Φύσηξε προβλήματα στη Ροδόπη | xronos.gr
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ

Φύσηξε προβλήματα στη Ροδόπη

26/02/19 - 10:00
32423543-22.jpg

Τραυματίας Βούλγαρος οδηγός νταλίκας που ντεραπάρισε στην Εγνατία Οδό, πολλές οι πτώσεις δένδρων, πτώση πινακίδων και άλλα συμβάντα

Φύσηξε προβλήματα στο νομό Ροδόπης, λόγω της κακοκαιρίας που επικράτησε το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Φεβρουαρίου. Το Σάββατο ήταν δυσκολότερη μέρα, οπότε καταγράφηκαν τα περισσότερα συμβάντα, με το σημαντικότερο εξ αυτών ο τραυματισμός Βούλγαρου οδηγού νταλίκας που ντεραπάρισε στην Εγνατία Οδό, πτώσεις δένδρων στην πόλη της Κομοτηνής, πτώση πινακίδας σήμανσης και άλλα.

Ντεραπάρισε φορτηγό, τραυματίας ο οδηγός
Στο τμήμα της Εγνατίας Οδού, μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης, ντεραπάρισε η νταλίκα με τον οδηγό της να τραυματίζεται και να μεταφέρεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ξάνθης. Μετά το τροχαίο και εξαιτίας των δυνατών ριπών ανέμων που έπνεαν καθόλη τη διάρκεια του Σαββάτου και την επόμενη μέρα, αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα από την Κομοτηνή μέχρι τα Βαφέικα Ξάνθης. Η άρση αυτής έγινε μετά από δύο 24ωρα απαγόρευσης, το πρωί της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου, λόγω ύφεσης των καιρικών φαινόμενων.

Πτώση μεγάλης πινακίδας
Πτώση πινακίδας σημειώθηκε στο οδικό δίκτυο μεταξύ Κομοτηνής και Σαπών, στο ύψος του οικισμού Θρυλορίου. Η πινακίδα που βρίσκεται λίγα μέτρα μετά την Αγία Μαρίνα φαίνεται να κατέρρευσε υπό τη δύναμη των ανέμων που έπνεαν το Σαββατοκύριακο στη Ροδόπη. Στο σημείο, να σημειώσουμε, ότι έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ο φωτεινός σηματοδότης στη διασταύρωση με το Θρυλόριο, ενώ δεν έγινε γίνει καμία ενέργεια επισκευής στον φωτεινό σηματοδότη του κόμβου ΒΙ.ΠΕ. που δεν λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό.

Η κακοκαιρία στον Δήμο Κομοτηνής 
Την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου παρόλο που τα μποφόρ μειώθηκαν, ισχυροί άνεμοι συνέχιζαν να πνέουν στην πόλη της Κομοτηνής και σήμερα. Έτσι νωρίς το πρωί σημειώθηκε μία ακόμη πτώση μεγάλου κλαδιού δένδρου στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής. Το κλαδί κατέληξε πάνω στο παλιό κτίριο, όπου παρενέβη το τμήμα Πρασίνου του Δήμου Κομοτηνής για να κόψει και να απομακρύνει το κλαδί από τον αύλειο χώρο που Δικαστικού Μεγάρου, όπου καθημερινά διέρχονται εκατοντάδες άνθρωποι.

Σε επιφυλακή ήταν όλες αυτές οι μέρες η Πολιτική Προστασία του Δήμου, η Διεύθυνση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, που χρειάστηκε να επέμβουν σε μία σειρά περιστατικών, άλλοτε μόνοι τους και άλλοτε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πτώση δέντρου στην περιοχή των Στρατώνων. Στην οδό Αγίας Βαρβάρας δέντρο έπεσε από το στρατόπεδο Παράσχου, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος για λίγο. Επενέβη άμεσα η Πυροσβεστική και με τη βοήθεια του στρατού απομάκρυνε το δέντρο.

Η παρέμβαση των συνεργείων του Δήμου απαιτήθηκε περισσότερο το Σάββατο, οπότε καταγράφηκαν τα περισσότερα περιστατικά πτώσης δένδρων ή άλλων αντικειμένων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Μουρτίδη. Στο πάρκο Αγίας Παρασκευής ξεριζώθηκαν δύο μικρά υγιή δένδρα, στην πλατεία Φωκά απομακρύνθηκε, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, δένδρο γιατί ήταν ορατός ο κίνδυνος να πέσει πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, ενώ κλαδεύτηκε ακόμη ένα δένδρο. Συγκεκριμένα γύρω στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου το δέντρο έπεσε λόγω ισχυρών ανέμων πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ, (περιμετρικά  της παιδικής  χαράς)  η οποία  λύγισε  και ήταν έτοιμη να πέσει ακριβώς απέναντι από διώροφη οικοδομή. Κλήθηκε συνεργείο  του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο  έφτασε  άμεσα. Εκεί σε συνεργασία με συνεργεία του Δήμου, υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ έκοψαν το δέντρο, για να αποφευχθεί η πτώση  της κολώνας καθώς και διακοπή  της ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Στην οδό Δημοκρατίας κοντά στο ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έπεσε μικρό δένδρο πάνω σε πεζοδρόμιο. Πτώση μικρού δένδρου καταγράφηκε στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Επειδή τα κλαδιά ήταν πάνω στο πεζοδρόμιο, απομακρύνθηκαν από υπαλλήλους του Δήμου. Επίσης, χρειάστηκε η παρέμβαση των συνεργείων του Δήμου σε πινακίδες σήμανσης. Στην είσοδο του οικισμού Τυχηρό σημειώθηκε πτώση δένδρου, όπου επενέβη η Πυροσβεστική. Τέλος ηλεκτρολόγοι του Δήμου επιδιόρθωσαν ζημιά σε φωτιστικό στην οδό Υψηλάντου, για να αποφευχθεί βραχυκύκλωμα.

Ειδικά για τις μετακινήσεις κάδων απορριμμάτων και άλλων αντικειμένων, όπως για παράδειγμα στρώματα που πετούσαν πολίτες στα πεζοδρόμια, ο κος Μουρτίδης είχε κάνει την παρακάτω έκκληση "Ζητώ την βοήθεια σας. Η κακοκαιρία συνεχίζεται, ο αέρας πολύ δυνατός ξερίζωσε και έσπασε κάποια υγιή δένδρα, τους κάδους τους μεταφέρει γεμάτους ή άδειους. Παρακαλούμε μην βγάζετε σκουπίδια, στρώματα και διάφορα άλλα αντικείμενα για την ασφάλειά σας. Η Πολιτική προστασία του Δήμου, το τμήμα πρασίνου, η ΔΕΗ και η Πυροσβεστική καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια". Η παραπάνω έκκληση ισχύει σε κάθε περίπτωση επικράτησης ισχυρών ανέμων και οι δημότες οφείλουν να συμμορφώνονται για να αποφεύγονται τα χειρότερα.

Αλατιέρες και παγωμένα νερά
Δύο αλατιέρες, τέλος, κινήθηκαν σε περιοχές του Δήμου Κομοτηνής, γύρω από την Πάνδροσο προς τη Νυμφαία, ρίχνοντας αλάτι στους δρόμους, καθώς η επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών ευνοούσε την ανάπτυξη πάγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάγωσε το νερό στο ρέμα που διέρχεται μέσα από το χωριό Λύκειο του Δήμου Αρριανών Ροδόπης.

Χιονόπτωση στα ορεινά και κλειστά σχολεία
Καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου χιονόπτωση σημειώθηκε στα ορεινά της Ροδόπης, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, οδήγησαν τον δήμαρχο Αρριανών στην απόφαση να κλείσει χθες τα σχολεία. Δώδεκα σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον ορεινό όγκο του νομού Ροδόπης δεν λειτούργησαν εξ αιτίας του χιονιά, του παγετού και των σφοδρών ανέμων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα δημοτικά σχολεία Κερασιάς, Χλόης, Κέχρου, Κύμης, Μυρτίσκης, Οργάνης, Εσοχής, Άνω Βυρσίνης και Κάτω Κάρδαμου, και για τα νηπιαγωγεία Οργάνης, Κύμης και Εσοχής. Επίσης κλειστό παρέμεινε και το γυμνάσιο Οργάνης.

Χθες, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, διεκόπη από τις 10 το πρωί η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα των μαθητών, όπως ανέφερε σε απόφαση του ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr