Τα 20 θέματα που διαβάστηκαν περισσότερο στο Xronos.gr για το 2019 | xronos.gr
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Τα 20 θέματα που διαβάστηκαν περισσότερο στο Xronos.gr για το 2019

31/12/19 - 10:00
23424_9.jpg

Ας δούμε τι συνέβη στο ψηφιακό περιβάλλον του «Χ» για τη χρονιά που φεύγει 

Με την αποχώρηση του 2019 κλείνει μία δύσκολη δεκαετία για την Ελλάδα και τον κόσμο εν γένει, που δοκιμάστηκαν από μία πολύ επίπονη οικονομική συγκυρία, πολέμους, φυσικές καταστροφές και άλλα δεινά, που σίγουρα της αφήνουν μία γκρίζα απόχρωση. Στο ίδιο διάστημα όμως οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταγράφουν την ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου, το οποίο κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών, όσον αφορά την ενημέρωσή τους. 

Ο «Χ» υπάρχει και αναπτύσσεται σε αυτό το περιβάλλον εδώ και 21 χρόνια και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα δούμε μαζί το καθιερωμένο μας Top20 ή αλλιώς τα 20 θέματα μας, που κέρδισαν τα περισσότερα κλικ. 

Υπό μία έννοια, η ανασκόπηση που ακολουθεί θα μπορούσε να αποτελεί και ένα ψυχογράφημα των 33.000 ακολούθων μας στο Facebook (αλλά και όσων μας διαβάζουν ιντερνετικά μεν, αλλά χωρίς να έχουν προφίλ στα social media). 

Η ανασκόπηση που ακολουθεί δεν έχει ακριβώς χρονολογική σειρά, αλλά σίγουρα το Νο1 -δηλαδή το πιο πολυδιαβασμένο θέμα- θα το βρείτε στο τέλος. Σας το κρατάμε ως «έκπληξη» γιατί είναι από τα λεγόμενα θέματα-outsider, αλλά στη «δεύτερη» ανάγνωσή του, μάλλον στέλνει ένα μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες. 

Η Σχολή Αστυφυλάκων και τα δρώμενα εντός αυτής 
Στο Νο20 της λίστας συναντούμε έναν εκπαιδευόμενο ειδικό φρουρό που κατά την παραμονή του στην Κομοτηνή, είχε κερδίσει την συμπάθεια του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα, λόγω της ψαλτικής του δεινότητας. Στις 25 Οκτωβρίου είχε γίνει η τελετή αγιασμού της εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών και εκεί ο κ. Παντελεήμων είχε ζητήσει την άδεια των καθηγητών της Σχολής, ώστε ο συγκεκριμένος και άλλοι τρεις εκπαιδευόμενοι να τον συνοδεύουν στις ακολουθίες εντός και εκτός Κομοτηνής. 

Ο αγιασμός των εκπαιδευόμενων ειδικών φρουρών, ως γεγονός καθαυτό, ενδιέφερε πολύ τους αναγνώστες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης γι’ αυτό και το συναντούμε στο Νο9 της λίστας των πιο πολυδιαβασμένων θεμάτων μας. 

Η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων και τα συμβαίνοντα εντός αυτής απασχολούν πάντα την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής και αυτό αποτυπώνεται στην «κίνηση» που έχουν τα ρεπορτάζ που την αφορούν. Στο Νο16 της λίστας, συναντούμε το ρεπορτάζ για την προετοιμασία της Σχολής ώστε να υποδεχτεί τους 1.000 εκπαιδευόμενους ειδικούς φρουρούς. Έναν μήνα μετά την δημοσίευσή του, η πραγματικότητα επιβεβαίωσε τον «Χ» και ο ειδικοί φρουροί ήρθαν και ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους. 

Κάνοντας «κλικ» στο θάνατο

Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο -ούτε καν ως παρατήρηση- αλλά είναι γεγονός. Ο θάνατος ως αντικείμενο των ρεπορτάζ ενδιαφέρει πάντα το αναγνωστικό κοινό. Τουτέστιν στο Νο14 της λίστας, συναντούμε τον αδόκητο χαμό μίας 29χρονης Ροδοπίτισσας στρατιωτικού, που είχε συμβεί στις 5 Οκτωβρίου. Στο ρεπορτάζ, διαβάζουμε: «Με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά, ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης έσπευσε να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στην οικογένεια της θανούσης για να απαλύνουν το σοκ της απώλειας».

Στο Νο8 ένας τουρίστας χάνει τη ζωή του στη Κομοτηνή παθαίνοντας ανακοπή. Το περιστατικό καταγράφεται το βράδυ της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου και παρά την κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων, ο 62χρονος δεν τα καταφέρνει. 

Στο Νο7, μία ακόμη τραγική είδηση: «Απότομα κόπηκε το νήμα της ζωής ενός 21χρονου άνδρα από την Ξυλαγανή, σήμερα τα ξημερώματα (11/08), λίγο πριν τις 06.00. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε όπως όλα δείχνουν σε κολώνα φωτισμού».

Στην ίδια λίστα συναντούμε ακόμη δύο τροχαία ατυχήματα, χωρίς νεκρούς μεν, αλλά αμφότερα πολύ σοβαρά: ««Καραμπόλα» τριών οχημάτων συνέβη σήμερα (Τετάρτη 20/11) το πρωί στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, περί τις 6 το πρωί, στην ανατολική είσοδο της πόλης κοντά στις φυλακές, σε τροχαίο ατύχημα ενεπλάκησαν τρία αυτοκίνητα» στο Νο18 και στο Νο10 ένα ακόμη τροχαίο ατύχημα στην ανατολική είσοδο της Κομοτηνής. Γράφαμε τότε: «Σοβαρό τροχαίο ατύχημα συνέβη πριν λίγη ώρα στην Εγνατία Οδό, μερικά χιλιόμετρα πριν τον κόμβο της Κομοτηνής. Για αρκετή ώρα έμεινε κλειστό το ρεύμα του δρόμου από Ξάνθη προς Κομοτηνή. Μεγάλη κινητοποίηση των αρχών με πυροσβεστική, αστυνομία και ΕΚΑΒ να καταφθάνουν στο σημείο». 

Ο μαχαιρωμένος αστυνομικός που έγινε viral
Το προσφυγικό/μεταναστευτικό απασχόλησε πολλές στήλες εφημερίδων τη χρονιά που φεύγει και πολλά ιντερνετικά posts. Το θέμα έχει σχολιαστεί/καταγραφεί/παρουσιαστεί από διάφορες πλευρές, με τον «Χ» να αναδεικνύει μία από τις πιο σοβαρές: τον τραυματισμό αστυνομικού από παράτυπο μετανάστη, ο οποίος του επιτέθηκε με μαχαίρι. Οι φωτογραφίες του τραυματισμένου αστυνομικού από τη Ροδόπη, που είχε εξασφαλίσει κατ’ αποκλειστικότητα ο «Χ» κάνουν το γύρο της Ελλάδας και ανεβάζουν το θέμα στο Νο6 της λίστας των πιο πολυδιαβασμένων. 

Η Βουλγάρα αστυνομικός που έγινε viral
Το αστυνομικό ρεπορτάζ πάντα είναι ενδιαφέρον για το αναγνωστικό κοινό και θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα είδη. Συνήθως δεν δίνει ευχάριστες ειδήσεις, αλλά οι εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Έτσι στο Νο17 της λίστας, συναντούμε την εντυπωσιακή Βουλγάρα αστυνομικό που για έναν μήνα έκανε περιπολίες στο Φανάρι το καλοκαίρι. «Στο νομό Ροδόπης το τελευταίο χρονικό διάστημα και για διάρκεια ενός μήνα, παρέχουν τις υπηρεσίες τους δύο γυναίκες αστυνομικοί από την Βουλγαρία. Η δράση τους επικεντρώνεται κυρίως στο Φανάρι, την Αρωγή και την παραλία Μέσης καθώς εκεί κάνουν τις διακοπές τους χιλιάδες άνθρωποι από την Βουλγαρία. Οι αστυνομικοί από την Βουλγαρία βοηθούν ιδιαίτερα στις περιπτώσεις απώλειας ταξιδιωτικών εγγράφων συμπατριωτών τους, παρεμβαίνουν σε περιστατικά και παρέχουν τις όποιες πληροφορίες χρειάζονται οι συμπατριώτες τους που επισκέπτονται την χώρα μας. Η επιλογή της περιοχής μας έγινε μετά από πρόταση των τοπικών Αρχών, καθώς συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό Βούλγαρων τουριστών. Οι Βούλγαροι αστυνομικοί εκτελούν υπηρεσία με τις στολές τους, αλλά δεν φέρουν οπλισμό, ενώ επεμβαίνουν σε περιστατικά που αφορούν συμπατριώτες τους, πάντα υπό την επίβλεψη των Ελλήνων συναδέλφων τους», γράφαμε στις 24 Αυγούστου 2019.

Ένα περίεργο πλάσμα στη Μαρώνεια 
Συνεχίζοντας παρά θιν’αλός, ένα περίεργο πλάσμα ξεβράζεται στην παραλία της Μαρώνειας στις 6 Αυγούστου. Ο φακός του «Χ» το αποτυπώνει, το www.xronos.gr το φιλοξενεί, η είδηση «μοιράζεται» με ταχείς ρυθμούς στο διαδίκτυο και «ανεβαίνει» στο Νο13 της λίστας. Η ταυτότητά του πάντως ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί. 

Τα καλά νέα φέρνουν «κλικ»;
Στη λίστα των 20 πιο πολυδιαβασμένων (ιντερνετικά) θεμάτων του «Χ» υπάρχει μόνο μία «καλή» είδηση. Αυτή είναι η ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019 και τη βρίσκουμε στο Νο10. 

Αν μπορούμε να δώσουμε τον ίδιο χαρακτηρισμό και στις στρατιωτικές επιδείξεις, στο Νο19 συναντούμε αυτές που έγιναν κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 14ης Μαΐου στην Κομοτηνή. Ο «Χ» είχε μεταδώσει ζωντανά ολόκληρη την παρέλαση, αλλά το συγκεκριμένο τμήμα της, είχε αποσπάσει πάρα πολλές θεάσεις. 

Φόλες, εκρήξεις και λεφτά 
Οδεύοντας προς το τέλος και της φετινής ανασκόπησης, πάμε να δούμε τρία θέματα που περιλαμβάνει η λίστα των 20 και τα οποία είναι σημαντικά - το καθένα για διαφορετικό λόγο. Στο Νο12 η μαζική εξόντωση των σκυλιών της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης».

Το γεγονός είχε κάνει γνωστό μέσω facebook ο κτηνίατρος του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής Θάνος Καραγιώργης κάνοντας λόγο για «σκληρές εικόνες» και για θανάτους «εξαιτίας ενός αρρώστου». Σύμφωνα με τον κτηνίατρο ο θύτης πρέπει να είναι «ψυχικά άρρωστος». Σύμφωνα επίσης με τον κτηνίατρο τα ζώα ήταν τσιπαρισμένα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα από τον Δήμο Κομοτηνής. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε και αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία για συζήτηση πάνω στο θέμα της φιλοζωίας, μιας έννοιας που στην Κομοτηνή έχει λάβει «διαφορετικές» διαστάσεις για λόγους που όλοι λίγο - πολύ γνωρίζουμε. Όμως, όπως και αν το δει κανείς, ο σεβασμός και στα δικαιώματα των ζώων, δεν θα πάψει να αποτελεί δείγμα πολιτισμού. 

Στο Νο5 η απογοήτευση για τη μη παράταση στις δηλώσεις του κτηματολογίου. Η Ροδόπη «άργησε» και είναι από τις περιοχές από τις οποίες «λείπουν» περίπου οι μισές δηλώσεις. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις εκκλήσεις δεν δόθηκε καμία παράταση. 

Στις 10 Ιανουαρίου το κέντρο της Κομοτηνής είχε αναστατωθεί από σειρά εκρήξεων σε κατάστημα πώλησης φιαλών υγραερίου. Το συμβάν είχε καταγραφεί άμεσα από τον «Χ» και ευτυχώς είχε λήξει μόνο με τον τραυματισμό του εργαζόμενου του καταστήματος, ο οποίος είχε υποστεί μία σειρά εγκαυμάτων, αλλά ευτυχώς δεν είναι κινδυνεύσει η ζωή του. Την είδηση την συναντούμε στο Νο4 της λίστας. 

Το σχεδόν απρόσμενο Top3
Για το τέλος αφήσαμε τις τρεις πλέον πολυδιαβασμένες ειδήσεις τις ιντερνετικής μας έκδοσης, μαζί με τον σχολιασμό τους, αντί επιλόγου. 

#3 Η μετάδοση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών 
Οι δημοτικές εκλογές απασχόλησαν ιδιαίτερα και τον τύπο και τους αναγνώστες. Ο «Χ» αφιέρωσε πολλές από τις χάρτινες και τις ιντερνετικές σελίδες του για να παρουσιάσει τους συνδυασμούς, τις θέσεις, τις απόψεις και τα προγράμματα των υποψηφίων και φυσικά ήταν παρών τη βραδιά των εκλογών. Η προσπάθειά μας εκτιμήθηκε από όλους εσάς που ήσασταν συντονισμένοι στο Xronos.gr τη βραδιά των εκλογών γι’ αυτό και η Live μετάδοση των αποτελεσμάτων βρίσκεται στην 3η θέση της λίστας με τα πιο πολυδιαβασμένα θέματα του site μας. 

#2 Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ξάνθης 

#1 Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ονειρούπολης 

Η 1η και η 2η θέση της λίστας σχολιάζονται μαζί για τον εξής λόγο: Γιατί καμία από τις δύο δεν ανήκει στις εκδηλώσεις της Κομοτηνής. Για μας, η τόσο μεγάλη αναγνωσιμότητα των δύο αυτών θεμάτων καταδεικνύει μία «τάση φυγής» των Κομοτηναίων από την πόλη ειδικά τις συγκεκριμένες ημέρες που η αγορά περιμένει κάπως να «ζεσταθεί». Αυτές τις πρωτιές τις διαβάζουμε ως ένα καμπανάκι προς όλους αυτούς που μέσα στη χρονιά που πέρασε ανέλαβαν θέσεις ευθύνης -πολιτικής ευθύνης- και υποσχέθηκαν ένα καλύτερο αύριο στους Κομοτηναίους, τους Ροδοπίτες, τους Θρακιώτες. 

Είναι η επίρρωση της κραυγής αγωνίας της αγοράς, που οι άνθρωποι της συνεχώς επισημαίνουν την έλλειψη του τουριστικού ρεύματος που θα μπορούσε να σώσει ή έστω να βοηθήσει την τοπική οικονομία. Η Κομοτηνή λοιπόν δεν είναι θελκτική ούτε καν τις μέρες των γιορτών και ούτε καν για τους ίδιους του Κομοτηναίους. Διότι, τα τόσα πολλά «κλικ» που πήραν αυτά τα δύο θέματα δείχνουν την ανάγκη του κόσμου για διασκέδαση, την επιθυμία των ανθρώπων να «ξεφύγουν», να δουν και να κάνουν κάτι όμορφο την περίοδο των γιορτών. Γι’ αυτό, ας αναρωτηθούμε γιατί δεν υπήρξε το ίδιο ενδιαφέρον και στην αναζήτηση των εκδηλώσεων της Κομοτηνής…

Ας το μελετήσουν, λοιπόν, καλύτερα οι παντός είδους αρμόδιοι, υπεύθυνοι, κατέχοντες θώκους και τα τοιαύτα και ας ελπίσουμε ότι το 2020 θα είναι και γι’ αυτούς μία χρονιά «αναστοχασμού», που λέει και ένας ντόπιος πολιτικός, με παραγωγικό αποτέλεσμα. 

Υ.Γ.: Όσοι φτάσατε την ανάγνωση μέχρι εδώ και είστε αρκούντως παρατηρητικοί θα είδατε ότι τα θέματα που παρατέθηκαν είναι 19. Λείπει το Νο15, το οποίο κρατήσαμε για το τέλος για να κάνουμε όμορφο φινάλε. Αυτό είναι το ρεπορτάζ μας για την επιτυχία της Κωνσταντίνας Φλώρου, της όμορφης κοπέλας που ζει στην Κομοτηνή να μπει στο σπίτι του Greece’s Next Top Model. Η Κωνσταντίνα δεν κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του πιο όμορφου μοντέλου στην Ελλάδα, αλλά πήγε πολύ μπροστά στον διαγωνισμό. Και όσοι κάνετε ότι δεν έχετε ιδέα, μάλλον λέτε ένα μικρό ψεμματάκι, γιατί τα νούμερα της συγκεκριμένης εκπομπής δείχνουν ότι την έβλεπε όλη η Ελλάδα. Άλλωστε, πάντα χρειάζεται και «λίγη μοδίτσα», όπως έλεγε και η αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη. 

Μέχρι του χρόνου που θα ξανακάνουμε την ίδια ανασκόπηση μόνο ένα είναι βέβαιο: ότι το xronos.gr θα συνεχίσει να φιλοξενεί θέματα και ρεπορτάζ και να φέρνει την επικαιρότητα μπροστά σας με ένα «κλικ»! 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr