Μετά την κακοκαιρία ήρθε και η ταλαιπωρία για τους αγρότες | xronos.gr
ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ

Μετά την κακοκαιρία ήρθε και η ταλαιπωρία για τους αγρότες

17/07/19 - 10:00

Ο Κυριάκος Κρόκος πρόεδρος Επαγγελματιών Αγροτών, μιλάει για την ανάγκη να εφαρμοστεί ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων για τις ζημιές των αγροτών, για να σταματήσουν οι ουρές και η ταλαιπωρία

Μετά την κακοκαιρία ήρθε και η ταλαιπωρία για τους αγρότες του νομού Ροδόπης. Γραφειοκρατία, αναμονή και μετακίνηση από την πόλη σε χωριό και το αντίθετο, επιφυλάσσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ζημιές. 

Η διαδικασία ξεκίνησε από την Δευτέρα 15 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουλίου, με τους πληγέντες παραγωγοί να πρέπει να έχουν μαζί τους τις δηλώσεις καλλιέργειας. Το γεγονός ότι επλήγησαν από το χαλάζι τουλάχιστον 100.000 στρέμματα, σημαίνει ότι είναι αρκετοί οι αγρότες που θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημιών.  Όμως όπως εξηγεί ο Κυριάκος Κρόκος πρόεδρος Επαγγελματιών Αγροτών «ο αγρότης δεν πάει σε ένα μόνο σημείο να εξυπηρετηθεί. 

Για παράδειγμα αν είσαι στην κοινότητα Κοσμίου θα πας στον Δήμο Κομοτηνής. Αν έχεις χωράφι προς τους Αγίους Θεοδώρους θα πρέπει να πας στο Νέο Σιδηροχώρι, αν έχεις και κάποιο χωράφι στον Φύλακα θα πρέπει να πας και στα Αμάραντα και στην Ξυλαγανή. Δηλαδή, ένας αγρότης ίσως χρειαστεί να πάει σε 4-5 διαφορετικά σημεία».

Αναδεικνύει την ταλαιπωρία που υφίστανται οι αγρότες και κάνει λόγο για ένα σύστημα παλαιωμένο που χρήζει εκσυγχρονισμού. Υπενθυμίζει ότι «προσπάθησε ο ΕΛΓΑ να κάνει ένα μικρό εκσυγχρονισμό, δηλαδή ο ανταποκριτής να καταχωρεί κατευθείαν την δήλωση ζημιάς στο σύστημα. Αλλά το σύστημα από την πρώτη στιγμή κατέρρευσε και δεν λειτούργησε, οπότε επιστρέψαμε πάλι στο παλιό το χειρόγραφο». 

Καθώς το σύστημα υποβολής δηλώσεων ζημιές είναι απαρχαιωμένο, ο κος Κρόκος καταθέτει την παρακάτω πρόταση «σαν επαγγελματίες αγρότες ζητάμε από την νέα κυβέρνηση να λειτουργήσει μια εφαρμογή για την οποία να μας δίνεται ένας κωδικός και να κάνουμε ηλεκτρονικά τις αιτήσεις και τα έγγραφα μας. Όπως κάνει την δήλωση καλλιέργειας, έτσι να δηλώνεις και την ζημιά του». 

Πάντως το ενδεχόμενο παράτασης για την υποβολή δηλώσεων ζημιές είναι ανοιχτό, καθώς το χρονικό περιθώριο είναι μικρό και η ταλαιπωρία μεγάλη.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr