Ροδόπη: Με μήνυμα κατά του φασισμού τιμήθηκε το «Όχι» | xronos.gr
ΠΑΡΕΛΑΣΗ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ροδόπη: Με μήνυμα κατά του φασισμού τιμήθηκε το «Όχι»

30/10/19 - 10:00

Τα μηνύματα των Ευρ. Στυλιανίδη, Δ. Χαρίτου, Χρ. Μέτιου, Ν. Τσαλικίδη, Γ. Γκαράνη, το «βουβό» μήνυμα για τη Μακεδονία, η «γκρίνια» για την κατάθεση στεφάνων

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού Ροδόπης, όπου κατά σειρά πραγματοποιήθηκαν εκκλησιασμοί στις τοπικές ενορίες, επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων και φυσικά παρελάσεις.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων
Στην Κομοτηνή, ανήμερα της 28ης, ημέρα Δευτέρα, περί τις 11:00 πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτου Μαρωνείας – Κομοτηνής κου Παντελεήμονος στον Αδριάντα του μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιου – εθνεγέρτη της Ροδόπης στον τον ιερό αγώνα του 1821, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η κατάθεση στεφάνων, όπου δεν έλειψε η «γκρίνια» για το ότι δεν επιλέχθηκε το μνημείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται έξω από το κτίριο της νομαρχίας. Τα παραπάνω διαδραματίστηκαν, με δεδομένο ότι το κεντρικό ηρώο της Κομοτηνής ήταν «αποκλεισμένο» ελέω έργου ανάπλασης.

Εν πάση περιπτώσει, στεφάνια κατατέθηκαν από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη, τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων, εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπροσώπους αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων, και άλλους. Μετά την κατάθεση στεφάνων, πραγματοποιήθηκε ενός λεπτού σιγή και στην συνέχεια ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος από την στρατιωτική μπάντα.

Παρέλαση μαθητών, στρατού, συλλόγων
Στην ώρα της, ήτοι 12 το μεσημέρι, ξεκίνησε στο γνωστό σημείο η παρέλαση στην Κομοτηνή, με τη δημοτική μπάντα πρώτη να δίνει εμβατηριακό ρυθμό και να ακολουθείται από την ιστορική σημαία της πόλης, στα χέρια των ανθρώπων του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής. Ακολούθησαν οι υπόλοιποι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Κομοτηνής, αθλητικοί και λοιποί σύλλογοι. Στην συνέχεια, παρέλασε η μαθητιώσα νεολαία, αρχίζοντας από τα δημοτικά του τόπου και μετά τα υπόλοιπα σχολεία.

Κατά την διάρκεια της παρέλασης, μήνυμα για την Μακεδονία, θέλησε να περάσει ένας θεατής. Χωρίς να προκαλέσει, ο Γρηγόρης Παπαγιάννης κράτησε ψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης μία μαύρη μπλούζα που έφερε το μήνυμα: «Μακεδονία δεν ξεχνώ την προδοσία».

Τα μηνύματα μητροπολίτη και πολιτικών
Μετά το πέρας της παρέλασης, τα μηνύματά τους μετέφεραν ο μητροπολίτης και πολιτικοί του τόπου.

«Από το ’40 μέχρι σήμερα η ίδια ελληνική ψυχή» παρατήρησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, σημειώνοντας «αυτή την λιονταρίσια ελληνική ψυχή μάς την έδειξε η μαθητιώσα νεολαία μας και ο ελληνικός στρατός». Και θύμισε: «Ο τόπος μας έχει έναν ιδιαίτερο λόγο, γιατί ο Χρύσανθος Φιλιππίδης Αρχιεπίσκοπος του «Όχι» μαζί με όλο το λαό, είπαν αυτό το Όχι, που διαφύλαξε την αξιοπρέπεια στην Ευρώπη από τότε μέχρι σήμερα».

Ο βουλευτής Ροδόπης ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε: «Θυμόμαστε, διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από το έπος του ’40 […] τι πέτυχαν οι Έλληνες, όταν είχαν πίστη στη δύναμη της πατρίδας και ενότητα. Αυτά χρειαζόμαστε και σήμερα για το αύριο, αυτά πρέπει να οικοδομήσουμε όλοι μαζί, για να πετύχουμε για την πατρίδα μας αυτό που όλοι οραματιζόμαστε».

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου δήλωσε: «Η σημερινή μέρα είναι ημέρα τιμής σε όσους θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το μήνυμα, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, γιατί ο φασισμός στις μέρες μας εμφανίζεται σε πολλές μορφές. Σήμερα είναι ταυτόχρονα ημέρα περισυλλογής και αναστοχασμού».

Παρών κι ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, μετέφερε το μήνυμα: «Γιορτάζουμε τις μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού στρατού – τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν και έπεσαν για την πατρίδα και την ελευθερία, το παράδειγμά τους ας αποτελέσει για όλους μας οδηγό».

«Η μέρα μάς θυμίζει διαχρονικά τις θυσίες που έχουν κάνει οι πρόγονοί μας, ώστε να διατηρούμε ως σήμερα το αίσθημα ελευθερίας και ασφάλειας στην πατρίδα μας», πρόσθεσε από θέσης του ο αντιπεριφερειάρχης του νομού Νίκος Τσαλικίδης, ευχόμενος «να αποτελέσει παράδειγμα  για τις επόμενες γενιές (σ.σ. αυτή η μέρα)».

Λιτός ως συνηθίζει, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης υπογράμμισε: «Θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη όλους αυτούς που έπεσαν για να έχουμε σήμερα την ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία». Ζήτησε να παίρνουμε παράδειγμα από τους αγώνες τους στην καθημερινότητά μας.

Σάπες και Ίασμος τίμησαν το «Όχι»
Και στις Σάπες πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση. Παρέλασαν πολιτιστικοί και λοιποί σύλλογοι των Σαπών, η μαθητιώσα νεολαία και ο στρατός, κερδίζοντας όλοι το «θερμό» χειροκρότημα των θεατών. Στις εκδηλώσεις μνήμης και εορτασμού παρών ήταν και ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος. Και στον Ίασμο πραγματοποιήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις μνήμης και εορτασμού, αντίστοιχα, ενώ αίσθηση έκανε η στάση που κράτησε ο δήμαρχος Οντέρ Μουμίν, ο οποίος επέλεξε να κατεβεί από την κερκίδα των επισήμων, για να χειροκροτήσει τους παρελαύνοντες.

Φυσικά, παρελάσεις έγιναν σε πολλά ακόμη σημεία της Ροδόπης, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών. Χρόνια πολλά!

Ο περήφανος παππούς
Περιχαρής κατέφτασε το βράδυ της Παρασκευής 25/10, αναγνώστης της εφημερίδας μας στο γραφείο του «Χ», περήφανος για την εγγονή του που απήγγειλε ποίημα, αν και μόλις 5 ετών, στην σχολική της εορτή στο 13ο νηπιαγωγείο. Επρόκειτο για την μικρή Δέσποινα Καπαρτή.

 

Βίντεο:

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr