Η κρίση σας παντρεύει ...στις Σάπες! | xronos.gr
ΡΟΔΟΠΗ: ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η κρίση σας παντρεύει ...στις Σάπες!

23/06/17 - 11:00

33 πολιτικοί γάμοι στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών έναντι 25 στο δήμο Κομοτηνής, το πρώτο εξάμηνο του 2017

Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη, λέει η παροιμία. Αλλού "βαράει" η καταγωγή κι αλλού γίνεται ο γάμος, "λένε" τα στοιχεία πολιτικών γάμων στο νομό Ροδόπης. 


Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι περισσότεροι πολιτικοί γάμοι στο νομό Ροδόπης δεν έχουν σημειωθεί στο δήμο Κομοτηνής αλλά στο δήμο Μαρώνειας-Σαπών! Η εξήγηση είναι πολύ απλή και ακούει στο όνομα οικονομική κρίση, καθότι στην Κομοτηνή παντρεύεσαι με 100 ευρώ αν είσαι Κομοτηναίος, ενώ σε Σάπες και Ξυλαγανή μόλις με 15 ευρώ ανεξαρτήτως καταγωγής, τα οποία ανταποκρίνονται στην αξία του παραβόλου που κατατίθεται προς το δημόσιο. Αν συνυπολογίσουμε και τις ...βενζίνες, ένας γάμος στις Σάπες δεν κοστίζει πάνω από 30 ευρώ, γι' αυτό και δεν είναι λίγοι όσοι καταφτάνουν στο δημαρχείο, είτε από την Κομοτηνή είτε από άλλα μέρη, προκειμένου να "σφραγίσουν" τον έρωτά τους.


Τα νούμερα, μπορεί να είναι μικρά, όμως είναι ασφαλείς ενδείξεις για το παραπάνω συμπέρασμα. Πιο αναλυτικά, στο Δήμο Κομοτηνής, το πρώτο εξάμηνο του 2017 με πολιτικό γάμο έχουν παντρευτεί 25 ζευγάρια, την ίδια στιγμή που στο δήμο Μαρώνειας-Σαπών ο αριθμός είναι στα 33 (15 στις Σάπες και 18 στην Ξυλαγανή). Αν συνυπολογίσουμε ότι ο πληθυσμός του δήμου Κομοτηνής είναι τετραπλάσιος του δήμου Μαρώνειας-Σαπών, τότε το επιχείρημα ενισχύεται κι άλλο. 


Άξια αναφοράς είναι και η περίπτωση του Δήμου Αρριανών, όπου κι εκεί παντρεύεσαι μόνο με την καταβολή του παραβόλου. Οι πολιτικοί γάμοι στα Αρριανά είναι κάθε χρόνο μετρημένοι, όμως φέτος, παρότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στους μήνες "αιχμής" για το ...μεγάλο βήμα, δηλαδή σε Ιούλιο-Αύγουστο, ήδη έξι ζευγάρια έχουν ενωθεί με τα δεσμά του γάμου.

Μάλιστα, ένα ζευγάρι κατέφτασε από το ...Διδυμότειχο, προκειμένου να παντρευτεί, μιας και στον Έβρο δεν παντρεύεσαι χωρίς "παραδάκι". 


Τέτοια επιλογή, στο νομό Ροδόπης, διατίθεται εκτός από Μαρώνεια-Σάπες, Αρριανά, και στον Ίασμο, δηλαδή σε τρεις από τους τέσσερις δήμους. Παράλληλα, στο δήμο Κομοτηνής το κοστολόγιο αυξάνεται, καθότι, αν είσαι Κομοτηναίος καταβάλεις 100 ευρώ, ενώ αν είσαι ξένος 150. 


Αντίθετα, οι άλλοι τρεις δήμοι διατηρούν το κόστος στο ελάχιστο εφικτό, προκειμένου να παρέχουν ένα δέλεαρ επίσκεψης και κατανάλωσης στην περιοχή. Γιατί γάμος, έστω και πολιτικός, χωρίς κατανάλωση κάποιων χρημάτων, έστω και ...για έναν καφέ, δε νοείται.


Άξιο αναφοράς είναι πως ο Δήμος Κομοτηνής διατηρεί και το πιο ακριβό "τιμολόγιο" σε όλη τη Θράκη, μιας και στο δήμο Ξάνθης το κόστος είναι 100 ευρώ για δημότες ή ετεροδημότες, ενώ στο Δήμο Αλεξανδρούπολης πέφτει στα 60 για δημότες και 80 για ετεροδημότες. 


Φυσικά, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος σκέφτεται τον πολιτικό γάμο, μιας και ο θρησκευτικός συνήθως κοστίζει περισσότερο. 


Επομένως, η οικονομική κρίση ντύνεται "νυφούλα" και σας πάει ...Σάπες!
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr