Ποιες εκδηλώσεις προγραμματίζουν τα υπουργεία για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Θράκης | xronos.gr
ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΙΤΟΥ

Ποιες εκδηλώσεις προγραμματίζουν τα υπουργεία για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Θράκης

22/01/20 - 10:00

Το υπουργείο Πολιτισμού διατίθεται να χρηματοδοτήσει δράσεις – Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναζητά συγγενείς του Σαρπύ, του Ζυμβρακάκη, του Βαμβακά

Τέσσερις απαντήσεις από τέσσερα διαφορετικά υπουργεία έλαβε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, όταν λίγο πριν την εκπνοή του 2019 είχε ενδιαφερθεί για τη θέση που έχει στην κυβερνητική ατζέντα ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.

Οι πληροφορίες που προκύπτουν από τις απαντήσεις αυτές παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς δείχνουν ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί κάποιες δράσεις, έχει ξεκινήσει αναζήτηση προσώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην δεδομένη ιστορική χρονική περίοδο, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον χρηματοδότησης και άλλων ιδεών ή προτάσεων καθώς και δεδηλωμένη πρόθεση των υπουργείων μεταξύ τους για να συνεργαστούν επί του εορτασμού της επετείου.

Οι δράσεις ανά υπουργείο Υπουργείο Πολιτισμού: 
Η ΕΦΑ Ροδόπης προγραμματίζει τη διοργάνωση: α) διημερίδας για την Κομοτηνή και την περιοχή της, με έμφαση στις επιστημονικές έρευνες που αφορούν την ιστορία και την αρχαιολογία  της περιοχής και β) περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, το διάστημα από 3 Μαΐου 2020 έως και 31 Δεκεμβρίου 2020, με τίτλο «Εκατό χρόνια ενσωμάτωση της Θράκης - εκατό χρόνια αρχαιολογίας στη Θράκη».

Με πρωτοβουλία της ΕΦΑ Έβρου φιλοξενείται ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης η περιοδική έκθεση με τίτλο «Ραιδεστός - Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς». Τα εκτιθέμενα αρχαία κομμάτια προέρχονται από την συλλογή του Θρακικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ραιδεστού και αποτελούν κειμήλια που οι κάτοικοι της Ραιδεστού, εγκαταλείποντας την Ανατολική Θράκη το 1922, έφεραν μαζί τους στη νέα τους πατρίδα.

Επιπλέον, η ΕΦΑ Έβρου προτίθεται να διοργανώσει ημερίδα σχετικά με την εποχή και τις μεταμορφώσεις του τοπίου που επήλθε, δεδομένου ότι στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου εντοπίζεται η πόλη της Ορεστιάδας, η οποία είναι η μοναδική που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της Θράκης.

Η ΕΦΑ Ξάνθης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών από την απελευθέρωση της Πόλης της Ξάνθης, που συμπληρώθηκαν την 04.10.2019, προγραμματίζει εκδήλωση που θα περιλαμβάνει διάλεξη της Προϊσταμένης και φωτογραφική έκθεση.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:
Το Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής λειτουργεί από τις 14 Μαΐου 2011 (ημέρα επετείου της απελευθέρωσης της ομώνυμης πόλης), στο στρατόπεδο «Μουζιοπούλου» και είναι ανοιχτό καθημερινά για το κοινό, με είσοδο ελεύθερη.  Εν όψει της 100ης επετείου ενσωμάτωσης της Θράκης τον Μάιο του 2020, έχει ήδη εγκριθεί μια σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου Κομοτηνής.   Διενέργεια ομιλιών με θέμα: Ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό. Ιστορικότητα των κτιρίων του Στρατηγείου της XXI ΤΘΤ και του Μουσείου Κομοτηνής / Έκθεση φωτογραφικού υλικού και συναυλία της ΣΜΣ/ΧΧΙ ΤΘΤ.

Επιπροσθέτως, στο χώρο του μουσείου θα τιμηθούν οι απόγονοι (εφόσον ανευρεθούν) των παρακάτω σημαινόντων προσώπων της τότε εποχής:   Στρατηγού Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη, διοικητή της Μεραρχίας Σερρών, η οποία απελευθέρωσε την Κομοτηνή στις 14 Μαΐου 1920. Στρατηγού Αντουάν Τσαρλς Σαρπύ (Antoine Charles Charpy), Ανώτατου Ύπατου Αρμοστή, διοικητή της Διασυμμαχικής Δύναμης με έδρα το Στρατηγείο όπου στεγάζεται σήμερα η XXI ΤΘΤ και ο οποίος παρέδωσε την πόλη στο στρατηγό Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη. Χαρίσιου Βαμβακά, Έλληνα διπλωμάτη, αντιπρόσωπου της ελληνικής κυβέρνησης στη Διασυμμαχική Θράκη, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ένωση της Θράκης με την Ελλάδα.

Το ΥΠΠΟ θέλει να δώσει χρήματα
Εν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί και η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να χρηματοδοτήσει επετειακές δράσεις / εκδηλώσεις αφού «στο πλαίσιο του προγραμματισμού των επιχορηγήσεων μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, οι αρμόδιες Διευθύνσεις προετοιμάζονται για πρόσκληση υποβολής αιτημάτων προς επιχορήγηση από τους ενδιαφερόμενους φορείς, τα οποία θα εξετασθούν αρμοδίως και συγκεντρωτικά, προς το σκοπό επίτευξης συνεκτικής πολιτικής επιχορηγήσεων στους φορείς Σύγχρονου Πολιτισμού. Η πρόσκληση προς τους φορείς για υποβολή αιτήσεων επιχορηγήσεως, μέσω Μητρώου, είναι επί του παρόντος στο στάδιο της προετοιμασίας, ενώ η εξέταση των αιτημάτων και οι ενδεχόμενες επιχορηγήσεις προγραμματίζεται να υλοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2020», όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου στην ερώτηση του κου Χαρίτου.

Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τον βουλευτή ότι «στο υπουργείο δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα που να αφορά σε καθιέρωση δημόσιας εορτής σε ανάμνηση της ενσωμάτωσης της Θράκης στην Ελληνική Επικράτεια» καθώς ο κος Χαρίτου είχε ρωτήσει «με ποιο τρόπο σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών να τιμήσει  την εκατοστή επέτειο της ενσωμάτωσης της Θράκης ώστε αυτή να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα».

Και φυσικά αναμένουμε και τον «εντόπιο» προγραμματισμό δράσεων και εκδηλώσεων που σχεδιάζουν οι δήμοι και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τον εορτασμό των 100 χρόνων. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr