Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έβρος: «Κάνουμε 100-150 αποτροπές μεταναστών καθημερινά» (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση

Έβρος: «Κάνουμε 100-150 αποτροπές μεταναστών καθημερινά» (+ΒΙΝΤΕΟ)

Στοιβαγμένοι στη βάρκα της «ελπίδας», μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στα ελληνικά εδάφη. Δειλά-δειλά κάνουν κουπί, νομίζοντας ότι περνούν απαρατήρητοι, ώσπου γίνονται αντιληπτοί από αστυνομικές δυνάμεις, που τους φωνάζουν να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

Στο βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Thesstoday.gr, από το τελευταίο δεκαήμερο, στον ποταμό Έβρο και συγκεκριμένα από την παρέμβρια περιοχή των Λαβάρων, μικρές ομάδες των 5-10 ατόμων επιχειρούν να διασχίσουν την ελληνοτουρκική μεθόριο χωρίς τη βοήθεια διακινητών.

Οι μετανάστες μόλις κατάλαβαν ότι έγιναν αντιληπτοί, υπακούν κατευθείαν στις υποδείξεις των αστυνομικών και προσπαθούν φοβισμένοι να γυρίσουν την κατεύθυνση της βάρκας.




«Ιδιαίτερα αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές αυτόν τον μήνα»

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Ακίδη, πρόεδρο Αστυνομικών Διεύθυνσης Ν. Ορεστιάδας, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ποσοστό των μεταναστών αυτόν τον μήνα, λόγω της χαμηλής στάθμης του ποταμού.

«Οι απέναντι μας, όχι μόνο δεν βοηθάνε στην αποτροπή, αλλά την ενθαρρύνουν κιόλας. Σχεδόν κάθε μέρα έχουμε 100-150 αποτροπές, κυρίως στα Λάβαρα, στις Πετράδες και στη Βύσσα.

Αλλάζουν καθημερινά περιοχές, λόγω των αστυνομικών δυνάμεων και του στρατού που βρίσκονται σε όλα τα πιθανά σημεία.

Λόγω της υψηλής βλάστησης, τους βοηθάει αυτό να αποφύγουν τις ενέδρες των αστυνομικών».

Στη συνέχεια, ο κ. Ακίδης, προσθέτει πως συνήθως βάζουν διακινητές, κυρίως Σύριους, οι οποίοι έχουν προσωρινά έγγραφα, ξεκινώντας από την Αθήνα.

«Καθημερινό φαινόμενο είναι να έχουμε ανήλικο διακινητή, άτομα που είναι αναλώσιμα, οπότε προσπαθούμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δεν δηλώνει κανένας την αληθινή του ταυτότητα, όλοι αναφέρουν πως είναι Σύριοι, επειδή δικαιούνται να πάρουν κάποιο άσυλο.

Έχουμε κάνει αίτηση, όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται να κάνει το τεστ για τον κορωνοϊό.

Αφού συλληφθούν, οδηγούνται στις δομές, στο Φυλάκιο, συγκεκριμένα στο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης), όπως και στο ΠΡΟΚΕΚΑ (Προ-Αναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών), όπου εκεί παραμένουν για 10-14 ημέρες, σαν καραντίνα.





Δείτε στο αποκλειστικό βίντεο του Thesstoday.gr, από την τελευταία εβδομάδα, ομάδες μεταναστών, οι οποίοι συνελήφθησαν στον ορεινό όγκο του Μεγάλου Δερείου.

Το ΚΥΤ αυτή τη στιγμή έχει περίπου 200-250 άτομα, και άλλα 150-200 υπάρχουν στο ΠΡΟΚΕΚΑ.

Βέβαια, ένας θάλαμος στο ΠΡΟΚΕΚΑ, πρόσφατα κάηκε από το τους κρατούμενους, οπότε δεν βρίσκεται και στην καλύτερη λειτουργική κατάσταση, σύντομα θα γίνει ανακαίνιση.

Επίσης, αρχές Σεπτεμβρίου 400 νέοι συνοριοφύλακες θα κατανεμηθούν στα τμήματα μόνο του Έβρου, ακόμη 530 βρίσκονται στην Κομοτηνή, οι οποίοι θα σταλούν στα νησιά» καταλήγει ο κ. Ακίδης.

Ολοκληρώνεται σύντομα το έργο του φράχτη

Οι λίγοι μετανάστες που καταφέρνουν να περάσουν, συλλαμβάνονται κατευθείαν από την Αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων μεταναστών καθημερινά.

Από το έργο του φράχτη, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, λείπει μόνο ένα τμήμα πλέον, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την προσπάθειά τους, δημιουργώντας ένα «απόρθητο φρούριο».




Ενισχυμένες δυνάμεις της Αστυνομίας στα σύνορα του Έβρου

Όπως αναφέρει ο κ. Βασίλης Μαυρίδης, δήμαρχος Ν. Ορεστιάδας, μιλώντας στο Thesstoday.gr, υπάρχουν διμοιρίες, συνοριοφύλακες, και ενισχυμένες δυνάμεις της Αστυνομίας, σε όλες τις πιθανές εισόδους στα σύνορα.

Συγκεκριμένα, 100 άτομα από την Frontex αλλά και επιπλέον 400 αστυνομικοί των ΜΑΤ βρίσκονται στη περιοχή, λόγων των μεταναστευτικών ροών.

Κινητικότητα παρατηρείται σε διαφορετικά σημεία των συνόρων του Έβρου, κυρίως στο Πέταλο και στο Τυχερό.





Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, μόνο το 5% των μεταναστών είναι Σύριοι, ενώ οι περισσότεροι είναι Πακιστανοί, Αφγανοί, Αλγερινοί και τελευταία έχουν παρατηρηθεί και Μαροκινοί.

«Υπάρχουν αρκετά μπλόκα σε όλο τον Έβρο, σε όλες τις πύλες, και σε όλα τα πιθανά σημεία που μπορεί να περάσει κάποιος, οπότε η τοπική κοινωνία νιώθει πλέον ασφαλής, μετά τα επεισόδια που ζήσαμε όλοι» τονίζει ο ίδιος.

thesstoday.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα