Η Ροδόπη μπορεί καλύτερα σε θέματα ατόμων με αναπηρία | xronos.gr
ΟΣΑ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η Ροδόπη μπορεί καλύτερα σε θέματα ατόμων με αναπηρία

21/12/18 - 10:00

Την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος προσβάσιμου για όλους, επιδίωξε ημερίδα του Σωματείου ΑμεΑ και της Αστυνομικής Διεύθυνσης

Την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος προσβάσιμου για όλους, επιδίωξε η αφηγηματική και βιωματική ημερίδα με θέμα "Καθολική προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους". Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης. Η εκδήλωση έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα Γιώργος Παυλίδης της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κόσμου.

Την παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, ο ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, ο ταξίαρχος Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Νικόλαος Μενεξίδης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ροδόπης Λάμπρος Τσιάρας, ο διοικητής Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής Γιώργος Ζιώγας, δόκιμοι αστυφύλακες, μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, φοιτητές και φοιτήτριες κ.ά.

Το πάνελ απαρτιζόταν από τους εξής: Τρύφων Καρούντζος, πρόεδρος Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία ΠΕ Ροδόπης, Μιχάλης Σεβδυνίδης, αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης, Ιωάννης Μουρτίδης αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας, Γεώργιος Φιλιππίδης διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής, Στέλλα Βογιατζή γενική γραμματέας του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία ΠΕ Ροδόπης και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ΑΜΘ.

Τα άτομα με αναπηρία πλέον αποτελούν το 24% στην Ευρώπη σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ανέδειξε στο λόγο του ο κος Καρούντζος, επισημαίνοντας την ανάγκη ένταξης αυτών στην κοινωνία και όχι τη συντήρηση επιδοματικών πολιτικών. Ειδικά μιλώντας για την Κομοτηνή, ο πρόεδρος του σωματείου, σημείωσε ότι "είναι φιλικά προσκείμενη προς τα άτομα με αναπηρία, σε σχέση με άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε από ένα θετικό πρόσημο". Βέβαια η καθημερινότητα για τα άτομα με αναπηρία δεν είναι πάντα εύκολη. Ενδεικτικά ο κος Καρούντζος αναφέρθηκε σε προβληματικές, όπως η κατάληψη των θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, καλώντας τους ίδιους τους πολίτες να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία "δεν πρέπει να είναι πάντα ο Νόμος ο πέλεκυς που αισθάνεται ο πολίτης για να αποφεύγει να κάνει κάτι εις βάρος ευπαθών ομάδων".

Το ρόλο και τη συμβολή της Αστυνομίας και ειδικότερα του Τμήματος Τροχαίας, ανέδειξε στο λόγο του ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης, για να επισημάνει ότι "ο ρόλος αυτός είναι σημαντικός στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, γιατί διασφαλίζει την προσβασιμότητα".

Στοχευμένη στην παροχή υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρία και την προσβασιμότητα αυτών στον χώρο της υγείας, ήταν η ομιλία του διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργου Φιλιππίδη. "Δεν έχει νόημα ένα κτίριο να έχει προσβασιμότητα, όταν δεν υπάρχει προσβασιμότητα στα πεζοδρόμια, τους δρόμους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς", είπε και πρόσθεσε "είναι σημαντικό στο πλαίσιο ισονομίας και ισοπολιτείας όλων των ανθρώπων να υπάρχει προσβασιμότητα σε όλες τις υπηρεσίες και κυρίως τις δημόσιες". Κατέθεσε τον έντονο προβληματισμό του γιατί "εν έτει 2018 συνεχίζουμε να μιλάμε για αυτονόητα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τα οποία αποτελούν πυρήνα της δημοκρατίας, της ισότητας και του πολιτισμού".

Ειδικότερα μιλώντας για το πως διασφαλίζεται η προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ο κος Φιλιππίδης ανέδειξε τα παρακάτω "τον τελευταίο χρόνο έχουμε κάνει αρκετές παρεμβάσεις ώστε η προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικές αναπηρίες ή άλλες, όπως οι αισθητηριακές, να γίνει πιο εύκολη. Ενδεικτικά αναφέρω την κατασκευή ράμπας στην αιμοδοσία, που δεν υπήρχε. Επίσης την διαμόρφωση χώρων υγιεινής αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία, όπως και θέσεων στάθμευσης στον προαύλιο χώρο". Καταληκτικά έκανε γνωστό ότι άτομα με αναπηρία έχουν προσληφθεί, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και του ΚΥΣΠΕ, και εργάζονται σήμερα στο Νοσοκομείο, συγκεκριμένα μία εργαζόμενη ως τηλεφωνήτρια, τρία άτομα στα πλυντήρια και σε άλλες υπηρεσίες, όπως η νοσηλευτική.

Σε επιμέρους ζητήματα που άπτονται της θέσης τους αναφέρθηκαν οι Ιωάννης Μουρτίδης αντιδήμαρχος Έργων και Καθαριότητας και Στέλλα Βογιατζή γενική γραμματέας του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία ΠΕ Ροδόπης και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ΑΜΘ.

Νωρίτερα στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης παρουσίασε μία σειρά ενεργειών εκ μέρους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που αφορούν την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία. Ειδικότερα έκανε γνωστό ότι είναι σε διαδικασία δημοπράτησης (σ.σ. αρχές Ιανουαρίου) έργο που θα διασφαλίσει την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε κτίρια της Περιφέρειας. Υπενθύμισε τη διεξαγωγή της Εβδομάδας Υγείας και την ένταξη σε αυτήν δράσεων για την αναπηρία και πληροφόρησε ότι η Π.Ε. Ροδόπης έχει προβλέψει για την μεταφορών μαθητών στα Ειδικά Σχολεία στους Υφαντές και τη Μελέτη. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr