Οι αστυνομικοί της Ροδόπης ενημερώνονται για το νέο Ποινικό Κώδικα | xronos.gr
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Οι αστυνομικοί της Ροδόπης ενημερώνονται για το νέο Ποινικό Κώδικα

02/07/19 - 10:00

Κοινή εκδήλωση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. ΑΜ-Θ και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

Την ενημέρωση των αστυνομικών επί των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, είχε σαν στόχο η  εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, το μεσημέρι της Δευτέρα 1 Ιουλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δ.Α. Ροδόπης εντός του Αστυνομικού Μεγάρου Κομοτηνής. Την ανάγκη ενημέρωσης των αστυνομικών, ανέδειξε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης Παναγιώτης Κραββαρίτης, «ώστε οι συνάδελφοί μας να είναι ενημερωμένοι για οποιαδήποτε θέμα προκύψει από την 1η Ιουλίου».

Εισηγητές της διάλεξης ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στον τομέα του Ποινικού Δικαίου Ιωάννης Μπέκας, η πτυχιούχος Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. και μάχιμη δικηγόρος στον τομέα του Ποινικού Δικαίου Χαριθέα Καλλή, καθώς και η δικηγόρος, πτυχιούχος Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στον τομέα των Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών Δ.Π.Θ. με ειδίκευση στην Ποινική Δικονομία Μαρία Γκαμπράνη. Άπαντες οι εισηγητές ανταποκρίθηκαν αφιλοκερδώς και με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα των Ενώσεων, με την ενημέρωση αυτή να γίνεται σε κομβικό χρονικό σημείο, αφού οι νέοι Κώδικες τέθηκαν σε ισχύ από την 01/07/2019 και οι αστυνομικοί, ειδικότερα οι ανακριτικοί υπάλληλοι, θα κληθούν να τους εφαρμόσουν άμεσα.

«Ο θεός βοηθός» ήταν η φράση που χρησιμοποιήσει ο καθηγητής κος Μπέκας για να περιγράψει τις μεγάλες αλλαγές που επήλθαν, ενώ την ίδια στιγμή ήταν περιορισμένος ο χρόνος που μεσολάβησε από την ψήφιση μέχρι την θέσει σε ισχύ. Παρέθεσε ενδεικτικά κάποιες σημαντικές αλλαγές, όπως η αλλαγή των ποινών, εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει πια η μετατροπή μιας ποινής φυλάκισης σε χρηματική ποινή, θα γίνεται μετατροπή σε κοινωφελή εργασία. Επίσης κατεβαίνουν τα όρια των ποινών, η κάθειρξη δεν θα είναι μέχρι 20 αλλά 15. Επίσης καταργούνται τα πταίσματα, τα πλημμελήματα χωρίζονται σε βαριά και ελαφριά». Εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφέροντας ότι «ήταν πολλές οι αλλαγές και πολύ λίγος ο χρόνος για να αφομοιωθούν οι αλλαγές. Και αυτές οι αλλαγές που έγιναν, κατά την άποψή μου, χτυπάει η μία στην άλλη, δημιουργούνται αντιφάσεις. Αυτά θα λυθούν κάποια στιγμή από τα δικαστήρια, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο».

Επί της ουσίας κατάργηση ολόκληρου του Ποινικού Κώδικα, βλέπει στις αλλαγές η κα Καλλή και εξηγεί «αρκετές κακουργηματικές πράξεις έχουν μετατραπεί σε πλημμεληματικές. 

Ο Ποινικός Κώδικας κυρίως εστιάζει σε εγκλήματα οικονομικής φύσης και προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Προστατεύει σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό τους ανηλίκους και τα αδύναμα άτομα, με την έννοια του νόμου. Σε γενικές γραμμές έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και στην εγκληματική οργάνωση, στην επικίνδυνη οδήγηση στο δρόμο». Καθώς οι αλλαγές είναι πολλές η κα Καλλή δεν παραλείπει να πει ότι και οι δικηγόροι πρέπει να καθίσουν ξανά στα θρανία για να μπορέσουν να εφαρμόσουν στην πράξη το νέο Ποινικό Κώδικα.

Αλλαγές που έγιναν στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας παρουσίασε στους αστυνομικούς η κα Γκαρμπάνη, κάνοντας λόγο για «ριζικές αλλαγές». «Ο Κώδικας έχει διατηρήσει κομβικά άρθρα, δεν έχει χαθεί η φιλοσοφία του δικονομικού συστήματος το οποίο ισχύει στην Ελλάδα, ωστόσο είναι σημαντικά ότι εισήχθησαν νέοι θεσμοί, οι οποίοι προέρχονται από τα αγγλοσαξωνικά δίκαια, αλλά μπορούν να υιοθετηθούν και από τα ηπειρωτικά δίκαια, όπως της χώρας μας». Αναφέρθηκε ενδεικτικά στον θεσμό της ποινικής συνδιαλλαγής, ο οποίος από το 2010 είχε εισαχθεί στον Κώδικα Ποινικές Δικονομίας, αλλά υπήρξαν δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του.

Επίσης μίλησε για τον θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης και στην έκδοση ποινικής διαταγής για ελαφριάς φύσης πλημμελήματα. Πρόκειται για θεσμούς, που σύμφωνα με την κα Γκαμπράνη «σκοπό έχουν να επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης και να εμπεδωθεί στους πολίτες και στη δικαστική συνείδηση ότι η αποκατάσταση της δικαιικής ειρήνης μπορεί να γίνει και μέσα από την καταλαγή και τη συνεννόηση μεταξύ των μερών».

Τρεις ώρες διήρκησε η ενημέρωση, την οποία παρακολούθησαν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ όπως ο Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο Γιώργος Ζιώγας, ο Αθανάσιος Ντούρας, αστυνομικοί και δόκιμοι της σχολής Αστυφυλάκων.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr