Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Μειώθηκαν αισθητά τα νέα κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης

Κοινοποίηση

Κορονοϊός: Μειώθηκαν αισθητά τα νέα κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης



Πτωτική πορεία καταγράφει η εξάπλωση του κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, τις τελευταίες ημέρες, όπως καταγράφεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ. 

Αν και το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ δεν παρέχουν – ακόμη και σήμερα – πλήρη και ολοκληρωμένη καθημερινή ενημέρωση για τον εντοπισμό των νέων κρουσμάτων στην χώρα, από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκύπτει κατακόρυφη πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων Covid-19 που έχουν καταγραφεί στην ΠΕ Ξάνθης από την αρχή της πανδημίας, εντοπίζεται στην ορεινή ζώνη και κυρίως στον Δήμο Μύκης.

Ξάνθη: 23 νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα

Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που ανέλυσε το XanthiNea.gr, προκύπτει πως μέσα σε μια εβδομάδα, ήτοι από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα, εντοπίστηκαν στην ΠΕ Ξάνθης συνολικά 23 νέα κρούσματα Covid-19.

Μάλιστα σε αρκετές από τις ημέρες της εβδομάδας που πέρασε καταγράφηκε από μόλις 1 κρούσμα κορονοϊού, γεγονός που αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι προηγήθηκαν ημέρες με 10 και 15 κρούσματα, καθώς και ένας Ιούνιος με πάνω από 200 καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού στην ΠΕ Ξάνθης.

Φυσικά, ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων αποδίδεται και στα μαζικά τεστ που διενεργούνται στην περιοχή ήδη εδώ και ένα μήνα, ενώ στο σύνολό τους τα περισσότερα περιστατικά αφορούν ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Αναλυτικά τα κρούσματα κορονοϊού στην Ξάνθη την εβδομάδα που πέρασε 

Το Σάββατο 04/07 εντοπίστηκαν 5 νέα κρούσματα
Την Κυριακή 05/07 εντοπίστηκε 1 νέο κρούσμα
Τη Δευτέρα 06/07 εντοπίστηκαν 4 νέα κρούσματα
Την Τρίτη 07/07 εντοπίστηκαν 3 νέα κρούσματα
Την Τετάρτη 08/07 εντοπίστηκε 1 νέο κρούσμα
Την Πέμπτη 09/07 εντοπίστηκαν 6 νέα κρούσματα
Την Παρασκευή 10/07 εντοπίστηκε 1 νέο κρούσμα
Το Σάββατο 11/07 εντοπίστηκαν 2 νέα κρούσματα

Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης: “Μην επαναπαύεστε” 

Το κουδούνι του κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης για την εξάπλωση του κορονοϊού στην περιοχή, ζητώντας απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην επαναπαυτούν και να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης 

Στη Π.Ε. Ξάνθης αλλά και σε γειτονικές, με τη περιφέρεια μας, χώρες σημειώνεται και πάλι έξαρση κρουσμάτων κορονοïού με αρνητικό αποτέλεσμα για τη περιοχή μας.


Έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες χωρίς να έχουμε εξάλειψη των κρουσμάτων και κυρίως των ασθενών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο. Στο σημείο που είμαστε και με όλη την εμπειρία των τελευταίων μηνών, καλούμε άπαντες να ενεργοποιηθούν διότι οι αριθμοί δεν ψεύδονται.


Η ελλιπής επιτήρηση των περιοριστικών μέτρων και οι δυσκολίες στην ιχνηλάτηση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των επιφορτισμένων υπηρεσιών, ευθύνονται για το αποτέλεσμα. Η πανδημία έχει αποκαλύψει σοβαρές συστημικές αδυναμίες.


Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επιστημονική κοινότητα, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, κεντρική διοίκηση να συνεργαστούν ώστε να ξεπεραστεί η δοκιμασία.


Σε διαφορετική περίπτωση το δυσοίωνο σενάριο θα είναι περιοριστικά  μέτρα σε όλο το νομό.
Πρέπει να σταματήσουμε τον ιό τώρα και να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κορονοïος θα είναι εδώ και στο μέλλον.


Η υποχρέωση όλων μας είναι να σταθούμε στο ύψος της δοκιμασίας που περνά η περιοχή μας. Εργαζόμαστε για το καλύτερο ώστε να αποτρέψουμε το χειρότερο.

Σαπουνάς: Δεν υπάρχει διασπορά κορονοϊού στην κοινότητα στο Δήμο Ξάνθης

Στις μέχρι τώρα επιστημονικές εκτιμήσεις, οι οποίες εξάγονται από τη διενέργεια χιλιάδων τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού στο γενικό πληθυσμό σε όλη την Π.Ε.Ξάνθης εστίασε, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης ετοιμότητας και απόκρισης του Ε.Ο.Δ.Υ, κ. Σπύρος Σαπουνάς.

Ο κ. Σαπουνάς υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλη περιοχή σε ολόκληρη της χώρα που να έχει διενεργηθεί αυτός ο αριθμός δειγματοληπτικών ελέγχων στο γενικό πληθυσμό, όπως έγινε, και συνεχίζει να γίνεται, στην Π.Ε.Ξάνθης.

Η επιστημονική εκτίμηση, η οποία εξάγεται από τα αποτελέσματα των χιλιάδων τεστ, είναι ότι υπάρχει ενεργή εστία στην ορεινή Ξάνθη και η λήψη περιοριστικών μέτρων στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που επιβεβαίωσαν τα τεστ.

Δεν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα στο Δήμο Ξάνθης, στα γεωγραφικά όρια του οποίου –στην πόλη, σε συνοικίες της πόλης και σε κοινότητες όλου του Δήμου- διενεργήθηκαν χιλιάδες δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν αποδείχθηκε ότι σχετίζονταν, με κάποιο τρόπο, με την ορεινή Ξάνθη.

Από την διαδικασία της ιχνηλάτισης, στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε εξάπλωση. Στο Δήμο Ξάνθης δεν παρουσιάστηκε επιπολασμός (σ.σ. επιπολασμός: η συχνότητα δηλαδή εμφάνισης και εξάπλωσης της νόσου σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα). Αυτό όμως δεν σημαίνει , υπογράμμισε με έμφαση, ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός: Επιβάλλεται η συνεργασία όλων των πολιτών στην τήρηση των μέτρων που ανακοινώνονται ώστε το συντομότερο δυνατό να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Το πότε κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα καθώς παρουσιάζει μια δυναμική ο ιός ως προς την εξάπλωση του.

Εκτιμούμε ότι οι καιρικές συνθήκες θα βοηθήσουν σε κάποιο ποσοστό στον περιορισμό, εφόσον τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας’, επισήμανε ενώ κλείνοντας ευχαρίστησε τα συνεργεία του ΕΟΔΥ που συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα