Επτά χορευτικά συγκροτήματα επί σκηνής για τα Ελευθέρια Θράκης 2019 | xronos.gr
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ

Επτά χορευτικά συγκροτήματα επί σκηνής για τα Ελευθέρια Θράκης 2019

06/05/19 - 12:23

Απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου

Με επτά χορευτικά συγκροτήματα, έξι συλλόγων και ενός σχολείου, άνοιξε η αυλαία των παραστάσεων παραδοσιακών χορών για τα Ελευθέρια Θράκης 2019. Στην εξέδρα που στήθηκε στην κεντρική πλατεία Ειρήνης πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ο χορός και η παράδοση του βράδυ του Σαββάτου 4 Μαίου. Την πρώτη βραδιά παραδοσιακών χορών, στην εξέδρα της κεντρικής πλατείας της πόλης, χόρεψαν οι σύλλογοι: Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά»,  Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και Φίλων, Πολιτιστικός Λαογραφικός Επιμορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Γρατινής, Χορευτική Ομάδα 2ου Λυκείου Κομοτηνής, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέας Καλλίστης «Άγιος Δημήτριος», Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Διώνης, Σύλλογος Πολιτισμού και Ανάπτυξης Σαπών «Δρω».

Άπαντες απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Στις ιδιαίτερες στιγμής η μουσικοχορευτική παράσταση «Η καμπάνα της Παραδημής», όπως παρουσιάστηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Παραδημής και φίλων. Πρόκειται για μια αναπαράσταση του ξεριζωμού όταν οι κάτοικοι του χωριού της Ανατολικής Θράκης Αλτιντάς (Χρυσόλιθο) έπρεπε να κατευθυνθούν στην Ελλάδα και να εγκατασταθούν στην Παραδημή. Η ιστορική καμπάνα του χωριού (κατασκευής 1874), η οποία ήχησε κατ’ αρχάς στο Αλτιντάς (Χρυσόλιθο) και μετέπειτα στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Παραδημής σε αυτό το πικρό ταξίδι έσπασε, αλλά οι κάτοικοι του χωριού δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν την διαδρομή τους, μαζί με τα λίγα προσωπικά τους υπάρχοντα, έφεραν τις εικόνες, τα ιερά σκεύη καθώς και την καμπάνα της εκκλησίας, για να μπορούν να ακούν (όπως έλεγαν με μαρτυρίες οι παλαιότεροι) τον ίδιο χτύπο της καμπάνας του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον νέο τους τόπο. Παρουσιάστηκαν επίσης αρβανίτικοι χοροί και τραγούδια που ακούστηκαν για πρώτη φορά έπειτα από σχετική έρευνα που έγινε στο χωριό.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
Σήμερα Δευτέρα 6 Μαΐου και ώρα 20:00 στην εξέδρα των Ελευθερίων Θράκης στην πλατεία Ειρήνης συνεχίζονται οι παραδοσιακοί χοροί. Συμμετέχουν με τα χορευτικά τους συγκροτήματα οι Σύλλογοι: Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου «Άγιος Παντελεήμων», Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κοσμίου, Χορευτική Ομάδα Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών, Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, Σύλλογος Ποντίων φοιτητών

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr