Έλλειψη πόσιμου νερού στον ορεινό όγκο Έβρου και Ξάνθης | xronos.gr
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΤΡΕΛΛΗ

Έλλειψη πόσιμου νερού στον ορεινό όγκο Έβρου και Ξάνθης

02/09/17 - 11:00
234235-14_4.jpg

"Δεν αξιοποιούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις πραγματικές ανάγκες της περιφέρειας" αναφέρει ο Χρήστος Τρέλλης

"Δεν έχουν νερό" καταγγέλλει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης, προς τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, καταθέτοντας και σχετική επερώτηση με αποδέκτη τον περιφερειάρχη. Ο κος Τρέλλης περιγράφει τραγικές καταστάσεις στα χωριά του ορεινού όγκου των νομών Ξάνθης και Έβρου.


Ο κος Τρέλλης σημειώνει ότι η διοίκηση δεν έχει εκμεταλλευτεί σωστά χρηματοδοτικά εργαλεία. "Η ευθύνη της διοίκησης είναι κατά πόσο εκμεταλλεύτηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της περιφέρειας, πχ ύδρευση του ορεινού όγκου, και όχι άλλα πολιτικής σκοπιμότητας", υπογραμμίζει, για να δεχθεί την απάντηση του κου Μέτιου, ότι δηλαδή "εντάχθηκαν 20 έργα από τους δήμους. Με άλλα λόγια υπάρχουν χρήματα για την ύδρευση. Έχουν υποβληθεί ώριμες μελέτες, από όσους δήμους ήταν έτοιμοι. 


Ο δήμος Μύκης δεν υπέβαλε αίτηση. Σαφώς θα πρέπει οι αντίστοιχοι δήμοι να έχουν ωριμότητα και ετοιμότητα στις μελέτες, για να αξιοποιούν αυτά τα χρηματοδοτικά έργα", ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς κατέθεσε το σχόλιό του αναφορικά με τον δήμο Σουφλίου. "Μίλησα με τον δήμαρχο Σουφλίου. Μου είπε ότι παρά τις γεωτρήσεις δεν έχουν βρει πηγή με επαρκές νερό. Χρειάζονται 2 εκ και γίνεται προσπάθεια εξεύρεσής τους. Μόνο με ένα τέτοιο έργο θα επιλυθεί το πρόβλημα στον ορεινό Έβρο", είπε. 


Φυσικά, ο κος Τρέλλης κατέθεσε στα πρακτικά και το πλήρες κείμενο της επερώτησής του. 
Αναλυτικά, ανέδειξε τα παρακάτω: "Το χρόνιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό στα χωριά του Δήμου Μύκης την φετινή χρονιά εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμμένο. Μεγάλα χωριά, όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, η Γλαύκη, η Πάχνη αλλά και μικρότεροι οικισμοί υποφέρουν από έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ υπάρχουν χωριά στα οποία διακόπτεται η παροχή νερού για πολλές  ώρες της μέρας για πάνω από ένα μήνα (π.χ. στον Κένταυρο η διακοπή κρατάει από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.!), ενώ με το καλοκαίρι να έχει πολύ δρόμο μπροστά η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο εκρηκτική. 


Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, το 2017, χιλιάδες κάτοικοι να στερούνται το πόσιμο νερό μέσα στο κατακαλόκαιρο. Το απαρχαιωμένο δίκτυο και οι παλιές δεξαμενές (μέχρι και τα σίδερα έχουν εμφανιστεί στη μια δεξαμενή του Κενταύρου), καθιστούν επιτακτική ανάγκη την άμεση κρατική χρηματοδότηση και κατασκευή των αναγκαίων έργων για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. 


Ταυτόχρονα, στο πρόβλημα συμβάλουν η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Μύκης (υπάρχουν μόνο 35 από τους 75 υπαλλήλους που χρειάζονται), η διάλυση πρακτικά του ΙΓΜΕ, η ελλιπής χρηματοδότηση των δήμων (εδώ ακόμα και η έκτακτη ενίσχυση των 150.000 ευρώ που ανακοίνωσε πριν ένα τρίμηνο το υπουργείο Εσωτερικών για το Δήμο Μύκης δεν έχει δοθεί), η υποστελέχωση υπηρεσιών αναγκαίων για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων όπως η Δ/νση Υδάτων Καβάλας (...).


Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κκ. Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης και Έβρου σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε: Να δοθεί επιτέλους, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση των χωριών των Δήμων Μύκης, Σουφλίου, με τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος υδροδότησης, υγιεινό πόσιμο νερό χαμηλής τιμολόγησης, σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού. Να χορηγηθεί, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν υγιεινό πόσιμο νερό στους κατοίκους με κρατική ευθύνη".
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr