Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. προσελκύει επιχειρήσεις σε οργανωμένους υποδοχείς | xronos.gr
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ «Χ»

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. προσελκύει επιχειρήσεις σε οργανωμένους υποδοχείς

29/06/19 - 10:00
3423453256-24.jpg

Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα με τίτλο «Τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες στις βιομηχανικές περιοχές επιχειρήσεις»

Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα με τίτλο «Τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες στις βιομηχανικές περιοχές επιχειρήσεις» (26/6/2019), ο «Χ» έλαβε την παρακάτω επιστολή εκ μέρους της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. 

Αναλυτικά: «Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έκπληξή μας για το γεγονός ότι η εφημερίδα σας φιλοξενεί και φαίνεται να υιοθετεί τις ανακρίβειες τις οποίες εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πάρης Γραβουνιώτης («Χαρτοβιομηχανία Elina»), αναφορικά με την κατάσταση στις Βιομηχανικές Περιοχές του δικτύου της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Θα αναμέναμε να επικοινωνήσετε μαζί μας πριν τη δημοσίευση, καθώς ο κ. Γραβουνιώτης επιτίθεται στην εταιρεία μας – προφανώς για προσωπικούς λόγους.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας σάς ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

-  Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Γραβουνιώτη, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. δεν είναι μονοπώλιο, καθώς διαχειρίζεται 25 από τους 59 Οργανωμένους Υποδοχείς Δραστηριοτήτων (ΟΥΔ) της χώρας. Εξάλλου, δεν υπάρχει για τις επιχειρήσεις καμία υποχρέωση εγκατάστασης εντός ΟΥΔ, της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ή άλλου φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης ΟΥΔ. Σημειώνουμε δε, ότι ο Ν. 3982/2011 δεν έδωσε την δυνατότητα στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. να καταρτίσει μονομερείς Κανονισμούς Λειτουργίας, όπως ανακριβώς αναφέρει στην συνέντευξή του ο κ. Γραβουνιώτης, αλλά σε συνεργασία με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις εντός των ΟΥΔ. Προς τούτο, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. έθεσε τα σχέδια των εν λόγω Κανονισμών σε διαβούλευση, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην κατάρτισή τους με σχόλια και παρατηρήσεις, προτού υποβληθούν, σύμφωνα με το Νόμο, προς έγκριση στο τότε αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στη διαβούλευση αυτή συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Γραβουνιώτης. Όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στη διαβούλευση καθώς και οι απόψεις των επιχειρήσεων (και του κ. Γραβουνιώτη) τέθηκαν υπόψη του Υπουργού, ο οποίος εξέδωσε τις αποφάσεις έγκρισης των Κανονισμών. Μεμονωμένη προσφυγή επιχείρησης στο ΣτΕ για την ακύρωση τέτοιου Κανονισμού δεν είχε καμία τύχη. Τα στοιχεία μπορούν να τεθούν και στη διάθεση της εφημερίδας σας.

-  Το κόστος του νερού ύδρευσης στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής δεν έχει αυξηθεί από το 2009 και είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το κόστος άλλων ΒΙ.ΠΕ. και κυρίως από το κόστος του νερού του Δήμου Κομοτηνής και του Δήμου Μαρώνιας Σαπών. Ενδεικτικά σάς αναφέρουμε ότι η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. χρεώνει 0,30€ για κατανάλωση μέχρι 3.000μ3 και 0,38€ για κατανάλωση πλέον των 10.000 μ3 , ενώ ο Δήμος Μαρώνειας Σαπών χρεώνει τις Δημοτικές Ενότητες Σαπών και Μαρώνειας με 1,5€ για κατανάλωση πλέον των 1001 μ3 και η ΔΕΥΑ Κομοτηνής χρεώνει 1,00€ για καταναλώσεις πλέον των 100 μ3. Είναι δε φυσιολογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων ΒΙ.ΠΕ., όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των οργανισμών ύδρευσης λόγω διαφορετικού κόστους άντλησης και διανομής.  Συγκριτικά στοιχεία μπορούν να τεθούν στη διάθεση της εφημερίδας σας.

-  Σχετικά με τα βυρσοδεψεία (πλην ενός) της Βιομηχανικής Περιοχής της Θεσσαλονίκης, δικαστικές αποφάσεις έχουν αποφανθεί ότι: 

α) Οι επιχειρήσεις από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους στη ΒΙΠΕΘ δεν έχουν τηρήσει καμία από τις υποχρεώσεις περιβαλλοντικής συμμόρφωσης που ανέλαβαν κατά τη μετεγκατάστασή τους το 2006, με κρατικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από τα χρήματα των φορολογουμένων, ακριβώς για να προστατευθεί ο Θερμαϊκός Κόλπος από την άλογη απόρριψη των ιδιαίτερα ρυπογόνων αποβλήτων των βυρσοδεψείων. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν υποβάλλουν τα απόβλητά τους σε καμία προεπεξεργασία, παρά την υποχρέωσή τους. β) Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., με κοινωνική ευαισθησία και απόλυτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και παρά την επιβάρυνση που υφίστατο, ανέχθηκε τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις περιβαλλοντικές υποδομές (δίκτυο ακαθάρτων και Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων), μολονότι από την πρώτη ημέρα οι βυρσοδεψικές επιχειρήσεις δεν έχουν αποδώσει ούτε ένα ευρώ για το κόστος συντήρησης και λειτουργίας που τούς αναλογεί, το οποίο σήμερα σωρεύθηκε σε €9,2 εκ. γ) Οι δαπάνες συντήρησης και  λειτουργίας των περιβαλλοντικών υποδομών έχουν πραγματοποιηθεί από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., με λελογισμένο κόστος.

-  Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. δεν έχει «εγγυημένη κερδοφορία», όπως βεβαίως και καμία άλλη Ανώνυμη Εταιρεία. Για πολλοστή φορά εκφράζουμε την έκπληξή μας για την αδυναμία του κ. Γραβουνιώτη (και του ΠΑΣΕΒΙΠΕ) να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ του εγγυημένου κέρδους που επικαλείται και της αμοιβής διαχείρισης που προβλέπεται από τον Νόμο και την οποία στην ουσία δεν εισπράττει η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., αφού την χρησιμοποιεί για να συνεχίσει να πραγματοποιεί τις απαιτούμενες δαπάνες προς όφελος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και την εύρυθμη λειτουργία των Βιομηχανικών Περιοχών που διαχειρίζεται. Άλλωστε, το εάν υπάρχει  «εγγυημένη κερδοφορία» της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. που αναφέρει  ο κ. Γραβουνιώτης στην συνέντευξή του, αποδεικνύεται από τις χρηματοικονομικές καταστάσεις της, οι οποίες έχουν ελεγχθεί από Ορκωτούς Ελεγκτές.  Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., είναι φορέας που προσελκύει επιχειρήσεις σε Οργανωμένους Υποδοχείς (βιομηχανικές περιοχές, επιχειρηματικά πάρκα). Συμβάλλει, μέσω των κοινόχρηστων υποδομών που διαχειρίζεται, στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων που λειτουργούν και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος. 

Η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στις Βιομηχανικές Περιοχές του δικτύου μας καλύπτουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη διαχείριση αυτών, αναγνωρίζοντας εμπράκτως την ορθότητα των δαπανών καθώς και την ανάγκη της εύρυθμης και περιβαλλοντικά υπεύθυνης λειτουργίας των Περιοχών που τις δημιουργεί. Στην ίδια τη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής δραστηριοποιούνται μεγάλες υδροβόρες επιχειρήσεις (ζυθοποιίας, ποτοποιίας κ.λπ.) οι οποίες είναι ενήμερες στις οφειλές τους.  Η μειονότητα που φαίνεται να εκφράζει ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ λειτουργεί αντικοινωνικά και διεκδικεί προνομιακή μεταχείριση εις βάρος των υπολοίπων εγκατεστημένων επιχειρήσεων και της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., στρεβλώνοντας των ανταγωνισμό, αμαυρώνοντας, δυστυχώς, την εικόνα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και δυσχεραίνοντας την προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Σε κανένα ευνομούμενο κράτος, ούτε βεβαίως στην Ελλάδα, δεν γίνονται πιστευτοί.

Σας παρακαλούμε για τη δημοσίευση της επιστολής αυτής και παραμένουμε στη διάθεσή σας,

Γεωργία Πανοπούλου
Communication Manager
ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ.
Βασιλίσσης Σοφίας 75
115 21 Αθήνα
Τηλ.: 210 3335 486
email: [email protected], [email protected]
www.etvavipe.gr   www.piraeusbank.gr

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr