Δεν ξεχνούν την Γενοκτονία οι Ποντιακοί Σύλλογοι του ν. Ροδόπης | xronos.gr
ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Δεν ξεχνούν την Γενοκτονία οι Ποντιακοί Σύλλογοι του ν. Ροδόπης

16/05/19 - 10:00

Στην παρέλαση της 14ης Μαΐου φόρεσαν μαύρες μπλούζες και σήκωσαν πανό μνήμης, με τίτλο "μάθε με να μην ξεχνώ". Πραγματοποιούν εκδηλώσεις από κοινού για την Γενοκτονία

Τα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης όχι απλώς δεν ξεχνούν, αντιθέτως αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Επέλεξαν την παρέλαση για τα Ελευθέρια της Κομοτηνής, προκειμένου να περάσουν το μήνυμά τους για την συμπλήρωση των 100 ετών από την γενοκτονία. Έτσι, τα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης που παρέλασαν, το καθένα με τον δικό του τρόπο (με μαύρες μπλούζες, με πανό για τα 100 χρόνια, ή με άλλον τρόπο), επέλεξαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους προγόνους τους και να δείξουν συγχρόνως ότι ο εν Ελλάδι Ποντιακός Ελληνισμός διατηρεί άσβεστη την ιστορική του μνήμη. Η πρωτοβουλία χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους που παρακολούθησαν την παρέλαση.

Ενωμένα τα ποντιακά σωματεία του νομού έχουν προγραμματίσει και επετειακές εκδηλώσεις με θέμα "μάθε με να μην ξεχνώ". Το πρόγραμμα:
Σάββατο 18 Μαΐου 2019 

19:00 | Πορεία από το ηρώο της Κομοτηνής στο Μνημείο του Μητροπολίτη Χρύσανθου (στην πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου).
20:00 | Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο μνημείο του Μητροπολίτη Χρύσανθου (στην πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου) από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Ελάτε να ανάψετε ένα κερί στη μνήμη τους.

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

10:30 | Επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Βασίλη Μασμανίδη, φοιτητή του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών  του ΔΠΘ.

11:00 | Κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (στην πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου)
Μετάβαση στη Θεσσαλονίκη για συμμετοχή στην  κεντρική εκδήλωση μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, που θα γίνει στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στις 18:30 με ομιλητή τον αγωνιστή Γιάννη – Βασίλη Γιαιλαλί, ποντιακής καταγωγής, ακτιβιστή και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει, προς το Τούρκικο Προξενείο για την επίδοση ψηφίσματος. 

Τρίτη 21 Μαΐου 2019
19:00 | Προβολή του βραβευμένου, από το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ντοκιμαντέρ  του Νίκου Ασλανίδη «Η Μπάντα», στην αίθουσα 1 του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών. 

Θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες… 100 χρόνια μετά» του Νίκου Ασλανίδη.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr