Διαχρονική προσφορά και δράσεις του συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης | xronos.gr
ΕΝΑ ΓΕΜΑΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Διαχρονική προσφορά και δράσεις του συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης

18/01/19 - 10:00

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Τζαμπάζης φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87,5fm σας προσκαλεί στο διήμερο εκδηλώσεων του συλλόγου, το Σαββατοκύριακο 19-20 Ιανουαρίου

Ένα γεμάτο διήμερο εκδηλώσεων έχει προγραμματίσει το Σαββατοκύριακο 19-20 Ιανουαρίου ο σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης. Ένας από τους πλέον δραστήριους συλλόγους στην Κομοτηνή είναι ο συγκεκριμένος και διοργανώνει το ετήσιο χορό του στις 19 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 20:30 στον πολυχώρο Αστραία Ίασμος Ροδόπης. Μία καλή ευκαιρία για να προβάλει στην κοινωνία της πόλης μας και την περιφέρεια μας την πολύχρονη συμμετοχή των Ηπειρωτών στην πολιτική, πολιτιστική, οικονομική ζωή του τόπου από το 1926 μέχρι και σήμερα με τέσσερις δημάρχους επί δεκαετίες ευεργέτες δωρητές, συνδρομητές σε έργα.

 Για την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης ο σύλλογος προσκάλεσε μουσικούς από την Ήπειρο που αποτελείται από τους: κλαρίνο Νίκος Τασσής, τραγούδι Βαγγέλης Νούσης, λαούτο Τάσος Τζιοβάρας, βιολί Λάμπρος Τσόγκας και κρουστά Χρήστος Λώλης. Οι χοροί του συλλόγου Ηπειρωτών έχουν πάντα επιτυχία και όσοι παρευρεθούν φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις κλείνοντας ραντεβού για το επόμενο γλέντι των Ηπειρωτών. Στο χορό θα υπάρξει λαχειοφόρος αγορά με πολλά πλούσια δώρα και δυο μεγάλα δώρα από αυτά είναι προσφορά του Ξενοδοχείου ΑΝΑΞ στο Μέτσοβο και επιπλοποιεία Δουλγέρη (αξίας 500 ευρώ).

Στις 20 Ιανουαρίου το πρωί  ο σύλλογος θα τελέσει αρτοκλασία στην εκκλησία του Άγιου Γεωργίου Κομοτηνής στη μνήμη του προστάτη νεομάρτυρα Αγίου Γεώργιου εξ Ιωαννίνων χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τις αρχές του 19ου αιώνα οι Ηπειρώτες που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή της Ροδόπης έφεραν από την πατρίδα τους την Ήπειρο εικόνες του Αγίου Γεώργιου Εξ Ιωαννίνων όπου τις προσέφεραν στις εκκλησιές της Κομοτηνής. Μια εικόνα βρίσκεται στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου αναπαριστά τα θαύματα του Αγίου Γεωργίου και μια στην εκκλησία του Άγιου Γεώργιου Κομοτηνής μαζί με τμήμα από το ιερό λειψάνου του Νεομάρτυρα Αγίου  Γεωργίου.

Το απόγευμα οι εκδηλώσεις του Συλλόγου κλείνουν με την βιβλιοπαρουσίαση ενός εξαιρετικού βιβλίου του Σπύρου Ευσταθίου με τίτλο «Λόγοι» για τις μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του Βόρειου Έβρου-Μια διεπιστημονική προσέγγιση», που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στην Λέσχη Κομοτηνής (υπόγειο). Μία ιστορική, επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα για τις κατά καιρό μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του βορείου Έβρου. Μια διεπιστημονική προσέγγιση μέσα από τις γραπτές πηγές, την προφορική ιστορία των κατοίκων και τα μνημεία της περιοχής, καθώς και την τοπική μουσικοχορευτική παράδοση και λαογραφία.

Γ. Τζαμπάζης: Οι Ηπειρώτες είναι ευεργέτες
Στο ράδιο Χρόνος 87,5fm για ένα σύντομο σχόλιο αναφορικά με το διήμερο, φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Τζαμπάζης. "Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Κομοτηνή οι Ηπειρώτες ήταν και είναι ευεργέτες. Πάντα καλούμε μουσικούς από την Ήπειρο, γιατί η παράδοση διατηρείται και θεωρούμε ότι η ηπειρώτικη μουσική είναι η  πιο ολοκληρωμένη μουσική που υπάρχει, οι χοροί μας είναι ιδιαίτεροι και τα τραγούδια μας μοιρολόγια γιατί οι περισσότεροι ξενιτεύτηκαν αλλά ποτέ δεν ξέχασαν την πατρίδα τους", είπε, θυμίζοντας πως "είμαστε ο αρχαιότερος σύλλογος της περιοχής από το 1926 σαν αδελφότητα τότε. Κρατάμε την ιστορία αυτού του συλλόγου και θα την μεταδώσουμε στα χέρια των νεοτέρων".

Τέλος, άδραξε της ευκαιρίας και προέβαλε την αντιπρόεδρο του συλλόγου Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία κατέρχεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, διεκδικώντας την ψήφο στον Δήμο Κομοτηνής με την παράταξη του Αντώνη Γραβάνη.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr