Κατά της σχολικής διαρροής προσπαθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης | xronos.gr
ΘΕΛΕΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Κατά της σχολικής διαρροής προσπαθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης

06/03/19 - 10:00

Ένα ζήτημα με το οποίο έχει ασχοληθεί στενά ο "Χ", ενέργειες τα τελευταία χρόνια ώστε να στέλνουν οι γονείς τα παιδιά τους στο σχολείο

Μάχη κατά της σχολικής διαρροής έχει κηρύξει εδώ και πέντε περίπου χρόνια η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης. Σε αυτή την προσπάθεια αιτούμενο είναι η καλή συνεργασία με τους κατά τόπους διευθυντές σχολικών μονάδων, ώστε όλοι μαζί να πατάξουν χρόνο με τον χρόνο το φαινόμενο. Στο πλαίσιο των ενεργειών της η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης Κ. Μελισσάρη αφενός παροτρύνει τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο αφετέρου αναπτύσσει επαφές με γονείς (βλ φωτογραφία) προκειμένου να γνωρίζουν ότι η Εισαγγελία δεν θέλει το κακό των παιδιών τους, αντιθέτως προσπαθεί να τα στέλνει στο σχολείο για ένα καλύτερο μέλλον.

Μάλιστα, η Εισαγγελία έχει αποστείλει έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς με το οποίο γνωστοποιεί εδώ και πολύ καιρό, ότι τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από 16.09.2014 έως και σήμερα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, ασχολείται ενεργά με το φαινόμενο της σχολικής διαρροής (της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης) εντός της εδαφικής της αρμοδιότητάς της. Δυστυχώς η Ροδόπη έχει αρνητική πρωτιά στο φαινόμενο αυτό, με την οποία έχει ασχοληθεί επισταμένα ο "Χ". Στο έγγραφό της μάλιστα η Εισαγγελία θίγει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τοπικοί αυτοδιοικητικοί μηχανισμοί των τεσσάρων Δήμων και της ΠΕ Ροδόπης, δεν έχουν αναπτύξει μια συγκεκριμένη πολιτική συγκράτησης του μαθητικού πληθυσμού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί και να κτυπηθεί στη ρίζα της, η πρόωρη σχολική εγκατάλειψη. Παράλληλα παρατηρείται ένα σημαντικό έλλειμμα στην χαρτογράφηση των κοινωνικών διαδρομών που ακολουθούν όλοι όσοι εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, με συνέπεια κανείς να μην γνωρίζει που πηγαίνουν τα παιδιά αυτά. 

Η δικτύωση που έχει αναπτύξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, με τα σχολεία της περιφέρειάς της, αλλά και με άλλες υπηρεσίες όπως η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, οι Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων των Δήμων Κομοτηνής Ιάσμου, Μαρωνείας Σαπών και Αρριανών, το Βοήθεια στο Σπίτι, ο Ερυθρός Σταυρός, τα Κέντρα Στήριξης Ευπαθών Ομάδων και Ρομά Δήμου Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Πρόνοιας Δήμου Κομοτηνής, το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Παιδικών Χωριών SOS, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ροδόπης κλπ και η συνακόλουθη έρευνα  αναφορικά με το θέμα αυτό, έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η πρόωρη σχολική εγκατάλειψη δεν ερμηνεύεται μονοσήμαντα με την "ελευθερία της ατομικής επιλογής". Ουσιαστικά η απόφαση να εγκαταλείψει κάποιος την εκπαίδευση στην ηλικία των 15 ή και νωρίτερα προσδιορίζεται κοινωνικά, πολιτισμικά αλλά και παιδαγωγικά. Η Εισαγγελία λαμβάνει υπόψη επίσης τον υψηλό βαθμό πολυπολιτισμικότητας που χαρακτηρίζει το ν. Ροδόπης (όπως Ρομά, Πομάκοι, χριστιανοί - μουσουλμάνοι), τα κοινωνικά στερεότυπα ακόμη και διακρίσεις που υπάρχουν.

Με γνώμονα όλα τα ανωτέρω η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης προσπαθεί, με την συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου των διαρροών από την εκπαίδευση (σχηματισμός δικογραφιών σε βάρος γονέων σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 Ν1566/1985 και 11ΠΔ201/1998), την συστηματική και αξιόπιστη καταγραφή του φαινομένου), την αντιμετώπιση του ακόμη και σε μικρο-κοινωνικό επίπεδο στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας την προσέγγιση και την πολυ-τροπική ενίσχυση των οικογενειών που υστερούν (οικισμοί Ηφαίστου και Αλάν Κογιού) την εμψύχωση και την πολύπλευρη στήριξη των μαθητών, την συνεχή ανάδειξη της εκπαίδευσης σε πρότυπο του πολιτισμού μας να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην άμβλυνση και τον περιορισμό του φαινόμενου.

Για να παταχθεί συνολικά το φαινόμενο, πάντως, σε αυτή της την προσπάθεια η Εισαγγελία χρειάζεται την αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τους κατά τόπους διευθυντές σχολείων. Το θετικό παράδειγμα της συνεργασίας με το Εσπερινό Γυμνάσιο έχει αποφέρει ήδη καρπούς, όμως φαίνεται πως δεν επιδεικνύουν την ίδια προθυμία να συνδράμουν στο έργο όλοι οι διευθυντές σχολικών μονάδων στη Ροδόπη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Χ", πριν λίγες ημέρες διευθύντρια απέστειλε έγγραφο στην Εισαγγελία, με το οποίο εν πολλοίς γνωστοποιείται ότι το σχολείο δεν κάνει ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να πατάξει την σχολική διαρροή.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr