Έχει πιάσει δουλειά το τοπικό συμβούλιο κοινότητας Ιάσμου | xronos.gr
ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΓΙΑ ΙΑΣΜΟ ΚΟΠΤΕΡΟ ΔΙΑΛΑΜΠΗ ΓΑΛΗΝΗ ΜΩΣΑΪΚΟ

Έχει πιάσει δουλειά το τοπικό συμβούλιο κοινότητας Ιάσμου

21/11/19 - 10:00
324234325-8.jpg

Σκουπιδότοποι, οδόστρωμα, οδοποιία, νεκροταφεία, δημόσια κτίρια και καταγραφή ηλικιωμένων στην ατζέντα

Ίσως το πιο δραστήριο τοπικό συμβούλιο σε όλο το νομό Ροδόπης, από εκλογής του μέχρι και σήμερα, είναι το τοπικό συμβούλιο κοινότητας Ιάσμου, στο οποίο προεδρεύει ο Ηλίας Μπούκας.

Το τοπικό συμβούλιο ενημερώνει για τις συνεδριάσεις του, πριν και μετά τη διεξαγωγή τους, ενώ επί τάπητος τίθενται σημαντικά ζητήματα καθημερινότητας που αφορούν άμεσα τους δημότες των οικισμών Ιάσμου, Κοπτέρου, Διαλαμπής.

Στο περιθώριο πρόσφατης συνεδρίασης, συζητήθηκαν μία σειρά από ζητήματα και προτάθηκαν διεκδικήσεις προς τη δημοτική αρχή.

Καταγραφή προβλημάτων

  1. Εξέταση θεμάτων που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο συμβούλιο και εκ νέου προώθηση αυτών που παραμένουν:
    Αποκατάσταση φωτισμού σταυρού στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στον Ίασμο.
    Συντήρηση εσωτερικού-εξωτερικού χώρου Πνευματικού Κέντρου Ιάσμου.
    Καθαρισμός παράνομων χωματερών όπου υπάρχουν (δρόμος Διαλαμπής- Κοπτερού, υποσταθμός ΔΕΗ Ιάσμου κτλ).
    Αποκατάσταση πινακίδων στις εισόδους των χωριών Διαλαμπής και Κοπτερού.
    Διαγράμμιση του κεντρικού οδικού δικτύου που συνδέει τα χωριά Ίασμος – Διαλαμπή – Γαλήνη – Μωσαϊκό – Κοπτερό.
     
  2. Νεκροταφεία Διαλαμπής, χόρτα και λιμνάζοντα νερά που κάνουν δύσκολη την πρόσβαση στους τάφους.
  3. Νεκροταφεία Ιάσμου, πεσμένο τοιχίο στο βόρειο τμήμα αυτών.
  4. Αποκατάσταση επικίνδυνων σημείων οδοστρώματος εντός των οικισμών με υπόδειξη των κοινοτικών συμβούλων.
  5. Αποκατάσταση και επαναλειτουργία όλων σιντριβανιών των χωριών της Κοινότητας.
  6. Εξοπλισμός γραφείου κοινότητας (γραφείο, Η/Υ, εκτυπωτής, τηλεφωνική γραμμή).
  7. Ανάγκη για νέους κάδους, πράσινους και ανακύκλωσης σε όλα τα χωριά της κοινότητας.
  8. Προβλήματα στην πλατεία Μωσαϊκού, σπασμένα παγκάκια, σπασμένη μπασκέτα).
  9. Αποκατάσταση στέγης της «Πρόνοιας» Διαλαμπής λόγω μεγάλης πιθανότητας κατάρρευσης.
  10. Μεγάλη καθίζηση του δρόμου στο γεφυράκι Κολεζάς Διαλαμπής-Κοπτερού με επιπτώσεις στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Έχουν αναφερθεί μεγάλες ζημιές. Αποφασίστηκε να προωθηθούν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο με επισυναπτόμενο φωτογραφικό υλικό για διευκόλυνση και να κοινοποιηθούν γενικότερα στη δημοτική αρχή.

Προτάσεις προς τη δημοτική αρχή

  1. Ώρα και χώρος δημοτικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος Ηλίας Μπούκας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ώρα που πραγματοποιούνται τα δημοτικά συμβούλια με το πρόσχημα της δυσκολίας να τα παρακολουθούν οι πολίτες αλλά και ο ίδιος τις πρωινές ώρες και την στενότητα του χώρου. Δήλωσε πως θα αποστείλει εγγράφως όλα τα παραπάνω προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου. Κάποιοι σύμβουλοι της κοινότητας έθεσαν το θέμα της ώρας και για τις συνεδριάσεις του συμβουλίου της κοινότητας που και αυτές γίνονται το πρωί.
     
  2. Προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα και στη περιοχή μας. Ο πρόεδρος έθεσε το θέμα, καθώς τελευταία οι παράνομοι μετανάστες εμφανίζονται σε κεντρικά σημεία των χωριών μας. Το συμβούλιο αποφάσισε να προωθηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και ενέργειες.
     
  3. Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών για τη ρήψη σκουπιδιών, μπαζών και ειδικών απορριμμάτων, την χρήση των κάδων και της ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.
     
  4. Δημιουργία κανονισμού καθαριότητας Δήμου Ιάσμου με αντικείμενο και σκοπό: Την καθιέρωση λεπτομερών κανόνων για τη συλλογή, την αποκομιδή και τη διάθεση των απορριμμάτων. Την ρύθμιση των υποχρεώσεων του Δήμου και των κατοίκων του για την πρόληψη της ρύπανσης και την διατήρηση της καθαριότητας. Μέσω της εφαρμογής του κανονισμού επιδιώκεται: Η τήρηση της καθαριότητας της πόλης και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας.

Αποφασίστηκε, οι προτάσεις να προωθηθούν στον δήμαρχο Ιάσμου Μουμίν Οντέρ, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίεςγια θέματα της κοινότητας
1) Ο σύμβουλος της κοινότητας Ιάσμου Αλέξης Τσιλιγγίρης έθεσε το θέμα της  άντλησης στοιχείων από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, όσον αφορά στην περιουσία της κοινότητας Ιάσμου σε κτίρια και αγροτεμάχια. Η ενημέρωση για την χαρτογράφηση θα διευκόλυνε την εξέταση αιτήσεων δημοτών όπως ενοίκιο, καταπάτηση κ.α. Τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος Ηλίας Μπούκας, ο οποίος –αφού είχε ενημερωθεί προφορικά από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου, μεταβίβασε στο σώμα τις δυνατότητες παροχής πληροφοριών και εστίασε στο γεγονός πως θα ήταν φρόνιμο να εξετάζεται κάθε θέμα που θα προκύπτει, μεμονωμένα για καλύτερα αποτελέσματα.

Καταγραφή μοναχικών ανθρώπων
Εκτός ημερησίας διάταξης, τέθηκε το θέμα καταγραφής των μοναχικών ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων για παροχή άμεσης βοήθειας σε περίπτωση κινδύνου από φυσικά φαινόμενα, κυρίως στον οικισμό του Ιάσμου. Συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και αποφασίστηκε να αναρτηθεί ανακοίνωση ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες πληροφορίες από τους ενδιαφερόμενους και από το συγγενικό τους περιβάλλον.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr