Νέος διαγωνισμός μαθηματικών στο νομό Ροδόπης | xronos.gr
ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ»

Νέος διαγωνισμός μαθηματικών στο νομό Ροδόπης

15/01/20 - 10:00

Από το παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας – περισσότερα στοιχεία δίνει ο Ν. Νικολαΐδης

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει ένα νέο διαγωνισμό με το όνομα «Πυθαγόρας» Οι στόχοι του νέου διαγωνισμού είναι: Να αναπτύξουν οι μαθητές την κριτική τους ικανότητα και σκέψη. Να αναγνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία των Μαθηματικών στην καθημερινή πραγματικότητα.

Ο διαγωνισμός αυτός δεν θα ελέγχει τη σχολική επίδοση και τις γνώσεις των μαθητών αλλά την ικανότητα να σκέφτονται με εφόδιο τη Μαθηματική γνώση. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές & μαθήτριες Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού  &  Α, Β, Γ Γυμνασίου.

Κάθε διαγωνιζόμενος καλείται να απαντήσει σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κλιμακούμενης δυσκολίας.

Δηλώστε συμμετοχή
Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται γονική συναίνεση και η συνδρομή στη νέα ειδική έκδοση της ΕΜΕ με τίτλο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ (κόστος 10€). Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται από τους γονείς των μαθητών είτε στο βιβλιοπωλείο "Δημοκρίτειο" (Δημοκρίτου 7 Κομοτηνή) είτε στο τηλέφωνο 6973358142 (συντονιστής διαγωνισμού: Νίκος Νικολαΐδης) είτε ηλεκτρονικά στέλνοντας τη γονική συναίνεση με e-mail πραγματοποιώντας κατάθεση του ποσού των 10€ σε τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα AlphaBank, κατόπιν συνεννόησης μέσω e-mail στο [email protected]. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να είναι ολοκληρωμένη η εγγραφή στον διαγωνισμό πρέπει να κατατεθεί και η γονική συναίνεση και το ποσό των 10€.

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται πριν τις 25/1/2020 ώστε να ετοιμαστούν τα βιβλία που θα παραλάβουν οι μαθητές την ημέρα του διαγωνισμού.

Ημερομηνία διεξαγωγής διαγωνισμού: Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, 09:30 - 11:00, στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής Κομοτηνής (Π. Τσαλδάρη 1 Κομοτηνή)

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ: http://www.hms.gr/pythagoras/index.html,  (όπως, Tι είναι ο διαγωνισμός, Ενδεικτικά θέματα, Εγχειρίδιο του Εκπαιδευτικού, Θέματα οργάνωσης του διαγωνισμού, κ.ά.).

Ν. Νικολαϊδης: «Δεν είναι ένας κλασικός διαγωνισμός Μαθηματικών»
Περισσότερα στοιχεία για τον διαγωνισμό αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία της ΕΜΕ, έκανε γνωστά ο πρόεδρος της ΕΜΕ Ροδόπης Νίκος Νικολαΐδης. Αναλυτικά:

«Οι μαθητικοί διαγωνισμοί δεν αποτελούν καινούριο φαινόμενο στους ελληνικούς μαθητικούς κύκλους. Υπάρχουν κλασικοί διαγωνισμοί Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Λόγου-Αντίλογου κ.α. καθώς και σύγχρονοι διαγωνισμοί Εργαστηρίων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, Ρομποτικής, Πληροφορικής κ.α. Οι λόγοι συμμετοχής σε έναν μαθητικό διαγωνισμό είναι πολλοί και διαφορετικοί, πράγμα που αποδεικνύεται από την πληθώρα τους.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει φέτος σε πανελλαδικό επίπεδο έναν νέο, καινοτόμο και πρωτοποριακό διαγωνισμό Μαθηματικών. Ο διαγωνισμός «Πυθαγόρας» δεν είναι ένας κλασικός διαγωνισμός Μαθηματικών. Έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να είναι προσιτός από το σύνολο των διαγωνιζομένων, να είναι ευχάριστος και σύντομος σε διάρκεια και να αξιολογεί την εφαρμογή των σχολικών γνώσεων στην καθημερινότητα. Για αυτόν τον λόγο ο διαγωνισμός αποτελείται από 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ως εκ τούτου υπάρχει αντικατάσταση των πολύπλοκων αλγεβρικών υπολογισμών με την κριτική σκέψη και ικανότητα. Όλες οι ερωτήσεις απαντώνται με βάση τις σχολικές γνώσεις, έτσι εξετάζεται η ικανότητα πάνω σε αυτές και όχι κάποια ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά. 

Ο «Πυθαγόρας» είναι ένας συμμετοχικός και όχι ανταγωνιστικός διαγωνισμός. Θα πραγματοποιηθεί έρευνα στις επιδόσεις των διαγωνιζόμενων τα αποτελέσματα της οποίας θα κοινοποιηθούν στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων καθώς και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Αυτά θα αφορούν στο κατά πόσο μπορεί ένας μαθητής να εφαρμόσει πραγματικά τις σχολικές γνώσεις. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό θα είναι ένα βήμα προς την ενίσχυση της Μαθηματικής Εκπαίδευσης και της εφαρμογής της».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr