25 χρόνια ετήσιος χορός συλλόγου Εβριτών | xronos.gr
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

25 χρόνια ετήσιος χορός συλλόγου Εβριτών

16/01/19 - 10:00
23423536-46.jpg

Ο προγραμματισμός εκδηλώσεων του συλλόγου για την τρέχουσα χρονιά, όπως παρουσιάστηκε σε αδρές γραμμές από τον Χρήστο Χατζηπέμου, υποσχόμενος μια "πλούσια χρονιά"

Εικοσιπέντε έτη μετράει ο ετήσιος χορός του συλλόγου Εβριτών ν. Ροδόπης, ένας χορός αφιερωμένος στην μουσική και χορευτική ιστορία του Έβρου, της Θράκης και της Ελλάδας, ευρύτερα, όπως αποτυπώθηκε επί σκηνής από τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου. Τουλάχιστον δύο μήνες προετοιμασίας, με εθελοντική εργασία και μεράκι, απαιτήθηκαν προκειμένου όλα να κυλήσουν άψογα στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 13 Ιανουαρίου στο κατάμεστο κέντρο Ποσειδώνιο στην Κομοτηνή. Ιστορική εκδήλωση, χαρακτήρισε τον ετήσιο χορό στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος των Εβριτών Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου, εξηγώντας ότι όταν πρωτοξεκίνησαν τους ετήσιους χορούς "τότε χορούς έκανε μόνο η Ομοσπονδία των Επαγγελματιών", ενώ σήμερα, πρόσθεσε "είναι πάρα πολλοί σύλλογοι που ευαισθητοποιούνται στην κατεύθυνση του λαϊκού πολιτισμού και της διατήρησης της παραδοσιακής μας κληρονομιάς, και ταυτόχρονα διοργανώνουν κι αυτοί ετήσιους χορούς".

Εκατοντάδες κόσμου εμπιστεύτηκε τον σύλλογο Εβριτών για τη διασκέδασή του και γέμισε το Ποσειδώνιο, ενώ καταγράφηκαν θετικά σχόλια και χαμόγελα, που δίνουν δύναμη στους ανθρώπους του συλλόγου να συνεχίζουν για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα. Αυτά αποτυπώθηκαν στον προγραμματισμό εκδηλώσεων του συλλόγου για την τρέχουσα χρονιά, όπως παρουσιάστηκε σε αδρές γραμμές από τον κο Χατζηπέμου, υποσχόμενος μια "πλούσια χρονιά". Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη διοργάνωση του “Komon-party” και δίνοντας το στίγμα για όσες εκδηλώσεις και δράσεις θα ακολουθήσουν αρκέστηκε να πει πως ο σύλλογος θα δώσει βαρύτητα "στη σύνδεση της ιστορίας με την παράδοση. Στα εκατό χρόνια που έχουμε, από τη διασυμμαχική της Θράκης, το 1919. Αυτά τα 100 χρόνια ο σύλλογός μας θα τα γιορτάσει με πανηγυρικό τρόπο, όταν θα έρθει η ώρα".

Τον ετήσιο χορό του συλλόγου έντυσε μουσικά η ορχήστρα του Νίκου Ζαπάρτα, ο Βαγγέλης Παπαναστασίου στο κλαρίνο, και ο Θεοδόσης Αμπατζιάνης στο ούτι και το τραγούδι, ενώ τον κύκλο του χορού άνοιξαν οι μικρότερες ηλικίες του συλλόγου, παρουσιάζοντας αρχικά μοντέρνους και στη συνέχεια παραδοσιακούς χορούς. Πιο συγκεκριμένα επί σκηνής βρέθηκαν τα τμήματα μοντέρνου χορού, τα παιδικά τμήματα παραδοσιακού χορού, το εφηβικό τμήμα και η χορωδία. Ακολούθησε μοναδικό γλέντι, από αυτά που ξέρουν να προσφέρουν οι Εβρίτες.

Παρόντα πολλά μέλη πολιτιστικών συλλόγων της Ροδόπης και όχι μόνο, όπως Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής (Μ.Ο.Κ.), Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, τον Πολιτιστικός επιμορφωτικός Σύλλογος Τυχεριωτών Αλεξανδρούπολης (Π.Ε.Σ.Τ.Α), Σύλλογος Εβριτών Νομού Δράμας, Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, Σύλλογος Εβριτών Σερρών, Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου Ροδόπης, Πολιτιστικός Σύλλογος Τριγώνου Αλεξανδρούπολης, Σύλλογος Πολιτισμού και Ανάπτυξης Σαπών Δρω, νεολαία του Αμορίου Έβρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πελαγίας, Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής και Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου  Ροδόπης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί πολιτικοί εκπρόσωποι του τόπου, όπως ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος, Κατερίνα Ιωαννίδου, Δημήτρης Πολιτειάδης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αντώνης Γραβάνης και Γιάννης Γκαράνης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ Κώστας Κατσιμίγας, η επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή» Ελένη Λαφτσή, το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ Δημήτρης Χαρίτου, η πολιτευτής της ΝΔ Βούλα Ελευθεριάδου, ο υποψήφιος βουλευτής ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μανανάς, καθώς και ο διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ Λάζαρος Καμπουρίδης.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr