Γεγονότα της χρονιάς 2019 | xronos.gr
ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Γεγονότα της χρονιάς 2019

31/12/19 - 10:00

Γράφουν: Διονύσης Βοργιάς & Θανάσης Τσολάκης

Όταν σε μία μόλις χρονιά κάνουν την εμφάνισή τους πέντε διαφορετικές εκλογικές μάχες, εκ των πραγμάτων ο εκλογικός χαρακτήρας είναι αυτός που μένει. Εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, τοπικές ήταν οι 5 «μάχες» που καταγράψαμε μέσα στο 2019, το οποίο χωρίστηκε σε δύο σκέλη: το προεκλογικό γεμάτο παρασκήνιο, προγνωστικά, έρευνες, υποσχέσεις και το μετεκλογικό γεμάτο νέα δεδομένα, νέες κόντρες και παραλογισμό.

Η ευρωκάλπη του Μαΐου προηγήθηκε της εθνικής και το αποτέλεσμά της ήταν αυτό που «ανάγκασε» τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πει «σέβομαι τη λαϊκή ετυμηγορία» και να στείλει την χώρα σε εθνική κάλπη λίγους μήνες μετά. Στις ευρωεκλογές στο ν. Ροδόπης ο χάρτης γίνεται «γκρι» από την επικράτηση του μειονοτικού DEB.

Τέλη Μαΐου (πρώτος γύρος) κι αρχές Ιουνίου (δεύτερος γύρος) είχαμε τις κάλπες στις περιφέρειες, στους δήμους και στις τοπικές κοινότητες. Πρώτη φορά στα χρονικά υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι -σε σημείο να διακωμωδούν όλοι πως σε κάθε σόι υπάρχει κι ένας υποψήφιος. Επίσης για πρώτη φορά στα χρονικά τίθεται σε εφαρμογή η απλή αναλογική, που μόνο «απλή» δεν είναι στην εφαρμογή της.

Ο Χρήστος Μέτιος εκλέγεται από την κάλπη περιφερειάρχης ΑΜ-Θ έναντι του Χριστόδουλου Τοψίδη στον δεύτερο γύρο, ο Γιάννης Γκαράνης είναι ο νέος δήμαρχος Κομοτηνής, αλλαγές έχουμε και στους Δήμους Μαρωνείας – Σαπών (Ντίνος Χαριτόπολος) και Ιάσμου (Οντέρ Μουμίν), ενώ μόνο ο Αμέτ Ριτβάν στον Δήμο Αρριανών ανανεώνει τη θητεία του.

Η εθνική κάλπη που έπεται φέρνει κι αλλαγές στα πρόσωπα των βουλευτών Ροδόπης. Μόνο ο Ιλχάν Αχμέτ εκλέγεται ξανά (αυτή τη φορά με το ΚΙΝΑΛ, ενώ στις εκλογές του ’15 εκλέχθηκε με το ποτάμι). Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι σαρωτικός και κερδίζει εύκολα την έδρα της ΝΔ στο νομό Ροδόπης. Μετά από δεκαετίες στην πολιτική, βουλευτής εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Χαρίτου, που για πολλούς ήταν η «έκπληξη» των εκλογών.

Στο 2019, στις αρχές του έτους συγκεκριμένα, έχουμε και την υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών» που βρίσκει την Ελλάδα διχασμένη να αναγκάζεται να δεχθεί το νέο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για τους βόρειους γείτονές μας, παρά την πλειάδα συλλαλητηρίων και αντιδράσεων.

Ο εκλογικός πυρετός βρίσκει τη Ροδόπη μέσα σε πολλές ακόμη εξελίξεις το 2019: Ο «Χ» έχει πρώτος τα ρεπορτάζ σε όλα τα μείζονα θέματα: Αποκαλύψεις και νέα στοιχεία για το μεταναστευτικό, επιτόπια ρεπορτάζ όπως το μαχαίρωμα αστυνομικού από μετανάστη, τα πρώτα φωτορεαλιστικά σχέδια του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, η αποκάλυψη των 1,7εκ αφίξεων από Νυμφαία μέσω Ροδόπης, η ανακίνηση του ζητήματος του Χρυσού που φέρνει στην επιφάνεια ο «Χ», είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που ξεκίνησαν πρώτα από τις σελίδες μας -και τα διαβάσατε πρώτοι εσείς- και απασχολούν έντονα την τοπική μας κοινωνία μέχρι και σήμερα.
Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε το τι έγινε το 2019 στο νομό Ροδόπης, τη Θράκη και πανελλαδικά στις σελίδες που ακολουθούν. Αυτή η ανασκόπηση δεν διεκδικεί Oscar εξαντλητικής καταγραφής όλων των γεγονότων, ούτε «ευαγγελίζεται» πως είναι αλάνθαστη, ωστόσο είναι λίγο-πολύ αυτά που μένουν από το 2019.

Ιανουάριος 2019

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ονομάζεται επίσημα το κράτος των μέχρι πρότινος Σκοπίων (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, καθώς η βουλή των Ελλήνων επικυρώνει με 153 «ναι» την «Συμφωνία των Πρεσπών». Το «ναι» στήριξαν οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ ανεξάρτητοι Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, οι «ποταμίσιοι» Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και ο συνεργαζόμενος με το κόμμα Σπύρος Λυκούδης. 
Από τη Ροδόπη «ναι» ψηφίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και «όχι» ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ. Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις και συλλαλητήρια με μεγάλη συμμετοχή, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η Κομοτηνή δεν απουσίασε από τον κύκλο αντιδράσεων, καθώς εδώ πραγματοποιήθηκε διπλό συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας, η οποία χαρακτηρίσει «προδοτική». Μέσα από τη βουλή πάντως, περνάει κι αύξηση του κατώτατου μισθού, που ξεκινά νέο κύκλο πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Στα τοπικά, όλο το κέντρο της πόλης αναστατώνεται όταν στις 10/1 γίνονται πολλαπλές εκρήξεις φιαλών υγραερίου σε μικρό κατάστημα. Ο ιδιοκτήτης του είχε μεν «Άγιο», αλλά οδηγήθηκε με πολλαπλά εγκαύματα στο νοσοκομείο της Κομοτηνής κι έπειτα στην Θεσσαλονίκη. Ο «Χ» θίγει θέματα πυρασφάλειας στην πόλη που φτάνουν στο δημοτικό συμβούλιο.
Σε μία ευχάριστη είδηση, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοινώνει επιπλέον 25εκ για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Στις Σάπες, εν μέσω αντιδράσεων ανακοινώνεται ότι η Εθνική τράπεζα εξαγγέλλει λουκέτο (που εν τέλει θα μπει τον Μάρτιο). Πολιτικό «μέσο» βλέπουν οι γνώστες, πίσω από τη διάσωση της Εθνικής τράπεζας Ιάσμου.
Το ρεπορτάζ του «Χ» για την παιδική εξάρτηση από το διαδίκτυο στο νομό Ροδόπης, ξεκινά κύκλο δημόσιας συζήτησης με πολλές τοποθετήσεις. Τον ίδιο μήνα (χωρίς να γνωρίζουν τι «έκρυβε» το μέλλον) οι επαγγελματίες της πόλης ανακινούν το ζήτημα εφαρμογής του αντικαπνιστικού.
 

Φεβρουάριος 2019

Ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται και ξεναγείται στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη γίνεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος –θίγοντας το ζήτημα ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής- δέχθηκε από τον Ρετζέπ Ταγήτ Ερντάν απάντηση με άμεση αναφορά στη Θράκη: «Κάθε φορά που έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής λέω ελάτε κι εσείς να λύσουμε το θέμα της δυτικής Θράκης, να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων», θέτοντας ευθέως ζήτημα εκλογής των μουφτήδων. Τον ίδιο μήνα το ΣτΕ παύει τους μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης επικαλούμενο όριο ηλικίας.
Τον Φεβρουάριο γνωστές γίνονται τέσσερις έρευνες που απασχολούν μέχρι και σήμερα το νομό. Στην πρώτη καταγράφουμε αποκλειστικά τα ρεκόρ οδικών αφίξεων ξένων μέσω του κάθετου άξονα Μακάζα – Νυμφαία, με 1.7εκ αφίξεις το 2018, αποτελώντας έτσι τη νούμερο «ένα» πύλη εισόδου της ΑΜ-Θ, ξεπερνώντας Καστανιές, Κήπους κλπ. Στη δεύτερη εμφανίζουμε τους δείκτες ανεργίας στο νομό Ροδόπης από το 2002 (3,5%) έως το 2016 (19,8%). Στη τρίτη «διαβάζουμε» πρώτοι έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος και της ΕΤΒΑ Βι.Πε. για τις βιομηχανικές περιοχές, με τη Βι.Πε. Κομοτηνής να έχει περισσότερα ανενεργά παρά «ζωντανά» εργοστάσια. Στην τέταρτη «διαβάζουμε» επίσης πρώτοι έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής που λέει ότι 8/10 καταστήματα της πόλης τα πήγαν χειρότερα ή ίδια το ’18 σε σύγκριση με το ’17.
Εν μέσω χειροκροτημάτων, στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» παρόντος του γ.γ. του Υπουργείου Υγείας εγκαινιάζονται τα νέα, σύγχρονα χειρουργεία αξίας 600.000 ευρώ που «κέρδισε» με το «σπαθί» της η διοίκηση μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Medicinet II. 
Ο ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τον αντικαπνιστικό. Η Π.Ε. Ροδόπης υπογράφει έργο 2,5εκ ευρώ για εργασίες συντήρησης του επαρχιακού δικτύου. Η περιπέτεια μίας 4χρονης που πρέπει να μεταφερθεί από την Κομοτηνή σε ίδρυμα στην Αθήνα μέσα από τις σελίδες του «Χ» συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Μάρτιος 2019

«Η Θράκη θα είναι η πρώτη ωφελημένη από τις πολιτικές ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας. Εικόνα εγκατάλειψης παρατήρησα στη Ροδόπη». Αυτά τα λόγια από δίδονται στον τότε πρόεδρο της ΝΔ και υποψήφιο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος περιόδευσε σε Σάπες και Φιλύρα. Μία μέρα αργότερα θα κάνει δήλωση «πυροτέχνημα» αναφορικά με την ίδρυση μουσουλμανικού συμβουλίου παρά τω πρωθυπουργώ όταν θα εκλεγεί. Οι επισκέψεις στελεχών έχουν αρχίσει στη Ροδόπη από όλα τα κόμματα ενόψει εκλογών.
Ο εκλογικός «χάρτης» αρχίζει να διαμορφώνεται σιγά-σιγά και τοπικά. Ο «Χ» φιλοξενεί αρκετά αποκλειστικά ρεπορτάζ για υποψηφιότητες και τις πρώτες δηλώσεις των πολιτικών κι αυτοδιοικητικών. Έξι διεκδικούν τον Δήμο Κομοτηνής (Γκαράνης, Γραβάνης, Λαφτσή, Καραϊσκος, Βαβατσικλής, Λεβέντης) με την πιο… ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα να είναι αυτή του τέως δημάρχου. Μέτιος, Τοψίδης, Κατσιμίγας, Σιμιτσής και άλλες τέσσερις παρατάξεις διεκδικούν την ΠΑΜΘ. Προεκλογικός παλμός και στους Δήμους Ιάσμου, Μαρωνείας-Σαπών, Αρριανών σιγά-σιγά.
Ο «Χ» ανακινεί την υπόθεση της Celia Hollingworth, που βρήκε τραγικό θάνατο στη Μαρώνεια από ζώα. Ένας κατηγορούμενος στο εδώλιο για ανθρωποκτονία από αμέλεια, η υπόθεση κινείται από τον εισαγγελέα, καθώς οι συγγενείς της θανούσης δεν πάνε δικαστικά, η υπόθεση αναβάλλεται για το 2020.
Στα εν οίκω, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ δικαιώνονται για 1.8εκ ευρώ στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, ο Δήμος Κομοτηνής ξεκινάει έργο στην πλατεία, για μία ακόμη φορά η Κομοτηνή κάνει νυχτερινή καρναβαλική παρέλαση.
Στον Ίασμο ο «Χ» αποκαλύπτει ότι βρέθηκε τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού σε εργασίες της ΔΕΥΑΚ, πως «έπεσαν» οι πρώτες υπογραφές για κατασκευή γέφυρας στον Λίσσο έξω από τα Αρριανά και ότι το «Σισμανόγλειο» εξοπλίζεται με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Απρίλιος 2019

Σειρήνες ακούγονται στην οδό Λαβυρίνθου στην Κομοτηνή. Όλα δείχνουν ότι η νύχτα δεν θα είναι εύκολη. Ο κόσμος παρακολουθεί έντρομος επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε μικρό σπίτι. Μέσα στο σπίτι όμως υπάρχει ο 38χρονος ιδιοκτήτης του ο οποίος βρίσκει τραγικό θάνατο, απανθρακωμένος. Τραγική «φιγούρα» ο αδελφός του θανόντος, ξεσπά σε λυγμούς έξω από το σπίτι. Ο αδελφός ζει από «θαύμα» καθώς είχε φύγει λίγες ώρες νωρίτερα από το σπίτι.
Ένας άλλος τραγικός θάνατος έρχεται ξανά στην επιφάνεια στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης. Στο εδώλιο κάθεται ο δολοφόνος της Ζωής Δαλακλίδου. Οι μνήμες από τα αιματοβαμμένα Χριστούγεννα του 2012 στην Ξάνθη «αναγεννιούνται», όταν η άτυχη Ζωή έπεσε θύμα βιασμού και κάηκε ζωντανή από τον δολοφόνο της Χρήστο Παπάζογλου. Η πρωτόδικη ποινή δεν αλλάζει και ο ίδιος θα συνεχίσει να εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και 25 ετών.
Στην επικαιρότητα, συνεχίζεται ο προεκλογικός «πυρετός», με πολλές δημόσιες εμφανίσεις, τοποθετήσεις και με τα περισσότερα πρόσωπα των ψηφοδελτίων να έχουν ήδη γίνει γνωστά. «Δέσμευση δική μου» χαρακτηρίζει την ίδρυση τέταρτης Νομικής ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αυτοδιοικητικούς, πολιτικούς, θεσμούς και ακαδημαϊκούς της Θράκης να αντιδρούν. Αντιδράσεις καταγράφονται ακόμη και από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη.
Το μεταναστευτικό αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του μέσα στην πόλη, με τον φακό του «Χ» να καταγράφει συλλήψεις μέσα στο κέντρο, στο ΚΤΕΛ και στο σταθμό των τρένων. 
Ο «Χ» κάνει γνωστά τα ανοιχτά ζητήματα επί 25ετία των παλιννοστούντων ομογενών στην Θράκη, με το θέμα να παίρνει διαστάσεις. Η ΔΕΥΑΚ αρχίζει το «λήφτινγκ» του δικτύων ύδρευσης και στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής που είχαν απομείνει. Το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής αρχίζει να αλλάζει μορφή.
 

Μάιος 2019

Μήνας εκλογών ο Μάιος, με τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αλλά και ευρωεκλογές. Στις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία δείχνει δυνατή με 33,12%, ακολουθάει ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,75% και τα υπόλοιπα κόμματα. Ο νομός Ροδόπης όμως, «βάφεται» γκρίζος με το μειονοτικό κόμμα DEB πρώτο με ποσοστό 38%, ΝΔ 19,69%, ΣΥΡΙΖΑ 13,75%, ΚΙΝΑΛ 5,68%, Ελληνική Λύση 3,42%, ΚΚΕ 2,19%, Μέρα25 1,32%. Ο «γκρι» χάρτης στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης προβληματίζει πανελλαδικά. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει πως σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία και ετοιμάζει τους Έλληνες πολίτες για εθνικές κάλπες.
Γιάννης Γκαράνης, Αντώνης Γραβάνης, Κώστας Καραϊσκος, Ελένη Λαφτσή, Τάσος Βαβατσικλής, Γιάννης Λεβέντης στην κάλπη του Δήμου Κομοτηνής, που δεν βγάζει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή με τους Γκαράνη (44,31%) και Γραβάνη (31,96%) να ετοιμάζονται για δεύτερο γύρο. Ντίνος Χαριτόπουλος, Γιάννης Σταυρίδης, Απόστολος Ιωάννου και Μιχάλης Βασιλειάδης διεκδικούν τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, που πάει δεύτερο γύρο μεταξύ Χαριτόπουλου – Σταυρίδη. Στον Δήμο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν και Κυριάκος Αμούντζας σε δεύτερη Κυριακή, εκτός «κούρσας» ο πρώην δήμαρχος Καδή Ισμέτ και ο Παναγιώτης Σπορίκης. Ο δήμαρχος Αμέτ Ριτβάν και ο Χουσεϊν Ερδέμ σε δεύτερο γύρο στον Δήμο Αρριανών, εκτός διεκδίκησης ο Σερήφ Ιμπραήμ.
«Γαλάζια» μάχη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, με τους Χρήστο Μέτιο  (34,36%) και Χριστόδουλο Τοψίδη (30,61%) να ετοιμάζονται για δεύτερο γύρο στην πιο αμφίρροπη διαδικασία. Στον πρώτο γύρο διεκδίκησαν επίσης την ψήφος των πολιτών οι Κώστας Κατσιμίγας, Κωστής Σιμιτσής, Δημήτρης Παπατολίδης, Ελευθέριος Νικολαϊδης, Θεόδωρος Περεντίδης, Ανδρέας Καραγιώργης.
Ενδιαφέρον πάντως, παρουσιάζει ότι η εκλογική διαδικασία σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές «βγάζει» όλες τις έδρες δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων από τον πρώτο γύρο, ελέω εφαρμογής της απλής αναλογικής. Άρα κανένας δήμαρχος στο νομό Ροδόπης δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία, ούτε ο προς εκλογή περιφερειάρχης. 
Σε μία εκδήλωση που θα αποδειχθεί προφητική, στη Μαρώνεια, η κοινωνία μεταφέρει προκαταβολικά και προεκλογικά το «όχι» της στην εξόρυξη χρυσού.

Ιούνιος 2019

Με δάκρυα συγκίνησης, ο Γιάννης Γκαράνης επικεφαλής της «Κοινωνίας Πολιτών» είναι ο νέος δήμαρχος Κομοτηνής. Συγκέντρωσε ποσοστό 57,57% έναντι 42,43% του Αντώνη Γραβάνη. Νέους δημάρχους αποκτούν ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών με τον έμπειρο Ντίνο Χαριτόπουλο (53,46%) να επικρατεί του Γιάννη Σταυρίδη (46,54%) και ο Δήμος Ιάσμου με τον Οντέρ Μουμίν (65,98%) να επικρατεί του Κυριάκου Αμούτζα (34,02%). Δεύτερη θητεία για τον Αμέτ Ριτβάν στον Δήμο Αρριανών που κερδίζει για 500 περίπου ψήφους το νεαρό Ερδέμ Χουσεϊν (52,17% έναντι 47,83%). Όλοι οι δήμαρχοι δίνουν αναλυτικές συνεντεύξεις στον «Χ».
Η πιο «κουραστική» κάλπη, αποδεικνύεται αυτή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με λιγότερες από 4.000 ψήφους να κρίνουν το νικητή. Ο Χρήστος Μέτιος εκλέγεται πλέον από το λαό με 122.154 ψήφους και 50,82%, ενώ ο Χριστόδουλος Τοψίδης μένει δεύτερος με 118.200 ψήφους και 49,18%. 
Ο εκλογικός «πυρετός» στα αυτοδιοικητικά κοπάζει, αλλά με την εθνική κάλπη προ των πυλών ξεκινάει νέος γύρος πολιτικών αντιπαραθέσεων και επισκέψεων στη Ροδόπη. 45 είναι οι υποψήφιοι βουλευτές του νομού Ροδόπης, με πρωτοκλασάτα αλλά και λιγότερο γνωστά ονόματα. Στην Κομοτηνή έρχεται κι ο νέος Τούρκος πρέσβης, ο οποίος συναντά επίσημους και… ανεπίσημους (όπως τους ψευτομουφτήδες). Μιλώντας στον «Χ» ο πρέσβης χαρακτηρίζει «εσωτερικά θέματα της Ελλάδας» τις δηλώσεις της προέδρου του DEB Τζιγδέμ Ασάφογλου περί «τουρκικής μειονότητας».
Ο «Χ» αποκαλύπτει ότι η «Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ» θυγατρική της Eldorado Gold ζητάει την έναρξη ερευνητικού προγράμματος στη Ροδόπη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το δημοσίευμα «παίζει» πανελλαδικά και οι πρώτες αντιδράσεις τοπικών πολιτικών φορέων ξεκινούν.
Τον ίδιο μήνα ο «Χ» εμφανίζει πρώτος και τα πρώτα φωτορεαλιστικά σχέδια του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» το οποίο παρουσιάζεται σε ανοιχτή εκδήλωση στην Κομοτηνή. Κοστίζει 105εκ ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2024, σύμφωνα με τους δωρητές.
Ο «Χ» εμφανίζει πρώτος και τις… πρώτες εργασίες στη γέφυρα Κομψάτου. Πρόκειται για την έναρξη της μελέτης αποκατάστασης.

Ιούλιος 2019

Το προεκλογικό κλίμα του Ιουνίου συνεχίζεται και στον Ιούλιο αφού στις 07 του μήνα οι Έλληνες ψηφίζουν για τους εκπροσώπους τους στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Ο Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται την Κομοτηνή σε μία προσπάθεια στήριξης του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος αυτή τη φορά είναι απολύτως αποφασισμένος να εκλεγεί. Η κάλπη των δικαιώνει και μαζί του στέλνει στη Βουλή τον Δημήτρη Χαρίτου του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αχμέτ Ιλχάν του ΚΙΝΑΛ. Οι τρεις έδρες της Ροδόπης μοιράζονται σε τρία διαφορετικά κόμματα με τον καθέναν από τους εκλεγμένους να καταχωρίζει την εκλογή του ως «προσωπική επιτυχία». Οι βουλευτές ορκίζονται στις 17 Ιουλίου και έκτοτε προσπαθούν να βοηθήσουν τον τόπο. 


Πέρα από την πολιτική απόχρωση που έχει ο Ιούλιος, μετά το τέλος του πρώτο δεκαημέρου η Ροδόπη δοκιμάζεται από μία φυσική καταστροφή. Ισχυρές χαλαζοπτώσεις δοκιμάζουν την αντοχή και τα οικονομικά πολλών καλλιεργητών που ζητούν άμεσα αποζημιώσεις.  Εν τω μεταξύ το βαμβάκι φαινόταν ότι θα πάει καλά στις αρχές του μήνα, αλλά δυστυχώς κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το μέλλον. 


Στα όρια του νομού Ροδόπης, ένα ακόμη σετ διοδίων ετοιμάζεται να εγκατασταθεί και οι εργασίες «αποκλείουν» την πρόσβαση του δήμου Μαρωνείας Σαπών στην Εγνατία Οδό. Έξι μήνες μετά, ο σταθμός δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει λειτουργήσει, ενώ οι παρατάσεις του κλειστού δρόμου διαδέχτηκαν πολλές φορές η μία την άλλη. 
Ο δρόμος άνοιξε υπό το άχθος των πιέσεων της τοπικής κοινωνίας που «έχασε» μία σεζόν αν και ο σταθμός δεν άρχισε να λειτουργεί. Το πότε θα γίνει αυτό, παραμένει άγνωστο. Ιδανικά, καλό θα ήταν να μην λειτουργήσει ποτέ. 

Αύγουστος 2019

Τον Αύγουστο λέγεται ότι «δεν υπάρχουν ειδήσεις». Κι αν αυτό ήταν ένα παλιό δημοσιογραφικό αξίωμα, χρόνο με το χρόνο καταρρίπτεται. Ο Αύγουστος του 2019  είχε έντονη πολιτική διεργασία, καθώς ο «Κλεισθένης» ανάγκασε τρόπον τινά τους εκλεγέντες να αναζητήσουν συνεργασίες. Προς το τέλος του μήνα και ενόψει της ορκωμοσίας των νέων αυτοδιοικητικών σχημάτων είχαν αρχίσει οι πρώτες εκκλήσεις για συνεργασία τόσο σε δήμους όσο και στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Κάποιες συνταγές «πέτυχαν», κάποιες άλλες όχι. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα κάποια δημοτικά συμβούλια, όπως και το περιφερειακό γίνονται με «δυσκολία». 
Μετά τις 20 του μήνα η Κομοτηνή ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους πρωτοετείς φοιτητές της επερχόμενης ακαδημαϊκής περιόδου. Οι τιμές παραμένουν σταθερές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και οι ιδιοκτήτες ετοιμάζουν τα ακίνητά τους. 
Στις 25 Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων «φέρνει» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πάνω από 3.000 φοιτητές, αλλά στέλνει και πολλούς Κομοτηναίους «εκτός έδρας» για σπουδές. 
Στις οικονομικές ειδήσεις του μήνα -ναι, υπήρξαν και τέτοιες- το OpenMall της Κομοτηνής μπαίνει και επίσημα στο χρονοντούλαπο και η απερχόμενη δημοτική αρχή αναζητά το PlanB. Σύμφωνα με αυτό η αναβάθμιση των οδών Ερμού και πέριξ θα γίνει με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, κάτι όμως που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει. Ίσως είναι ένα από τα δώρα που θα φέρει ο Αη Βασίλης στο δήμο Κομοτηνής για το 2020. 
Το καλοκαίρι φεύγει σιγά-σιγά και από τη Ροδόπη, αλλά η γεύση που αφήνει δεν είναι και πολύ καλή. Οι επαγγελματίες του τουρισμού στα παραθεριστικά σημεία της Ροδόπης «κάνουν ταμείο» στον «Χ» για να πουν ότι για άλλη μία σεζόν η περιοχή δεν ανέβηκε ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών, αν και τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί τον Ιούλιο, έδειξαν ότι η Νυμφαία καταγράφει ρεκόρ διελεύσεων από τη στιγμή που δόθηκε στην κυκλοφορία. 

Σεπτέμβριος 2019

Οι πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη φέρνουν την είδηση της επικείμενης εκπαίδευσης των 1.500 ειδικών φρουρών στην Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής. Ο «Χ» φέρνει την είδηση στη δημόσια συζήτηση και περίπου έναν μήνα μετά, επιβεβαιώνεται – αν και ο τελικός αριθμός των εκπαιδευομένων είναι 1.000. Στις 6 του μήνα επισκέπτεται τη Θράκη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Κύριος λόγος της επίσκεψής του να παραστεί στα εγκαίνια της νέας μονάδας της Pharmaten στις Σάπες, αλλά σε ένα πέρασμα από τη ΒΙ.ΠΕ. δίνει την πληροφορία ότι θα εργαστεί για την επαναλειτουργία της Shelman.  
Στην πολιτική επικαιρότητα οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι ανακοινώνουν σιγά-σιγά τους νέους αντιδημάρχους και προέδρους νομικών προσώπων. Το ίδιο πράττει και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ αλλά οι επιλογές του προκαλούν αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα το «φλερτ» με την παράταξη Σιμιτσή επισύρει δριμεία κριτική και η ατμόσφαιρα αρχίζει στην αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» αρχίζει να μυρίζει μπαρούτι. Στον Ίασμο οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την επί δύο χρόνια πεσμένη γέφυρα Κομψάτου με τα «Γεφύρια 2019». 
Περί αντιδράσεων μιλώντας, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που αρχίζουν να επανέρχονται στο προσκήνιο οι «χρυσές» αντιδράσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός μιλάει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και κάνει ευθεία αναφορά στο έργο χρυσού Περάματος – Σαπών. Σε Έβρο και Ροδόπη τα αντανακλαστικά λειτουργούν άμεσα, οι επιτροπές συνεδριάζουν, τα ψηφίσματα εκδίδονται το ένα μετά το άλλο και στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται δριμύτατα στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την για «εξυπηρέτηση συμφερόντων». 
Ο μήνας κλείνει με την προειδοποίηση της Τροχαίας ότι θα αρχίσει να κόβει κλήσεις σε παράνομα σταθμευμένα οχήματα και δη σε κείνα που εμποδίζουν την πρόσβαση στα πεζοδρόμια. Η προειδοποίηση περνάει αρχικά στο «ντούκου», αλλά η Αστυνομία αποδεικνύεται συνεπής λόγω και έργων και τον επόμενο μήνα αρχίζει να μοιράζει ροζ χαρτάκια. 

Οκτώβριος 2019

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού και στην Κομοτηνή διοργανώθηκε πληθώρα εκδηλώσεων –κατά κύριο λόγο από τον σύλλογο «Δύναμη Ψυχής». Σε αυτό το πλαίσιο, ο «Χ» ανοίγει τη συζήτηση για τη μακροχρόνια αναμονή για μαστογραφία στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής και το θέμα συζητείται ευρέως. 
Το «ροζ» πάντως η Κομοτηνή δεν το βλέπει μόνο στις εκδηλώσεις για τον καρκίνο του μαστού. Οι οδηγοί που βλέπουν «ροζ» χαρτάκια στα παρμπρίζ τους είναι πολλοί, καθώς η Τροχαία έχει αρχίσει να κάνει πράξη την προειδοποίησή της. 
Πέρα από το «ροζ» το άλλο χρώμα του Οκτώβρη είναι το λευκό. Η Λευκή Νύχτα της 11ης Οκτωβρίου κερδίζει εντυπώσεις και οι έμποροι μιλούν για μεγάλη επιτυχία. Ένας τυχερός κερδίζει ένα αυτοκίνητο και ο Εμπορικός Σύλλογος πολλά συγχαρητήρια. 
Τον Οκτώβρη αρχίζει να εντείνεται η συζήτηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα «μοιράσει» τους πρόσφυγες των νησιών στην ηπειρωτική Ελλάδα και η Κομοτηνή δεν εξαιρείται από τον σχεδιασμό. Για αρκετές ημέρες κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη «εξαίρεσης" της Θράκης από τον σχεδιασμό και μόνο μετά τα μέσα του μήνα ο Χρήστος Μέτιος το λέει επιφυλακτικά, ενώ προς το τέλος του μήνα ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος κάνει την ίδια δήλωση μέσα από τις σελίδες του «Χ».
Καθώς κοντεύει πια και το κλείσιμο της χρονιάς, ο δήμος Κομοτηνής καλεί για άλλη μία φορά τους οφειλέτες του να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Αν και οι προσφορές είναι πολύ δελεαστικές τελικά δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον όπως έγινε γνωστό από την αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου δύο μήνες μετά. 
Μέσα στον Οκτώβρη καταγράφεται και η επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε πώς από τη Νυμφαία δεν περνούν τουριστικά λεωφορεία. 

Νοέμβριος  2019

Ο Νοέμβριος έφερε την απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολούσε το δήμο Ιάσμου και το νομό Ροδόπης εν γένει επί δυο χρόνια: Τι θα γίνει τελικά με την πεσμένη γέφυρα του ποταμού Κομψάτου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ αποφάσισε τελικά να προκρίνει την κατασκευή νέας γέφυρας στο ίδιο σημείο μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, όπου αναλύθηκαν εκτενώς τρία σενάρια. Τα σενάρια αυτά είχαν παρουσιαστεί αναλυτικά από τον «Χ» λίγες ημέρες πριν τη συζήτηση στην περιφέρεια. 
Ο προτελευταίος μήνας του χρόνου βρίσκει την Τουρκία να προκαλεί ασύστολα την Ελλάδα κάνοντας λόγο περί ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ ο ψευτομουφτής της Κομοτηνής και ο πρόξενος της Θράκης ταξιδεύουν στην Άγκυρα ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. 
Στη Θράκη, από την άλλη πλευρά οι τέσσερις Μητροπολίτες και οι τρεις τοποτηρητές Μουφτήδες υπογράφουν στην Αλεξανδρούπολη κοινή διακήρυξη κατά της ενδοοικογενειακής βίας στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων. 
Παράλληλα, συνεχίζεται η συζήτηση για το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα και ένα περιστατικό στη Ροδόπη παίρνει πανελλήνιες διαστάσεις: ένας παράτυπος μετανάστης τραυματίζει με μαχαίρι έναν αστυνομικό στον Ίασμο. Παράλληλα καταγράφονται πολλές διελεύσεις, αλλά και διανυκτερεύσεις παράτυπων μεταναστών από τα βουνά της Ροδόπης, ειδικά στα σύνορα με τον Έβρο. 
Το θέμα του Χρυσού «ταξιδεύει» στις Βρυξέλλες και λίγο μετά φτάνει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην πολιτική επικαιρότητα, την προεδρεία της ΠΕΔ ΑΜΘ αναλαμβάνει ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης ενώ ο «Χ» φιλοξενεί κατ’ αποκλειστικότητα τη δήλωση του ΓΓ Καταναλωτή Πάνου Σταμπουλίδη που δεσμεύτηκε να διερευνήσει τη δημιουργία σταθμού ελέγχου του παραεμπορίου στον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας. Ο ίδιος είχε κάνει και αυτοψία στο σημείο και όπως είχε πει, ο φορέας που μένει να πάρει θέση για τη λειτουργία του ελεγκτικού σημείου είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε. 

Δεκέμβριος 2019

Ο Δεκέμβριος του 2019 είναι ο μήνας κατά τον οποίο φεύγει από τη ζωή μία εμβληματική προσωπικότητα της Ροδόπης και της Θράκης. Ο επί σειρά ετών Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών και ενώ βρισκόταν σε παύση από τα καθήκοντα του κατόπιν μίας απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ. 
Η κηδεία του έγινε στα Αρριανά ενώ δεν έλειψαν και τα «παρατράγουδα» καθώς ο εκλιπών δεν είχε διστάσει να συγκρουστεί με το λεγόμενο παρακράτος. 
Στα ευχάριστα νέα του μήνα, κλιμάκιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» επισκέπτονται την Κομοτηνή και ανακοινώνουν την πρόοδο των εργασιών για το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, όλα βαίνουν βάσει το αρχικού σχεδιασμού, πράγμα που δίνει πολλές ελπίδες αυτός να ολοκληρωθεί εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος. 
Το μεταναστευτικό ζήτημα και κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα παραμένει «ψηλά». Πολλά περιστατικά σύλληψης διακινητών περνούν τα αστυνομικά δελτία, ενώ η στάση της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα απασχολεί και το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. 
Ο Πρόεδρος, από την Αλεξανδρούπολης, όπου είχε βρεθεί στις 6/12 είχε εγκαλέσει την Τουρκία ενώ από την πρωτεύουσα του Έβρου είχε κηρύξει την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για το έτος 2020 που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 100 ετών «ελεύθερης Θράκης». 
Στο Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής, οι υποθέσεις που αφορούν στα κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών σωρεύονται καθημερινά. 
Πίσω στις «καλές ειδήσεις» του μήνα, η έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Κομοτηνής. Στις 9 Δεκεμβρίου οι δρομείς του SantaRun με στολές Αη Βασίλη γεμίζουν την πόλη και καταλήγουν στην πλατεία όπου φωταγωγείται το (νέο) χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης δίνει το σύνθημα για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. 
Το κλίμα των ημερών αμαυρώνεται από τα περιστατικά καπήλευσης του δώρου Χριστουγέννων, (ευτυχώς) από μικρή μερίδα επιχειρηματιών που ζητούν από τους εργαζόμενους τους να το επιστρέψουν. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr