινά χωριά 

Σταυρούπολη, Κοττάνη, Κομνηνά, Θέρμες, Λειβαδίτης. Μερικά μόλις από τα γραφικά ορεινά χωριά της Ξάνθης που μπορεί κανείς να επισκεφθεί καθώς ανακαλύπτει το φυσικό κάλλος της οροσειράς της Ροδόπης. Η Ξάνθη άλλωστε είναι γεμάτη με γραφικά ορεινά χωριά, σε ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα λειτουργούν και τουριστικές επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες διαμονής ή που μπορείς να απολαύσεις ένα ζεστό ρόφημα.

Τα ιστορικά Άβδηρα 

Είναι η πατρίδα του Δημόκριτου και μια περιοχή γεμάτη ιστορία και πολιτισμό. Στα Άβδηρα συναντά κανείς γραφικά αρχοντικά, το Μουσείο των Αβδήρων με πλούσιο αρχαιολογικό υλικό αλλά και να επισκεφθεί την περιοχή των Αρχαίων Αβδήρων και να περιηγηθεί στα αξιοθέατα που διασώζονται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ο φυσικός πλούτος 

Η Ξάνθη συνδυάζει αρμονικά βουνό, ποτάμι και θάλασσα και είναι γεμάτη με “φυσικά αξιοθέατα” που συνθέτουν την απαράμιλλου κάλλους ομορφιά της. Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη (που αποτελεί τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων), η τεράστια ακτογραμμή, το Πόρτο Λάγος, το δάσος του Κοτζά Ορμάν, το Δασικό Χωριό, τα άγρια άλογα της ορεινής ζώνης και τα Τέμπη του Νέστου είναι μόλις μερικά από τα κομμάτια του παζλ της φυσικής ομορφιάς της Ξάνθης που – αν και δεν αξιοποιούνται στο έπακρο – την καθιστούν σίγουρα μοναδική.

Πηγές φωτογραφιών: Odysseas Chloridis – Unsplash / Feri & Tasos – Unsplash / demianito – Pixabay

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα