Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο της προσφοράς | xronos.gr
ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ Η ΚΙΚΗ ΣΚΟΥΤΕΡΗ ΔΙΝΤΣΟΓΛΟΥ

Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο της προσφοράς

10/04/19 - 10:00

Η μόνη απόγονος του Ηπειρώτου Λύσσανδρου Σκουτέρη, προσέφερε στον Δήμο Κομοτηνής επί εποχής του αείμνηστου δημάρχου Γεωργίου Παπαδριέλλη, την ιστορική οικία της οικογενείας της, όπου σήμερα στεγάζεται το «Μουσείο Αστικού Πολιτισμού»

Απεβίωσε πλήρης ημερών η Κική Σκουτέρη Δίντσογλου. Η μόνη απόγονος του Ηπειρώτου Λύσσανδρου Σκουτέρη, προσέφερε στον Δήμο Κομοτηνής επί εποχής του αείμνηστου δημάρχου Γεωργίου Παπαδριέλλη, την ιστορική οικία της οικογενείας της, όπου σήμερα στεγάζεται το «Θρακικό Εθνολογικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης» και για το λόγο αυτό ο τότε δήμαρχος Κομοτηνής, την ανακήρυξε ως «Τοπική Ευεργέτιδα του Δήμου Κομοτηνής» το 1997.

Το έτος 2004 ο δήμαρχος Κομοτηνής Αναστάσιος Βαβατσικλής την τίμησε  ανακηρύσσοντάς την ως «Επίτιμο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου» του Δήμου Κομοτηνής, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό της την μεγάλη προσφορά της οικογενείας της στο τόπο. Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης δια του προέδρου του Ιωάννη Τζαμπάζη, βαφτιστικού της θανούσας, έχει καταφέρει να αναδείξει και διαχρονικά να συνδεθεί με την αδελφότητα Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης, το ιστορικό οίκημα-αρχοντικό της ηπειρωτικής οικογενείας του Κων/νου Σκουτέρη. Ο Κωνσταντίνος Σκουτέρης υπήρξε σημαντικός οικονομικός παράγοντας της Κομοτηνής και του ν. Ροδόπης, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής.

Το οίκημα της ηπειρωτικής οικογενείας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατόπιν επιθυμίας της Κικής Σκουτέρη Δίντσογλου είχε παραχωρηθεί από το 2015 στον Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων», προκειμένου να στεγαστούν τα γραφεία του Συλλόγου. Η ίδια είχε πει σε συνέντευξή της στο παρελθόν ότι έδωσε το σπίτι της για να το δει να λειτουργεί για την πόλη, για τον τόπο με τον κατάλληλο τρόπο.  Ο δήμαρχος Κομοτηνής Απόστολος Ζούζος, Ηπειρώτης και εκείνος καταγόταν από το χωριό Ασπράγγελοι, ιδιαίτερη πατρίδα της Κικής Σκουτέρη.

Για έναν άνθρωπο της προσφοράς, έκανε λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών και βαφτιστικός της Γιάννης Τζαμπάζης, ανατρέχοντας στα όσα η αείμνηστε προσέφερε για την πόλη "ένα γέννημα θρέμμα της Ηπείρου, που αγαπούσε πάρα πολύ την πατρίδα, αγαπούσε πολύ την θρησκεία. Δώρισε το αρχοντικό Σκουτέρη στον Δήμο Κομοτηνής. Επίσης δώρισε 10 εκατομμύρια για να ανακαινιστεί το αρχοντικό, κειμήλια, ιστορικά έγγραφα. 

Όλα τα έδινε με την καρδιά της και την αγάπη της προς την πατρίδα". Στην τελευταία επίσκεψη που έκανε ο πολιτιστικός σύλλογος Ασπραγγέλων στην Κομοτηνή και στην συνάντηση με την Κικής Σκουτέρη Δίντσογλου, ο Γιάννης Τζαμπάζης θυμάται να κάνει μια δήλωση: "Οφείλουμε την ύπαρξη της Ελλάδος στους Ηπειρώτες δωρητές και στους Ηπειρώτες πολεμιστές της Ελευθερίας με πρώτο τον Αβέρωφ και το ναυτικό του.

Οι Ηπειρώτες συνέβαλαν πάρα πολλά στο να διευρυνθεί το κράτος, να είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους αλλά να κρατάνε ψηλά και την Κομοτηνή". "Αυτή είναι και η τελευταία δήλωση της. Είχε στην καρδιά της την Ήπειρο, την Θράκη και την Ελλάδα πάνω απ' όλα", αναγνώρισε ο κος Τζαμπάζης.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου, στις 2.30 το μεσημέρι στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής. Αντί στεφάνων καλείστε να ενισχύσετε τον μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο "Το Άνθος" ιερά μονή Παναγίας Ντουραχάνης Ιωαννίνων Εθνική Τράπεζα GR0401103590000035929619548, τηλ: 2651052247.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr