Ζητούν νέα παράταση για το Κτηματολόγιο υπόλοιπου ν. Ροδόπης | xronos.gr
ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ζητούν νέα παράταση για το Κτηματολόγιο υπόλοιπου ν. Ροδόπης

13/09/19 - 10:00

Στο ίδιο αίτημα για τρίμηνη παράταση συνομολογούν ΤΕΕ Θράκης, Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης και Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θράκης

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου (δεκτές θα γίνουν οι αιτήσεις και την επόμενη εργάσιμη ήτοι Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου) λήγει η προθεσμία κτηματογράφησης για το υπόλοιπο του νομού Ροδόπης. Η καταληκτική αυτή ημερομηνία αφορά στις δηλώσεις που κάνουν κάτοικοι εσωτερικού και μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (σ.σ. απόγευμα Πέμπτης) δεν έχει δοθεί άλλη παράταση από το υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», την παράταση, για ένα ακόμη τρίμηνο το οποίο και δικαιούνται βάσει νόμου, ζητούν με επιστολές του τρεις φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο – Παράρτημα Θράκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θράκης. Σε επίπεδο εθνικό, πολλαπλά πρόστιμα σχεδιάζει να επιβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι καθυστερούν να υποβάλλουν αιτήσεις και να εντάξουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο.

Θυμίζουμε ότι το Κτηματολόγιο αφορά το υπόλοιπο του νομού Ροδόπης, δηλαδή συμπεριλαμβάνει ακόμη μεγάλες εκτάσεις στις κάτωθι περιοχές (και τα γύρω χωριά): Άγιοι Θεόδωροι, Αμαξάδες, Αμάραντα, Αμβροσία, Άρατος, Αρίσβη, Αρριανά, Ασώματοι, Γρατινή, Θρυλόριο, Ίασμος, Ίμερος, Κάλχας, Καρυδιά, Κέχρος, Κόσμιο, Κρωβύλη, Λοφάριο, Μαρώνεια, Μίρανα, Νέα Καλλίστη, Νέα Σάντα, Νέο Σιδηροχώρι, Ξυλαγανή, Οργάνη, Πάνδροσος, Πελαγία, Πολύανθος, Προσκυνητές, Σάλπη, Σάπες, Στρύμη, Σώστης, Φανάρι, Φιλύρα.

 ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Αίτημα για τη χορήγηση νέας τρίμηνης παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων του άρθρου 2 παρ. 5 του Ν. 2308/1995 όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 4613/2019, προκειμένου να δοθεί στους πολίτες ο αναγκαίος χρόνος να εκπληρώσουν τη σχετική υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας ή εγγραπτέου δικαιώματος στον ορισθέντα ανάδοχο, στα πλαίσια της διενεργούμενης κτηματογράφησης της περιοχής μας ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία και να αποφευχθεί η τυχόν επιβολή των προβλεπόμενων υπέρογκων προστίμων, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Στο έγγραφο του Συλλόγου τονίζεται ότι υφίσταται πλήθος προβλημάτων αναφορικά με τους τίτλους κυριότητας και τον εντοπισμό των ακινήτων, που καθιστούν επιβεβλημένη την χορήγηση ακόμη μιας τρίμηνης παράτασης, ότι η τελευταία δοθείσα προθεσμία συνέπεσε με την διενέργεια των εν γένει αυτοδιοικητικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των γενικών βουλευτικών εκλογών, παράλληλα δε η γραφειοκρατία, που έχει επιβληθεί εσχάτως στις συναλλαγές επί των ακινήτων και η βραδύτητα εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων πολιτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθιστούν ανέφικτη την εμπρόθεσμη, ορθή, νόμιμη, ασφαλή και χωρίς παρενέργειες υλοποίηση των σχετικών διαδικασιών.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr