Ο Τζέφρι Πάιατ έκανε εκτενή αναφορά στην Αλεξανδρούπολη | xronos.gr
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «ΕΜΠΙΣΤΕΤΥΙΚΟ»

Ο Τζέφρι Πάιατ έκανε εκτενή αναφορά στην Αλεξανδρούπολη

16/11/19 - 10:00

Από το 4ο Thessaloniki Summit όπου έκανε ομιλία 

 «Η ενεργειακή συνεργασία είναι ένα από τα πραγματικά φωτεινά σημεία των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας» τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2019.

«Έχουμε βάλει την Αλεξανδρούπολη σε στρατηγικό επίκεντρο» τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης και αναφέρθηκε σε τρία βασικά στοιχεία στο πλαίσιο αυτό, με προεξάρχουσα τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, με τον TAP, τον IGB και την πλωτή πλατφόρμα FSRU στην Αλεξανδρούπολη να αποτελούν τον τρίπτυχο πυλώνα αυτής.

Πέραν της ενέργειας, ο κ. Πάιατ έκανε μνεία και στην αμυντική συνεργασία, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, όπου από κοινού με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είχαν επιθεωρήσει το έργο της ανέλκυσης της βυθοκόρου «Όλγα». Ένα έργο, η ολοκλήρωση του οποίου, όπως σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης, αναβαθμίζει το εν λόγω λιμάνι καθώς δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα χρήσης του ως στρατηγικό σημείο για την ανάπτυξη των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Βαλκανικής.

«Γίνονται πολλά στην Αλεξανδρούπολη που θα είναι οικονομικά επωφελή για την περιοχή και από την αμερικανική σκοπιά υπάρχει ξεκάθαρο στρατηγικό ενδιαφέρον», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης.

Ερωτηθείς, δε, εάν υπάρχουν κάποιου είδους «ανταλλάγματα» σε όλη αυτή τη διαδικασία (εν. της σύσφιγξης των σχέσεων των δύο χωρών) ή εάν είναι μια αμοιβαία επωφελής (win win) κατάσταση, ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε, μεταξύ άλλων, πως είναι κάτι που και οι δύο χώρες επιδιώκουν «με ανοιχτά τα μάτια» και κυρίως μετά τις εκλογές του Ιουλίου, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ένα καθαρό σήμα πως θέλει να φέρει σε άλλο επίπεδο την ήδη πολύ ισχυρή, από την προηγούμενη κυβέρνηση, σχέση- «σε νέο επίπεδο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα και την υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr